„Minutul de Hollywood” cu Tudor Petruț: Liniște și pace (3)

601

Când e liniște și pace în Hollywood economia locală este afectată negativ, mai ales în contextul unei minime creșteri economice naționale și a faptului că anul acesta, California are cea mai mare rată a șomajului din SUA. După ce s-au pierdut venituri importante în cei doi ani de pandemie, grevele artiștilor de anul trecut au mai creat o gaură financiară estimată la peste 4 miliarde de dolari. Iar din cauza numărului redus de producții de film și televiziune din ultimele luni în zona Los Angeles, multe din afacerile mici și mijlocii adiacente industriei de divertisment, a căror servicii și produse depind de activitatea artistică, nu reușesc să-și revină din criza anului trecut. Nu numai că actorii nu au roluri, dar și echipele de filmare nu au producții, mulți angajați și angajatori trăiesc la limită, afaceri întregi se reprofilează. Până și Los Angeles Times recunoaște, cu litere de-o șchioapă, că „Hollywood se chinuie să-și revină!”

Dar nu vă pierdeți speranța… În vreme ce actori, scenariști, regizori, cameramani, asistenți, make-up artiști, costumieri au ajuns să supraviețuiască din ajutor financiar al breslelor lor sau ajutor de șomaj, marii analiști descoperă cu mare bucurie și mândrețe că diversitatea etnic-rasială a rolurilor s-a îmbunătățit semnificativ. Aflam din Orange County Register că „un nou raport de la UCLA (University of California at Los Angeles, care de altfel oferă un celebru program de film și televiziune) ilustrează creșterea numărului de oameni de culoare din industrie, atât în spatele cât și în fața camerelor de filmat, iar publicul susține în mare măsură filmele cu o distribuție diversă. Totuși, spun cercetătorii, este mult mai mult de făcut și nu este garantat că această tendință în creștere va dura”. E de bine dar nu e suficient.

Despre subiectele, temele, creația artistică mai discutăm. Pentru că statistic stăm mai bine dacă populația americană este aproape jumătate non-albă, BIPOC (black, indigenous and people of colour), un sfert din producțiile de film recente au în distribuție o majoritate de actori non-albi. Visul de ani de zile al mișcării #HollywoodTooWhite!

Cinefilii și spectatorii jubilează. „După ce am examinat de mai bine de un deceniu succesul de box-office la nivel mondial și intern și demografia publicului, am constatat în mod repetat că oamenii doresc să vadă filme care reflectă diversitatea care există în comunitățile lor și în lume”, declară cercetătorii de la UCLA. Din primele 10 filme în topul de încasări, în 9 din ele distribuția este cel puțin o treime non-albă. Cu toate astea, „va trebui să facem mai multe progrese în ceea ce privește regizorii și scenariștii, actorii în general” concluzionează studiul.

Ca să nu fie mai prejos, cotidianul Los Angeles Times adaugă încă o veste încurajatoare. Două femei cascador, veterane celebre creează o echipă de elită numai cu femei-cascadori de performanță. Cum din ce în ce mai multe roluri principale feminine sunt în filme de aventuri și polițiste, echipa o să fie extrem de ocupată. Cu toată diversitatea etnic-rasială din filme, seriale și reclame, tot e liniște și pace în Hollywood. Până la urmă nu e vorba de culoarea pielii și orientarea politică. E vorba de bani. Ca întotdeauna.

Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)
(Foto: Tudor Petruț prin @RoHo #RomaniansInHollywood)


Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.