„Minutul de Hollywood” cu Tudor Petruț: Liniște și pace (2)

358

E liniște și pace în Hollywood, ca după furtună. Și pentru o întreagă generație de actori, regizori sau scenariști de vârsta a doua perspectivele se îngustă mereu. Pe motive de inactivitate, nu de talent. Pe baza problemelor financiare nu a problemelor de creație. Pe vremuri, toți visătorii soseau cu entuziasm în Los Angeles. În cetatea filmului. În zilele noastre, aventurierii se mută cu cățel, cu purcel, cu familie, cu visuri cu tot, în Canada, în Atlanta (statul Georgia) sau chiar în costisitorul New York. Acolo se filmează din ce în ce mai mult, acolo sunt roluri. Acolo se caută specialiști pentru echipe de filmare. Imediat după grevele artiștilor, cu toții a trebuit să stabilim cu agenții sau managerii noștri cine e dispus să călătorească și unde, dacă primim roluri în producții din afara cetății filmului. Și am ales.

Dar pentru că, slavă Domnului, mai sunt încă visători, am cunoscut-o nu de mult pe co-naționala noastră, tânăra actriță Timea Laczko, care și-a lansat de curând cariera în Hollywood. Ca proaspătă absolventă a celebrei American Academy of Dramatic Arts, secțiunea Los Angeles. „Mi-am terminat studiile liceale în Anglia, unde mi-am redescoperit pasiunea pentru actorie”, povestește actrița. „Am căutat școli de actorie din America și am ales varianta Los Angeles, deoarece mereu mi-am dorit mai mult să joc în filme, mai mult decât teatru. Ce m-a determinat să aleg Academia a fost istoria pe care o au, fiind una dintre cele mai vechi școli de actorie americane, și marii actori care și-au făcut pregătirea acolo”.

După ce a trecut examenele de admitere („două monologuri, unul dramatic și unul de comedie”, citire la prima Vedere dintr-un scenariu), s-a mutat în California și a studiat cu pasiune. „Ce mi-a atras cel mai mult atenția a fost modul în care, în fiecare semestru, colegii cu care lucrezi se schimbă, la fel și profesorii, pentru a te obișnui să lucrezi mereu cu oameni noi. Pentru a te obișnui cu stiluri diferite de regie, ambianță și diferite scopuri și metode actoricești. Examenele au fost în mare parte practice, de la piese de teatru la one-person shows, dar am avut și câteva examene scrise pentru a dovedi cunoștințele legate de istoria teatrului”.

Chiar după ce a absolvit, Timea s-a trezit dintr-o dată, în mijlocul grevelor din Hollywood. În totala paralizie de anul trecut. Dar nu a clacat. A avut un rol în producția românească „Miami Bici 2”, filmată în Los Angeles. O ocazie rară de a debuta într-un film românesc filmat în Hollywood. Eveniment remarcabil în viața unui tânăr originar din România. Oportunitate care i-a dat aripi, după cum se destăinuie: „În continuare sper să îmi continui cariera în America, dar dacă drumurile mă vor readuce acasă, nu voi spune nu. În școală ești într-un mediu închis, protejat de lumea reală, unde îți poți dezvolta abilitățile necesare pentru lumea largă. Încă mai am multe de învățat despre mersul lucrurilor, dar sunt deschisă pentru orice provocare”.

O bucurie pentru noi, @RoHoClub #RomaniansInHollywood, să o adoptăm cu drag pe Timea Laczko. Poate ea să ajungă acolo unde cu toții am aspirat și poate că unii ne-am oprit la jumătate de drum. Cu sau fără voia noastră. Timea și toți tinerii ca ea, care încă mai îndrăznesc ne dau speranță că Tinseltown o să-și regăsească strălucirea. Chiar dacă acum e liniște și pace în Hollywood, noi îți dorim cu drag, MULT NOROC, Timea!

Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)
(Foto: Tudor Petruț prin @RoHo #RomaniansInHollywood)

Nota Redacției OR:
Tudor Petruț,
actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.