Ioana Bratuleanu: Cum trebuie să reacționăm în cazurile de violență asupra femeii în Spania

24

De la începutul acestui an până la data de 26 februarie, 13 femei au fost asasinate de către perechea sentimentală, conform statisticilor oficiale. 12 dintre acestea nu au prezentat plângere în prealabil. Conform datelor statistice publicate de Sistemul de urmărire integrală a cazurilor de violență asupra femeii (Sistema VioGen), doar în luna ianuarie s-au înregistrat un total de 61.156 cazuri de violență asupra femeii pe tot teritoriul Spaniei (plângeri active), din care 7.410 cazuri se referă sau includ cetățeni străini. Dintre acestea, 3.180 cazuri afectează minori în situație de vulnerabilitate și 200 dintre aceștia se află în situație extremă de risc. Plângerile false reprezintă un procent de doar 0,0069% din totalul plângerielor prezentate între 2009 și 2018.

Ce este violența asupra femeii? Violența în familie sau în cuplu reprezintă în momentul de față cel mai comun caz de încălcare a drepturilor unei persoane la nivel european. Factorii culturali și socio-economici sunt determinanți în denunțarea acestei forme de violență. Cum se poate observa și din statisticile expuse, situația este în continuare preocupantă, având în vedere că încă există femei care din diverse motive sau din teamă nu denunță agresorul.

Astfel cum se prevede în Legea 1/2004, din 28 decembrie, de Prevenție și Protecție Integrală împotriva Violenței de Gen, constituie infracțiune de violență asupra femeii: violența fizică – care include orice act de forță asupra femeii, violența psihică – care produce asupra femeii un sentiment de inferioritate, prin amenințări, umilire, înjosire, violența economică – care include privarea intenționată și nejustificată legal de resurse economice, și violența sexuală și abuzurile sexuale.

De ce este important să denunțăm? Procedura judiciară începe cu o plângere din partea victimei, din partea anturajului victimei, a martorilor sau chiar a medicilor care tratează leziunile. De asemenea, pot fi surprinse și de către poliție, care poate începe demersurile din oficiu. De multe ori victima nu depune plângere oficială din cauza fricii pe care o are față de agresor. De asemenea, lipsa informațiilor și a sprijinului economic duc de multe ori la decizia de a nu depune plângere. Fără o plângere oficială, statul nu poate interveni în apărarea drepturilor victimei.

Este foarte important să se denunțe atunci când se produce o situație de violență asupra femeii, pentru că doar astfel se va porni mecanismul de protecție, asistență și recuperare a situației normale prin organele judecătorești, procuratură și serviciile sociale. Când victima este cea care depune plângerea, va fi informată cu privire la drepturile pe care le are începând din secția de poliție.

În același timp cu plângerea, în cazul în care victima simte frică și consideră că există riscul unei noi agresiuni, poate solicita și un ordin de protecție, care v-a împiedica agresorul să se apropie de victimă. Dacă agresorul locuiește cu victima în același domiciliu, se poate solicita obligarea agresorului la părăsirea domiciliului.

Unde se poate prezenta plângerea? La secția de poliție cea mai apropiată de domiciliu, la procuratură sau la Judecătoria de Violență asupra Femeii sau la Judecătoria de Gardă. Legea garantează dreptul la asistență juridică gratuită în aceste cazuri, oferind avocat și procurador gratuit, fără a fi nevoie de prezentarea veniturilor obținute și îndeplinirii celorlalte condiții generale.

Recomandat este ca plângerea să se depună la instituțiile specializate în violență asupra femeii cum ar fi Judecătoria de Violență asupra Femeii sau Poliția Națională care dispune de personal specializat pentru a primi acest tip de plângeri. Dacă agresiunea a fost de ordin fizic, mergeți la spitalul cel mai apropiat să vă constate leziunile suferite și să vă întocmească certificatul medico-legal.

Retragerea plângerii este o idee bună? În mod clar, dacă întradevăr a existat un episod de agresivitate, recomandăm să nu retrageți plângerea sub nici o formă. În cele mai multe cazuri, retragerea plângerii și împăcarea cu agresorul nu va pune capăt episoadelor agresive. De asemenea, odată retrasă plângerea și arhivată cauza, agresorul în fața legii este nevinovat, iar în cazul unui divorț viitor nu vor fi avute în vedere episoadele violente ale agresorului.

Dacă decideți totuși să retrageți plângerea, aveți în vedere că acțiunea penală va continua din oficiu și veți fi chemată la Judecătorie ca martor pentru a declara. Sub nici o formă nu vă lăsați convinsă sau presată de către anturaj, familie sau agresor să retrageți plângerea. Dacă există un ordin de protecție și agresorul vă contactează pentru a vă retrage plângerea, vă urmărește sau vă amenință, aveți dreptul de a depune altă plângere, de data aceasta de încălcare a ordinului de protecție.

Ce alte măsuri se pot lua? Odată cu măsurile de ordin penal, dacă sunt copii minori, se pot solicita și măsuri de caracter civil, cum ar fi stabilirea domiciliului conjugal în favoarea mamei și a copiilor, stabilirea sau suspendarea regimului de vizite în favoarea copiilor minori, stabilirea unei pensii alimentare sau stabilirea oricăror alte măsuri pentru evitarea unui pericol sau prejudiciu a minorilor.

Odată cu plângerea penală, se poate solicita și divorțul care se va judeca de către Judecătoria de Violență asupra Femeii și unde se vor stabili și măsurile privind copiii minori dacă există. În cazurile de violență sub nicio formă nu se va acorda custodia comună asupra minorilor, iar programul de vizite care se va solicita se va putea desfășura prin Punctul de Întâlnire Familiară dacă așa se solicită, pentru a evita întâlnirea dintre agresor și victimă.

Reamintim atât victimelor de violență în familie, cât și anturajului acestora, că dispun de numărul de telefon 016, telefon gratuit la care pot suna și cere informații sau denunța. Poți scăpa de violența în familie!

Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc

Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 642.308.360
E-mail: secretaria@brilawabogados.es