Despre noi

Voluntariatul este o componentă fundamentală a societății civile care însuflețește cele mai nobile aspirații ale omenirii: pacea, libertatea, oportunitatea, siguranța și justiția pentru toate persoanele.
Este greu să accepţi cu uşurinţă ideea de a lucra fără bani şi de a investi timp şi energie fără să ai un beneficiu. Mulți nu o fac pentru că „nu iese … nimic”, dar majoritatea se implică în totalitate în astfel de situații.

Publicația Occidentul Românesc dedicată românilor din străinătate – prin intermediul platformei on-line www.occidentul-romanesc.com -, și în forma tipărită celor din Peninsula Iberică, asigură printr-un conținut editorial de calitate pregătit de o echipă redacțională de voluntari profesioniști, specialiști în diverse domenii de activitate, precum și jurnaliști români din Portugalia, Spania, România, Germania, Anglia, Belgia și USA, atât informații de natură utilitară și practică, cât și reportaje și editoriale care vizează păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni.

Dincolo de competențele individuale ale membrilor echipei redacționale există și motivația personală a fiecăruia de a asigura continuitatea publicării ziarului, dovada stând însuși în faptul că parte din echipă a susținut atât financiar cât și editorial apariția lunară fără excepție a publicației începând cu ediția tipărită din martie 2011.


Proiecte și acțiuni organizate de Occidentul Românesc:

• Martie 2010: Start pentru pregătirea publicației în limba română Occidentul Românesc

Conceperea și elaborarea ziarului: proiectul comunicațional, intenţia informaţională în conceperea şi elaborarea ziarului.
Opțiunea redacțională: un ziar pentru cine, pentru a transmite ce, un ziar cu cine?!, tipuri de organigrame redacţionale, ziarul şi comportamentul comunicaţional, cadrul de organizare şi funcţionare a ziarului, date de management. Corectură, redactare, stilizare, grafică, editare, criterii şi tehnici uzuale, culoarea şi mesajul publicistic, reguli utile privind redactarea, de la şedinţa de machetă la închiderea ediţiei.


• 5 Martie 2011: Sărbătorirea zilelor de 1 și 8 Martie și lansarea oficială a publicației în limba română Occidentul Românesc

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii. Cu această ocazie, Ambasada României la Madrid împreună cu WSC Internațional a organizat pentru al 3-lea an consecutiv, o nouă sesiune specială de formare adresată  exclusiv doamnelor, eveniment care și-a propus să abordeze o tematică legată de rolul pe care femeia îl desfășoară în cadrul campaniilor de voluntariat, în contextul 2011 – Anul European al Voluntariatului.

În cadrul sesiunii a avut loc și lansarea oficială a publicației în limba română Occidentul Românesc organizată de către Radio Diaspora Online și publicația Gândacul De Colorado din USA cu sprijinul Ambasadei României la Madrid, eveniment la care au participat reprezentante ale ambasadei și comunității românești din zona Madrid.

Într-o atmosferă primăvăratecă s-a sărbătorit 1 Martie și Ziua Internațională a Femeii, s-au oferit flori tuturor celor prezenți și câte un exemplar Occidentul Românesc – prima ediție tipărită -, legat cu tradiționalul mărțișor (fir alb și roșu împletit), simbol al primăverii.

Lansarea OR la Ambasada 525


• Concursul „Fii reporter!”

Adresat tinerilor români cu vârsta cuprinsă între 25 şi 38 de ani stabiliţi în Spania, cu preocupări literare și culturale, desfășurat în perioada: aprilie 2011 – octombrie 2011. Eveniment marca Occidentul Românesc organizat cu sprijinul CEPI Coslada, Blue Air, a postului de Radio Diaspora Online/USA și a publicaţiei româno-americane Gândacul de Colorado.

fii reporter 525


• Campania „Strigăt de disperare”

Având ca scop achiziționarea unui scaun special necesar minorului Alin Pană, diagnosticat cu tetrapareză spastică bilaterală, forma cea mai gravă de diplegie spastică. Campanie organizată în perioada: noiembrie 2011 – februarie 2012, împreună cu Asociația Hispano-Română din Cuenca, Crucea Roșie din Cuenca și Colegio Público De Educación Especial Infanta Elena/Cuenca.
Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca are în componența sa români de bine, de valoare, care știu să prețuiască omul și să-l respecte.

