Echipa

ZIARUL „OCCIDENTUL ROMÂNESC”
Publicație independentă, fără afilieri politice sau religioase
Responsabilitatea asupra conținutului textelor publicate revine în totalitate autorilor

FONDATOR, EDITORIAL DIRECTOR:
Kasandra Kalmann Năsăudean

COFONDATORI:
Dan Aurelian Pătrașcu
Michael Harrison Cronkite

REDACȚIA:
Dan Caragea – Profesor (Portugalia)
Gabriela Căluțiu Sonnenberg – Scriitor (Spania)
Vavila Popovici – Scriitor (SUA)
Ioana Brătuleanu – Avocat (Spania)
Ilinca Fodor Van Scheyk – IT (Spania)
Tudor Petruț – Scenarist (SUA)
Corina Simionescu Hudgens – Medic (Anglia)
Anne Caroline Fletcher – Chef (Germania)
Mircea Fluieraș – IT (Belgia)
Andra Mateescu Gutiérrez – Profesor Economie (Economics Teacher – Spain, UK)
Lorena Garcia Borrero – Jurnalist (Spania)
Zoe Stoleru Martí – Profesor (Spania)

Colaboratori externi:

Laura Bălășoiu – Jurnalist (Madrid)
Camelia Jula – Jurnalist (România)
Inga Diaconu – Jurnalist (Madrid)
Ruxandra Hurezean – Jurnalist (România)

OCCIDENTUL ROMÂNESC – VIZIUNE ȘI POLITICĂ EDITORIALĂ

Presa românească din afara granițelor țării trece, așa cum se știe, printr-o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, diminuarea mecenatului (protecție și sprijinire acordate artelor, literaturii și științelor) pe de altă parte, lipsa susținerii prin programe culturale care să vizeze proiectele de succes, fără implicații politice sau de propagandă. S-a crezut multă vreme că publicațiile aduc profit, care susțin financiar echipele redacționale. O viziune consumeristă care este, în realitate, falsă.

Presa românească din afara țării are un rol fundamental în menținerea identității și valorilor poporului nostru, a limbii și culturii sale, fără a dori însă să concureze cu presa de informare cotidiană locală sau din România. Publicațiile românești din străinătate ar trebui, prin urmare, să slujească în exclusivitate comunitățile, fără nicio aliniere politică, fără învrăjbire, fără a căuta „cazuri senzaționale”, după modelul publicațiilor tabloide.

„Occidentul Românesc”, o inițiativă privată, este astăzi singura publicație românească care apare cu regularitate în Regatul Spaniei, cu peste un deceniu de existență neîntreruptă și cu menținerea nealterată a politicii sale editoriale de-a lungul acestor ani. În toate numerele sale, „Occidentul Românesc” a oferit informații de interes public general, provenite de la reprezentanța noastră diplomatică și consulară în Spania și de la MAE din România. De asemenea, s-au transmis informații cu caracter juridic sau de altă natură, în interesul comunității de români stabiliți în Peninsulă.

În structura ziarului am inclus un editorial, o pagină dedicată cultivării limbii române, articole de interes cultural, turistic, patrimonial. În mod deliberat, ne-am ferit de a exprima sau susține păreri politice, comentarii la adresa figurilor politice din România sau Spania, precum și articole de natură religioasă, doctrinară, care să aducă atingere libertății de credințe și opinii ale cetățenilor români. Evocarea tradițiilor s-a făcut de fiecare dată fără a nesocoti sau discrimina tradițiile altor comunități sau convingerile acestora.

Am dorit, pe cât posibil, să menținem un echilibru între caracterul informativ și cel formativ al publicației noastre. În ideea popularizării bunelor practici, am încercat să prezentăm cu generozitate o serie de personalități care trăiesc în străinătate, mulți premiați la galele concursului nostru „Noi susținem excelența!”, care a cunoscut două ediții până în prezent.

În numerele publicației noastre au fost prezentate cele mai relevante evenimente din politica internațională a României, aspecte economice sau de securitate de interes foarte general. La toate acestea se adaugă rubrici permanente de rețete culinare, turistice și o pagină de mică publicitate.

„Occidentul Românesc” a militat/ militează pentru un climat moral sănătos în relațiile sociale, pentru o integrare armonioasă și demnă a românilor care au ales Spania ca țară de adopție, pentru protejarea mediului, a patrimoniului, a drepturilor și libertăților fundamentale, dar fără amestec în raporturile cetățenilor români cu autoritățile locale, nici dintre aceștia și reprezentanța diplomatică și consulară a României în Spania.