Spania: Descoperă farmecul rural al celor mai frumoase sate de pe litoral

575

În timp ce vara își face simțită prezența în toată splendoarea ei, turismul rural din Regatul Spaniei își îndreaptă atenția către acele mici sate pitorești de pe coastă, oferind călătorilor oportunitatea de a se bucura de plajele spectaculoase și golfurile idilice. Cu aproximativ 8.000 de kilometri de coastă, întinzându-se de la litoralul Mării Mediterane până la apele reci ale oceanului Atlantic și litoralul de la Marea Cantabrică, Spania rămâne un adevărat paradis al turismului rural și marin.

Satele pescărești, cu străduțe înguste și case vopsite în culori vii, satele medievale pline de istorie și insulele încântătoare atrag în fiecare an mii de călători dornici să descopere autenticitatea și frumusețea acestor locuri.

Fiecare provincie din Spania are un sat cu un farmec aparte, care își atrage vizitatorii cu peisaje impresionante, gastronomie rafinată și o atmosferă autentică. În 2023, compania RIU a realizat o listă a satelor preferate și a celor mai căutate de către clienții săi, luând în considerare cererea de sate și preferințele călătorilor. Iată câteva dintre cele mai frumoase și căutate sate de pe coasta spaniolă, recomandate pentru o experiență autentică de turism rural în 2024:

El Bosque (Cádiz)
În inima Sierra de Grazalema se află acest sat care face parte din Ruta de Los Pueblos Blancos. Străzile sale înguste și casele albe în stil arab, în contrast cu vegetația bogată care îl înconjoară fac ca acesta să fie unul dintre cele mai căutate sate rurale în timpul anului. În plus față de frumusețea sa naturală, El Bosque se remarcă și prin gastronomia excelentă, cu Queso Bosqueño ca punct de atracție.

Mijas (Málaga)
Această localitate albă se află în mijlocul Coastei Soarelui, Costa del Sol, la doar 30 de kilometri de capitala Málaga. Amplasarea sa între muntele Mijas și Marea Mediterană este un punct turistic foarte atractiv datorită contrastului dintre vegetația verde abundentă care îl înconjoară și casele sale albe.

Aldeaquemada (Jaén)
Între „marea de măslini” caracteristică zonei, care se întinde pe întreaga provincie Jaén se află Aldeaquemada. În Campiña Norte, în inima Sierra Morena, între Parcul Natural Despeñaperros și Parcul Natural Cascada La Cimbarra. În acest sat se pot observa numeroase vestigii ale picturilor rupestre.

Motril (Granada)
Motril este amplasat în versantul sudic înconjurat de munții Almijara, Lújar și Sierra Nevada. Se remarcă prin plajele sale frumoase și microclimatul tropical. Din punct de vedere cultural, se evidențiază prin Biserica Mare a Întrupării și un Muzeu Preindustrial al Trestiei de Zahăr.

Cazalla de la Sierra (Sevilla)
Cazalla de la Sierra este ideal pentru iubitorii de natură și liniște. Este declarată Ansamblu Istoric și Rezervație a Biosferei de către UNESCO, precum și Rezervație Starlight. În traseul prin acest sat se remarcă Catedrala din Sierra Norte și Mănăstirea Cartusiană.

Caravaca de la Cruz
Îți sună cunoscut numele acestui oraș? Faimoasa Cruce de Caravaca, de origine religioasă și orientală este custodiată în acest sat. Reputația sa miraculoasă și protectoare atrage mulțimi de vizitatori în fiecare an. Biserica și Sanctuarul Basilicii Santísima Vera Cruz care domină localitatea este o imagine și o vizită de reținut.

Guadalupe (Cáceres)
Considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Spania. Aici se află faimoasa Virgen de Guadalupe, în frumoasa Mănăstire de Guadalupe. Împreună cu mănăstirea este Hospedería separată și cu intrare proprie, construită de Regii Catolici în secolul al XV-lea pentru a se caza în vizitele lor la Virgen.

Culla (Castellón)
Un sat medieval în plin secol al XXI-lea, așa este localitatea Culla. A face turism în acest sat înseamnă să te cufunzi într-o altă epocă în stil arab. Nu te vei plictisi să mergi pe străzile sale înguste până când ajungi la monumente precum Biserica San Salvador și Casa Abadía.

