Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț: Liniște și pace (1)

1.053

Ne-am așteptat, cu entuziasm și trepidație, ca după multe luni de zile de discuții, greve și amânări, noul an să ne aducă bucurii cu multe roluri și zile de filmare în capitala industriei de divertisment. În Hollywood, unde artiștii, producătorii, echipele de filmare au dat „mână cu mână” și s-au împăcat pe cel puțin (următorii) patru ani. Maestre, muzica!

Din păcate, telefoanele nu au prea sunat, rolișoare nu au picat dintr-odată din cer, străzile nu sunt pline de celebrele camionete cu lumini și recuzită ale echipelor de filmare. Așa cum v-am mai povestit, unii dintre colegii mei actori, cam din aceiași generație, intenționează să se retragă din viața artistică. Alții chiar suferă financiar. Dintre cei norocoși care am mai prins probe de filmare, cel puțin ultimele trei, au fost pentru producții care se filmează: două în Vancouver (Canada) și una în Atlanta (statul Georgia). Am filmat zilele trecute pentru o comedie-pilot și toată lumea era fericită că are de lucru… Cam asta este atmosfera.

Ce se întâmplă în Hollywood? După cum aflăm din Los Angeles Times, în primele trei luni ale anului, zilele de filmare pentru televiziune au scăzut cu 13% și cele pentru reclame (cel mai lucrativ domeniu) cu 17%, o „încetinire a activității fără precedent”, după cum constată cotidianul. După cum reiese din permisele de filmare eliberate de municipalitate, numărul membrilor distribuțiilor pentru tot ce s-a filmat în zona Los Angeles a scăzut cu 30% (!!!) față de anul trecut. Deci cu o treime mai puține roluri. Așadar și mai multe necazuri pentru mulți actori.

Criticul Ryan Faughnder încearcă să explice: „Există mai multe aspecte de luat în considerare. Unul este că rețelele și serviciile de streaming au trecut printr-un serios program de austeritate după anul exploziv 2022, în care au fost difuzate nu mai puțin de 599 de episoade scenarizate. S-a dovedit că acest nivel de producție nu era sustenabil, iar studiourile au devenit mult mai prudente în asumarea riscurilor, anulând proiecte și întârziind procesul de aprobare.”, la care se adaugă și creșterea costurilor de producție locale în același ritm cu creșterea costurilor de trai în regiune. „De asemenea, producătorii dau vina pe concurența altor destinații de filmare, cum ar fi statele Georgia, New Mexico, New York, Louisiana. Experții din industrie spun că programul de credit fiscal al Californiei, care acordă aproximativ 330 de milioane de dolari anual companiilor, este util, dar nu suficient pentru a preveni complet exodul” (The Wide Shot).

E liniște și pace în Hollywood. Dar nu pentru că totul „merge ca pe roate”, ci pentru că nimic nu prea merge. Sezonul de filmare pentru seriale se cam termină în luna mai. Apoi încep filmările la filmele artistice. Numai că până acum, au fost aprobate doar 12 proiecte în California. În concluzie, se pare că vom trăi în liniște și pace și la vară…

Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)
(Foto: Tudor Petruț prin @RoHo #RomaniansInHollywood)

Nota Redacției OR:
Tudor Petruț,
actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.