„Găina năsăudeană”, purtată cu fală la Madrid

31

clipboard03_1 [640x480]

clipboard02_1 [640x480]

Sâmbătă seară, 7 septembrie, a.c., s-a desfăşurat cel de al doilea atelier din cadrul proiectului „Folclor, tradiţii şi obiceiuri româneşti”, proiect prezentat de Asociaţia România şi finanţat de DPRRP. Atelierul „Obiceiuri de nuntă” a fost organizat, coordonat și prezentat de Ica Tomi. La eveniment au participat peste 35 de persoane, români rezidenți în Torrejón de Ardóz, Móstoles, Arganda del Rey, Madrid și Coslada, care au venit îmbrăcaţi în frumoase costume populare românești. Evenimentul a fost deschis de către Miguel Fonda Ștefănescu – președinte FEDROM Spania, care a subliniat din nou, importanța păstrării limbii române și a tradițiilor și datinilor strămoșești în comunitățile românești din străinătate, recitînd la final o poezie. În prima parte a atelierului a fost prezentată desfăşurarea nunţii tradiţionale din zona Bistrița-Năsăud, moment în care a intervenit prin intermediul internetului Ionela Iacob, etnolog, care a prezentat  riturile de trecere. După această prezentare, s-a vizionat „Nunta năsăudeană”, o filmare trimisă de Alexandru Pugna şi realizată de televiziunea română, producător Elise Stan.

În timpul evenimentului, Eugenia Mateescu, îmbrăcată într-un valoros costum popular din Oltenia, Mariana Mihăilă, Alexandru Fusea, Marin Mateescu, Emilia şi mulţi alţii, au împărtăşit din experienţa lor celor prezenți, diverse momente din obiceiurile și tradițiile de nuntă din diverse zone ale României. Un moment deosebit care a încântat invitații, a fost cel al „Jocului găinii cu strigături” realizat de Lucia Iacob. Găina prezentată a fost împodobită tradițional, ca la Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, iar în rolul nănașului a fost preşedintele FEDROM, Miguel Fonda Ştefănescu care, conform tradiției a plătit găina. Alături de invitați, au mai fost prezenți echipa de voluntari din FEDROM, care a ajutat la buna desfăşurare a atelierului. Printre aceștia: Iulia Giurumescu care a tradus invitaților spanioli toate aspectele evenimentului, Cecilia Limona, Ela Stîngă, Nina Vasile, Esteban Navarro, Marius Vili Sârbu-vicepreședinte FEDROM, Raquel Viejobueno, poetă.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, de prietenie și încântare. Unii au fost impresionați de frumoasele noastre tradiții populare iar alții și-au amintit și au retrăit cu emoție și dor, acele momente extraordinare trăite la nunta lor sau a rudelor și prietenilor de acasă:

Când ospăţul este în toi, când limbile încep să se dezlege şi cântecele de nuntă se revarsă ca un izvor nesecat, apare socăciţa, cu poalele prinse-n brâu, aducând pe o tavă, tradiţionala găină de nuntă, pregătită cu „zgardă din pancove, verdeaţă, cipce colorate şi ţâglare-n gură”. Găinile, deşi sunt daruri pentru nănaşi din partea gazdelor, sunt oferite contra cost. În timp ce se aduc găinile, socăciţele strigă „hori” specifice, numite „strigături la găină”:

„Faceţi-mi şi mie larg

Să pot sări de pe prag,

Să pot sări mintenaş

Cu găina la nănaş.

Faceţi-mi cărare lată,

Că-s cu sumna sufulcată

Şi cu găina-nstruţată,

Cu găina ce’ciuclată,

Nu să dă fără de plată…”

************************

Materialul a fost publicat în ediția tipărită/Septembrie 2013 a publicației Occidentul Românesc.