Chulilla (Valencia)
Această localitate te surprinde deja prin numele său aparte, Chulilla. Este punctul de plecare al impresionantei Rute a Pantaneros de Chulilla. Prin această rută veți traversa canionul Hoces del río Turia, trecând prin poduri suspendate spectaculoase. Nu plecați fără să gustați câteva dintre mâncărurile tradiționale, cum ar fi Olla de Berzas și Rin-Ran.

Guadalest (Alicante)
Satul cu rădăcini musulmane din comarca Marina Baja. Amplasarea sa este una dintre bijuteriile acestei localități. Se află între munți și văi. Una dintre cele mai mari atracții turistice este Castelul Guadalest și Casa Orduña. Nu puteți rata comoara Alicante-ului, barajul Guadalest, un loc perfect pentru drumeții în peisajul său.

El Berrueco
În Sierra Norte de Madrid, pe malurile barajului El Atazar, se află El Burrueco, un mic sat înconjurat de multă vegetație și natură. Nu numai că veți fi surprinși de peisajul său, ci veți avea și ocazia să vizitați monumente de arhitectură militară, precum Turnul Islamic sau podul roman situat peste râul Jóbalo.

Vinuesa (Soria)
În Soria Verde, la poalele Sierrei de Urbión, se află Vinuesa, un sat cu peisaje naturale protejate. Se remarcă prin străzile sale pietruite și arhitectura sa pinariegă, cum ar fi Casa de los Ramos. În plus față de străzile sale frumoase, este obligatoriu să vizitați Parcul Natural Laguna Negra și Circurile Glaciare Urbión, cu unul dintre pădurile esențiale de vizitat toamna.

Prades (Tarragona)
Cunoscut sub numele de satul roșu datorită culorii pietrei caselor sale. Nucleul său, unde se află faimoasa sa eremită a Marei Doamne de la Abellera, s-a transformat într-un punct de mare interes turistic. De asemenea, are numeroase activități de drumeții, vizite botanice și trasee cu bicicleta cu care puteți descoperi peisajele din jur și vegetația autohtonă.

Montclar (Barcelona)
Un mic sat cu 225 de locuitori care a fost refugiul natural al populației în secolele al VII-lea și al X-lea datorită poziției sale privilegiate de pe colină la 729 de metri altitudine. Lucruri esențiale sunt Muzeul de Artă al Ciupercilor, Cascada Talaia și Firal dels Reis. Nu uitați să încercați bucătăria berguedană, cum ar fi Mazărea Neagră sau Cartoful Mascat.

Vielha (Lleida)
Este comoara Vall d’Arán din Pirineii înalți. Face parte din Ruta Romanica, în care puteți vedea cele mai importante 15 biserici din secolele XII și XIII.

Camprodón (Girona)
Între râurile Ter și Ritort se află unul dintre cele mai mari sate din comarca Ripollès. Este ideal pentru iubitorii de drumeții, deoarece există multe plimbări pe care le puteți face în Robleda de Can Pascal sau Font Nova. În plus, în acest loc se află vechea fabrică de biscuiți Birba.

Zarautz (Guipúzcoa)
Zarautz este un punct turistic de excelență. Plajele sale sunt mărginite de Marea Cantabrică. Este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din zonă datorită nisipului său auriu în contrast cu turcoazul mării.

Mungia (Vizcaya)
Nu există îndoială că principala atracție turistică a acestei localități sunt comorile sale arhitectonice. Printre ele se numără primăria și vechea casă-turn Torrebillela. De asemenea, are poduri și mori din secolele XVI și XVIII.

Acestea sunt doar câteva dintre satele de pe coasta spaniolă care merită vizitate în 2024. Fiecare oferă o experiență unică și autentică, invitându-vă să vă bucurați de frumusețea și farmecul rural al Spaniei.

Pagină realizată de: Zoe Stoleru Martí, publicată în ediția tipărită a lunii mai 2024, nr. 157, Anul XIV. 
Foto:  Arhiva OR, Freepik