Tudor Petruț: Cine nu a câştigat a şi pierdut – Jumătate din americani au votat schimbarea

17

gdc_hillary

TUDOR PETRUŢ (Los Angeles) – Poate să vă mire, dar nu distinsa doamnă Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidenţiale americane, câştigate cu aplomb de către simpaticul preşedinte-ales Donald Trump într-o manieră categorică! Şeful dumneaei, preşedintele Barak Obama şi a sa administraţie care populează Casă Albă şi ministerele puterii federale a pierdut alegerile pentru dânsa.

În primul rând pentru că a impus o lege populistă, parte din programul său de guvernare în scopul schimbării esenţiale al direcţiei socio-politice a Americii. Obama care a devenit un instrument de tortură politică pe ultima sută de metri, când majoritatea populaţiei a realizat că, până la urmă, va trebui să plătească mai mult pentru mai puţin pentru asigurările de sănătate, şi că nu e nici o şansă ca o viitoare preşedintă Clinton ar schimba ceva esenţial. Apoi, Obama a prezidat peste o birocraţie haotică, prin care Departamentul de Externe şi cel al Justiţiei, inclusiv FBI, nu s-au coordonat suficient pentru a determina ce este şi ce nu este legal. Astfel, Hillary, la vremea aceea pe post de ministru, s-a folosit de mijloace informaţionale private, sub ochii blajini ai şefului sau, nimeni altul decât Barak, care s-a făcut că plouă, pentru ca mai apoi publicul votant să afle, la scară majoră, despre neglijenţele în serviciu ale candidatei la preșidenție. Pacifistul Obama, aderent al principiului că SUA şi-au impus (mai mult sau mai puţin violent) voinţa ca poliţai al lumii, a marginalizat, apologetic, prezenţa americană pe scena mondială. Şi Secretarul de Stat Hillary Clinton, voit sau nu, a trebuit să fie purtătorul său de cuvânt, cu rezultate implacabile. Şi nu în ultimul rând, pentru că doamna candidată Clinton s-a făcut frate cu domnul Obama ca s-o ajute să treacă puntea, a trebuit să valideze prestaţia prezidenţială a ultimilor opt ani pentru a câştiga votanţii candidatului Barak, ceea ce până la urmă s-a dovedit pierzant. Jumătate din americani au votat schimbarea.

Partidul Democrat, care a navigat primejdios către extrema stângă, o social-democraţie anacronică, prin vocalii săi demagogii Bernie Sanders sau Elizabeth Warren, a pierdut alegerile pentru dânsa. Aparatul de partid al democraţilor părea de nestăvilit în alegeri. Ceea ce ar fi rămas de făcut ar fi fost un mesaj moderat, în pas cu vremea şi cu necesităţile socio-economice, pe care Hillary Clinton l-ar fi promovat cu dezinvoltură. Faptul că a fost forţată să apeleze la sloganuri care au îndepărtat-o de zona ei de confort s-a resimţit în lipsa de entuziasm a cetăţenilor, mai ales în ultima parte a campaniei electorale. Şi pentru că lumea nouă nu e chiar gata de socialism (cu faţă umană), jumătate din americani au votat schimbarea.

Marile conglomerate de presă şi mass-media vizuale, care au îmbrăţişat-o ca pe o soră, ca pe o salvatoare de naţiune, au minţit poporul cu televizorul flagrant şi fără scrupule şi au pierdut alegerile pentru dânsa. Pentru că au atacat continuu fără nici un pic de balanţă, de la scandaluri de doi bani şi până la re-interpretarea ştirilor mereu în favoarea doamnei candidate, şi au susţinut public doar pe Hillary, de parcă ar fi candidat singură, media americane şi-au pierdut orice credibilitate şi au demonstrat, cu mici excepţii, că sunt – aşa cum nu puţini susţin de mult – doar nişte instrumente de propagandă ale democraţilor. Lipsa de consideraţie faţă de publicul telespectator a creat, mai ales prin canalele principale de televiziune (precum CNN, sub-numit Clinton News Network), un reflex care a întărâtat tabăra opusă, şi iată că jumătate din americani au votat schimbarea.

Limba de lemn, temuta corectitudine politică de vocabular şi comportament, propagate cu nesaţ în sistemul de învăţământ superior şi nu numai, a pierdut alegerile pentru dânsa. Sufocaţi de frică, mulţi americani, mai ales din clasa de mijloc şi din zonele rurale, nu şi-au mai vocalizat păsurile. Iar când un guraliv bilionar de New York a început să vorbească în graiul lor, şi-au dat seama că au tăcut cam de mult timp, şi astfel jumătate din americani au votat schimbarea.

Lupta de clasă, în care partidul democrat şi toţi simpatizanţii săi au implicat nefast mai ales minorităţile etnice şi noua emigraţie, şi prin care toată lumea a uitat de sărmanul alb-caucazian de vârstă mijlocie de prin pustele din Vestul Sălbatic, şi disensiunea rasială ce a creat, a pierdut alegerile pentru dânsa. Când toată stânga progresist-liberală a început să promoveze minorităţile, inclusiv imigraţia ilegală, şi să portretizeze întregi etnii ca victime ale unui sistem opresiv – în contrast cu realitatea străzii care demonstrează o diversitate şi o incluziuine neegalată nicăieri altundeva – strategii democraţi au pierdut din vedere coloana vertebrală a peste două sute cinci zeci de ani de istorie: omul alb de la oraşe şi sate care a muncit, de multe ori cu cârca, să construiască cea mai dezvoltată ţară din lume. Aceea mulţime uitată s-a ridicat în picioare şi jumătate din americani au votat schimbarea.

Şi nu în ultimul rând, actuala nomenclatură federală, care include şi democraţi şi republicani şi birocraţi, a pierdut alegerile pentru dânsa. Un conglomerat din ce în ce mai puţin funcţional, plin de interese de partid, locale, economice, Washington, DC s-a îndepărtat evident de realităţile din teren, de populaţia votantă pentru care, teoretic, lucrează. Aleşii poporului s-au autoizolat în dezbateri politice lipsite de miez, într-un joc prin care legile votate în congres şi puse în aplicare de admnistraţie sunt doar mijloace în balanţă a puterii, intermediate de terţi de toate felurile. Alegătorul care aşteaptă ceva în schimbul votului său s-a sictirit de atâta indiferenţă, aşadar jumătate de americani au votat schimbarea.

Jumătatea câştigătoare a alegerilor prezidenţiale americane nu a votat numai pentru un candidat, ci mai ales pentru un referendum despre direcţia Statelor Unite, despre necesitatea unor corecturi nuanţate, despre identitatea naţiunii şi despre poziţia internaţională a celui mai puternic stat din lume. Şi cel ales să o reprezinte la Casa Albă este un ucenic politician, Donald Trump. Pentru că dânsul, un one-man-show plin de energie, nu a pierdut alegerile.

(Tudor este pe petruţ.biz şi la @tudorpetrut)