Președintele AEP dezvăluie pregătirile pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024

441

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pregătește terenul pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024, conform declarațiilor președintelui Toni Greblă într-un interviu acordat Radio România Actualități.

În contextul pregătirilor pentru scrutin-urile din 9 iunie, candidaturile pentru alegerile locale au devenit definitive începând cu data de 8 mai 2024. Acest lucru implică tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale, precum și afișarea listelor de candidați la sediile Birourilor Electorale Județene și pe site-ul AEP.

Cetățenii care doresc să se informeze în mod corespunzător înainte de a-și exprima votul în ziua alegerilor, pot accesa informații oficiale privind candidații la primării, consiliile județene și listele de candidați pentru consiliile locale și județene. De asemenea, va fi publicat un specimen al buletinului de vot, pentru ca alegătorii să poată identifica competitorii politici și să voteze în cunoștință de cauză.

Un aspect crucial menționat în interviu este faptul că fiecare secție de votare va fi dotată cu cinci urne, corespunzătoare celor cinci buletine de vot pe care le va primi fiecare cetățean. Astfel, se asigură că procesul de votare se desfășoară corect și transparent.

Pentru alegerile europarlamentare, buletinul de vot va fi identic atât pentru cetățenii care votează în țară, cât și pentru cei din diaspora. Indiferent de domiciliu sau reședință, cetățenii români cu drept de vot pot vota la secția corespunzătoare sau la una dintre cele peste 900 de secții de votare deschise în străinătate.

Începând cu data de 10 mai, începe oficial campania electorală, iar AEP îndeamnă competitorii politici să respecte regulile stabilite pentru afișajul electoral și să își prezinte programele politice în mod transparent și conform legii.

Președintele AEP, Toni Greblă, a subliniat importanța încrederii cetățenilor în procesul electoral și asigură că Autoritatea Electorală Permanentă este pregătită să faciliteze desfășurarea alegerilor în conformitate cu legea și cu respectarea drepturilor electorale ale cetățenilor.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Sursa: Radio România Actualități