Guvernul Catalan adoptă decret de urgență pentru reglementarea chiriilor sezoniere

333

Miercuri, 24 aprilie a.c., Guvernul Catalan a aprobat un decret-lege de urgență pentru a reglementa chiriile sezoniere și pentru a preveni utilizarea locuințelor în scopuri care evită reglementarea prețurilor în zonele cu piață tensionată. Decretul, care va intra în vigoare în următoarele zile, va trebui ratificat politic într-o lună. Această măsură este o inițiativă esențială pentru a aduce un echilibru în piața locuințelor din Catalonia și pentru a proteja drepturile chiriașilor.

Noul decret modifică legislația catalană privind locuințele și depozitele și prevede amenzi considerabile pentru proprietarii care nu respectă reglementările, cu sume cuprinse între 3.000 și 90.000 de euro. Această mișcare legislativă vine ca răspuns la creșterea alarmantă a chiriilor în ultimul deceniu, în special în anul 2023, când prețurile chiriilor au crescut cu 10% doar în Catalonia.

Ministrul Teritoriului, Ester Capella afirmă că acest decret este vital pentru a corecta golurile din legea spaniolă a locuințelor, care au permis o creștere explozivă a ofertei de închirieri sezoniere pentru a evita reglementările. Obiectivul de a asigura accesul la locuințe adecvate și la prețuri corecte pentru toți cetățenii Cataloniei este fundamental pentru guvern.

O parte crucială a regulamentului este definirea clară a închirierii sezoniere, care se referă exclusiv la utilizarea turistică sau de agrement. În plus, închirierea pentru motive precum studiile sau munca va fi considerată închiriere permanentă și va fi supusă reglementărilor legii spaniole.

Reacțiile la adoptarea acestui decret au fost diverse. Uniunea Locatarilor a salutat cu entuziasm măsura, subliniind că este esențială pentru a preveni fraudarea reglementărilor chiriilor. În schimb, sectorul imobiliar și portalurile de internet au criticat vehement decizia, susținând că acesta va crea incertitudine juridică și va afecta oferta de locuințe.

Guvernul Catalan asigură că acest decret este o mișcare necesară pentru a proteja drepturile locatarilor și pentru a restabili echilibrul în piața locuințelor din Catalonia. Va continua să lucreze în direcția asigurării unui acces la locuințe adecvate și la prețuri juste pentru toți cetățenii săi.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Informații și foto: El País