După 92 de ani de activitate, „Ciocolateria Santa” de pe strada Serrano din Madrid se pregătește să-și închidă porțile

425

În mijlocul opulentului district Salamanca din Madrid, se află o „bijuterie prețioasă” care și-a deschis porțile încă din 1932: ciocolateria Santa, situată la numărul 56 de pe strada Serrano. Acest loc emblematic, care a fost martorul unor vremuri glorioase, se pregătește acum să-și încheie activitatea după aproape un secol de tradiție, precizează El País.

Proprietarii ciocolateriei au anunțat cu tristețe că, din păcate, nu mai pot continua să funcționeze, din cauza imposibilității de a transfera contractul de închiriere vechi al spațiului. Această decizie marchează sfârșitul unei ere pentru Madridul tradițional, în care locuri ca Santa au fost parte integrantă a peisajului cultural și social al orașului.

Cu toate că clienții trec prin fața vitrinei Santa, adesea înconjurați de sacoșe de cumpărături de lux, proprietarii își amintesc cu drag de zilele în care strada era plină de intelectuali și artiști, iar cafenelele erau locuri de întâlnire pentru marii gânditori ai capitalei.

Pentru mulți, intrarea în cofetărie este ca o călătorie în timp, cu mirosul inconfundabil de ciocolată și atmosfera nostalgică creată de mobilierul clasic. Deși este greu să se despartă de această moștenire familială, proprietarii își îndreaptă acum atenția către viitor, sperând ca mobilierul și amintirile să găsească noi cămine.

Martine Lavinge, o figură emblematică a ciocolateriei Santa, și-a dedicat întreaga viață acestei afaceri de familie. În ciuda vârstei înaintate, ea rămânea mereu legată de magazin și își exprima interesul constant pentru starea bomboanelor și a vitrinei.

Cu speranța că spiritul Santa va continua să trăiască într-o formă sau alta, comunitatea locală reflectă acum asupra amintirilor și momentelor speciale petrecute în această ciocolaterie iconică. Strada Serrano va rămâne fără îndoială mai săracă odată cu închiderea definitivă a acestui loc emblematic, dar amintirile și gustul delicios al ciocolatei Santa vor rămâne mereu în inimile locuitorilor Madridului.

A consemnat: Ilinca Fodor Van Scheyk
Informații și foto: El País