DSCN0930-puterea de a darui 525


• Campania „Aproape de tine!”

Organizată cu scopul de a sprijini material, copii și vârstnici români abandonați și uitați de familiile lor, mediatizați prin reportajele publicației și nu numai. Campania a vizat colectarea de alimente, rechizite, haine, încălțăminte și jucării și s-a desfășurat în perioada: decembrie 2012 – februarie 2013 cu sprijinul JeTT Media Group, Sabadell Atlántico Spania, Școala de Limba Engleză Barbara H. Cartland din Barcelona, Firma de transport Nelu Bârsan/Madrid, Centrul Hispano-Român/Coslada, Biroul de avocatură Sârbu Abogados/Madrid, Carmangeria Românească/Zaragoza, Asociația Plaiuri Năsăudene/Benidorm și Radio Diaspora Chicago/USA.


• Campania „Veniți cu noi, pe programul … Occidentul Românesc!”

Campania s-a desfășurat în perioada: 1 -15 iunie 2014. O acțiune organizată și sponsorizată de compania JeTT Media Group, Michael H. Cronkite din SUA cu participarea postului de televiziune KANAL D din România în calitate de invitat.

veniti cu noi pe programul or_1 525

Scopul evenimentului: organizatorii au dorit să cunoască cât mai mulți români care s-au integrat cu succes în societatea spaniolă și în zona cărora publicația Occidentul Românesc este prezentă.

veniti cu noi pe programul or_2 525

S-a tipărit și distribuit un tiraj de peste 20 mii exemplare și s-a urmărit impactul pe care îl are prezența publicației în locurile frecventate de românii de pe coasta de est a Spaniei, respectiv lanțurile de magazine Carrefour, Mercadona și benzinăriile Repsol situate în cele mai importante zone unde aceștia trăiesc și muncesc: Málaga, Almeria, Cartagena, Murcia, Alicante, Benidorm, Valencia, Castellón de la Plana, Tarragona, Barcelona, Lleida, Donostia, Bilbao și Santander.

10455938_752201761489500_4307102089859764056_n-525

Din sondajele realizate după distribuția publicației tipărite pe parcursul a 15 zile s-au constatat următoarele: românii din Spania citesc publicația în limba română Occidentul Românesc și sunt foarte interesați să intre în posesia acesteia dat fiind faptul că după trei zile de distribuție noile solicitări au fost impresionante.


Evenimente în desfășurare:


• 15 ianuarie 2015 – 15 ianuarie 2016 – Occidentul Românesc lansează:

Campania de promovare a valorilor româneşti din străinătate: „Noi susţinem Excelența!”

Proiectul „Noi susţinem Excelența!” îşi propune să promoveze românii care prin pasiune şi dăruire fac performanţă în țările lor de adopție. Campania va face cunoscute atât rezultatele deosebite ale acestora cât şi eforturile care stau în spatele succesului lor.

Pentru început, poveştile celor care au reuşit să facă performanţă în străinătate vor fi promovate prin intermediul unei platforme on-line și o componentă de comunicare social media iar cele mai apreciate se vor publica în edițiile tipărite Occidentul Românesc.

Dorim să ne implicăm în promovarea celor care fac performanţă pentru că mass-media din România vorbeşte prea puţin despre românii de succes din străinătate: de la românii simpli care ne fac cinste prin munca și comportamentul lor exemplar până la cercetători, profesori, medici, avocați, scriitori, poeți, pictori, sportivi, oameni de afaceri deosebiți, despre eforturile și sacrificiile pe care le depun pentru a excela în munca și domeniile lor.


