Premierul britanic Rishi Sunak obține aprobarea pentru proiectul de deportare a migranților în Rwanda, după o luptă parlamentară îndelungată

245

Premierul britanic Rishi Sunak a obținut o victorie crucială în Parlamentul Regatului Unit, reușind să treacă proiectul său de lege privind siguranța Rwandei. După o serie de dezbateri intense și amendamente legislative, proiectul a fost în cele din urmă aprobat în primele ore ale zilei de marți, 23 aprilie a.c.

Într-o declarație de presă, premierul Sunak a confirmat că planul său de deportare a migranților ilegali în Rwanda este în plină desfășurare. „Avem deja un aeroport pregătit și am rezervat zboruri charter comerciale cu orare angajate. Am instruit 500 de persoane pentru a însoți imigranții ilegali în Rwanda și vom încorpora încă 300 în următoarele săptămâni”, a declarat Sunak.

Cu toate că termenul inițial a fost depășit, premierul a asigurat că primul zbor va decola în aproximativ 10-12 săptămâni. Acest plan face parte din angajamentul lui Sunak de a reduce imigrația ilegală și de a asigura siguranța granițelor Regatului Unit.

Dezbaterile din Parlament, cunoscute sub numele de „ping-pong parlamentar”, au fost caracterizate de o luptă acerbă între diferitele camere și partide politice. Cu toate acestea, după negocieri și concesii din partea guvernului, proiectul de lege a fost în cele din urmă aprobat.

Costurile estimate pentru primii 300 de migranți care vor fi deportați în Rwanda sunt de aproximativ 627 de milioane de euro, adică aproximativ 2 milioane de euro per solicitant de azil.

Premierul Sunak a subliniat importanța acestei măsuri pentru mandatul său și pentru viitorul politic al partidului său. Cu alegeri locale iminente și presiuni interne crescânde, victoria în Parlament reprezintă un pas semnificativ pentru conservatori.

În ciuda criticilor și a contestațiilor, Sunak și-a menținut hotărârea de a pune în aplicare acest plan, subliniind necesitatea de a lua măsuri ferme în ceea ce privește imigrația ilegală.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Informații și foto: El País