• Concurs de proză scurtă și poezie

Campania a lansat un concurs de proză scurtă și poezie, la care pot participa atât români din străinătate cât și din țară, cu vârsta între 18 – 70 de ani. Cele mai valoroase lucrări vor fi publicate în diferite ziare și reviste din străinătate, iar finaliștii vor fi selecționați de un juriu de specialiști în perioada 01 – 15 iunie 2015.
Premiile constau în bani, iar trofeul concursului va fi o vacanță de 7 zile într-o stațiune exotică de pe Coasta Albă (Costa Blanca) din Spania.

Condiții de participare:
– Textele se trimit în perioada 15 ianuarie – 15 mai 2015, la adresa de e-mail: redactia@occidentul-romanesc.com;
– Sunt acceptate doar creațiile proprii semnate cu numele real sau cu pseudonim!
– Fiecare participant poate trimite trei poezii, sau o singură proză scurtă, de maximum patru pagini însoțite de o fotografie și de CV;
– Lucrările pot fi numai poezii sau numai proză, exclusiv în limba română, în document word, scara 12, format Times New Roman, A4, la un rând, obligatoriu cu diacritice și fără imagini inserate în text.

Important: Nerespectarea acestor cerințe duce la eliminarea lucrărilor din concurs!


• Acţiune de promovare a limbii române şi a tradiţiilor româneşti

Din campania „Noi susţinem Excelența!” mai face parte şi o acțiune amplă de promovare a limbii române şi a tradiţiilor româneşti organizată de echipa redacţională a publicaţiei Occidentul Românesc în colaborare cu prof. Letiţia Coza şi compania JeTT Media Group.

În paginile publicaţiei noastre există un spaţiu dedicat copiilor români din Spania şi nu numai, unde, pentru fiecare ediţie doamna profesor donează, din scrierile sale, fragmente dedicate copiilor, respectiv, poezii şi integrame.
Începând cu ediţia din luna martie vom avea un alt grup de integrame şi poezii dăruite de către aceeaşi autoare copiilor de naţionalitate română din Spania.

Acest gen de colaborare nu are niciun fel de implicare financiară din partea profesorilor sau a altor persoane. Este un dar, în semn de preţuire şi apreciere pentru copiii şi profesorii români, din partea doamnei profesor şi a echipei redacţionale Occidentul Românesc.
Prin această acţiune dorim să venim în ajutorul profesorilor de limba română din Spania cu lucrări atractive şi interesante ca lectură pentru copiii români. Mult succes tuturor!


Dăruind vei dobândi – Campania „Noi susținem excelența!” în San Pedro del Pinatar – Regiunea Murcia

murcia actiune de promovare a limbii romane 1

Copilul este un neprețuit dar,
Iubit, ocrotit, educat, așadar,
Va răzbate prin viață cu putere,
Purtând cu el doar a sa avere!

A fi copil este zâmbet și bucurie
O viață frumoasă înseamnă copilărie.
Iubind, ocrotind, educând,
Va trece prin viață cântând!       

Cât de frumoși sunt copiii, darul și surâsul lui Dumnezeu pe pământ! Câtă bucurie, sinceritate și putere de a ierta există în sufletele lor inocente. Privirile lor senine și calde sunt o mângâiere pentru omenire. De fiecare dată când aceștia primesc câte ceva, o bucurie neașteptat de mare explodează pe fețele lor, inundându-le întreaga ființă.

Este plăcut a primi, dar e sublim a dărui. A dărui un zâmbet, o vorbă bună, o mângâiere la ceas de încercare, o îmbrățișare caldă, un sprijin la nevoie și nu numai atunci…

murcia actiune de promovare a limbii romane 2

Campania ,,Noi susținem excelența!” demarată de către publicația Occidentul Românesc a ajuns și în San Pedro del Pinatar, Regiunea Murcia. Elevii înscriși la Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească – români, moldoveni, spanioli și bulgari -, au primit cu entuziasm vestea despre această acțiune. Bucuria a fost și mai mare atunci când proiectul s-a concretizat prin recepționarea în fiecare lună a câte unui exemplar tipărit Occidentul Românesc, de către fiecare copil.

Unii elevii l-au răsfoit curioși, încântați, alții cu uimire pentru că avem un ziar în limba română în Spania, privirea fiindu-le atrasă în mod special de paginile: Obiceiuri și tradiții ale lunilor anului, Părinți și copii, Rețete culinare, Terapia verde, și, nu în ultimul rând, de pagina destinată lor, copiilor: Bucuria lecturii, pagină pe care am poposit mai mult timp pentru a citi poeziile doamnei profesoare Letiția Coza dăruite lor și finalizând cu integramele aferente.

Considerăm demersul redacției Occidentul Românesc extrem de important și în folosul tuturor românilor oriunde aceștia trăiesc, nu numai celor din Spania.

murcia actiune de promovare a limbii romane 3

Mulțumim și pe această cale celor care s-au implicat în realizarea acțiunii de promovare a Limbii Române și a Tradițiilor Românești în Spania, departe de România și totuși, atât de aproape…

Mulțumim Occidentul Românesc și tuturor celor cărora le pasă, tuturor celor ce fac lumea mai frumoasă, tuturor celor care știu să dăruiască un strop de iubire, o fărâmă de speranță…

De 1 Iunie – Ziua Copilului adresăm și noi călduroase urări de sănătate, cu rezultate bune la învățătură, împliniri, zâmbete și bucurii pentru toți copiii! La mulți ani!

Ionela  Dojană – Profesor  LCCR / San Pedro del Pinatar – Regiunea Murcia


Catalonia: Acţiunea de promovare a limbii române în Mollerusa, Guissona și Tàrrega

Campania de promovare a valorilor româneşti din străinătate „Noi susţinem Excelența!” lansată în luna ianuarie a acestui an de către publicația în limba română Occidentul Românesc a poposit și în Catalonia.

Copiii participanți la cursul de „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” din Mollerusa, Guissona și Tàrrega au primit cu mult interes și bucurie pagina de integrame și poezii din ediția tipărită Occidentul Românesc – menționează Alexandra Tarba – profesor al cursului în Provincia Lleida din Comunitatea Catalonia.

Campania „Noi susţinem Excelența!” continuă. Mult succes tuturor!

catalonia actiune de promovare a limbii romane

FOTO: Elevi din Mollerusa, Guissona și Tàrrega / Provincia Lleida / Comunitatea Catalonia – Spania, participanți la cursul de „Limbă, cultură şi civilizaţie românească”.

Alexandra Tarba – Profesor


Acţiunea de promovare a limbii române în Provincia Alicante

FOTO: Elevi din Benidorm, Altea și Alfàs del Pi / Provincia Alicante – Spania, participanți la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.
Dorina Apostol – Profesor

copii 4copii 1copii 2copii 3

 


Acţiunea de promovare a limbii române în Castellón de la Plana

Campania de promovare a valorilor româneşti din străinătate „Noi susţinem Excelența!” lansată în luna ianuarie a acestui an de publicația în limba română Occidentul Românesc a poposit și în Castellón de la Plana.
Copiii participanți la cursul de „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” au primit cu multă bucurie pagina de integrame și poezii dăruită de către doamna prof. Letiția Coza în fiecare ediție tipărită Occidentul Românesc, menționează într-un comunicat Diana Istrate – profesor al cursului în Castellón de la Plana.
De asemenea copiii au prezentat interes și pentru articolul Ce spun psihologii despre nevoia de “selfie-uri”, un material care a generat o adevărată dezbatere constructivă, se subliniează în același comunicat.
Campania „Noi susţinem Excelența!” continuă. Mult succes tuturor!

elevi occidentul romanesc 1elevi occidentul romanesc 2elevi occidentul romanesc 3

FOTO: Elevi din Castellón de la Plana / Comunitatea Valenciană – Spania,
participanți la cursul de „Limbă, cultură şi civilizaţie românească”.
Diana Istrate – Profesor

*****

Echipa redacțională editează încă din anul 2010 Occidentul Românesc, publicație identitară de expresie românească destinată comunităților românești din Spania și din afara granițelor oferind posibilitatea unui număr important de români din diaspora de a avea acces la informații și de a fi în contact permanent cu limba, cultura, spiritualitatea și valorile poporului român.