Marea mobilizare din luna mai: Comunitatea Madrid se pregătește să devină epicentrul revendicărilor sociale pentru sănătate și educație

339

În luna mai 2024, Comunitatea Madrid se pregătește să devină epicentrul unor mișcări sociale ample, cu educația și sănătatea la baza unor revendicări puternice. Mobilizările planificate atât în sectorul public, cât și în cel privat, anunță o perioadă de tensiune și revendicări sociale importante, scrie El País.

Sănătatea publică: Mii de plângeri pentru îmbunătățirea serviciilor
Campania „Reclama” a adunat peste 9.000 de plângeri de sănătate publică în Comunitatea Madrid. Vecinii din întreaga regiune au fost încurajați să-și exprime nemulțumirile față de serviciile de asistență medicală primară, listele de așteptare lungi și lipsa de personal medical. Aceste plângeri reflectă o creștere semnificativă a ratei de nemulțumire în centrele de sănătate și spitalele din regiune, conform datelor disponibile între 2020 și 2022, precizează El País.

Pentru a atrage atenția asupra acestor probleme, o mobilizare majoră este planificată pentru data de 19 mai a.c., când mii de cetățeni se vor aduna în diferite puncte din Madrid pentru a cere îmbunătățiri în sistemul de sănătate.

Negocierile între sindicate și angajatori pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor din sectorul privat de sănătate au eșuat, pregătind calea pentru o grevă programată în iunie. Sindicatele au anunțat un calendar al grevelor, subliniind necesitatea respectării contractului colectiv de sănătate privată și a majorării salariilor.

Educație – Greve și revendicări
Profesorii din învățământul public pregătesc greve pentru începutul lunii mai, după eșecul negocierilor cu Ministerul Educației pentru reducerea orelor de predare. În paralel, platforma regională pentru aer condiționat și adaptarea școlilor publice a înregistrat o inițiativă legislativă populară pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare în fața schimbărilor climatice.

Aceste evenimente reflectă preocuparea și dorința fermă a comunității pentru îmbunătățirea serviciilor și condițiilor de viață. Într-o perioadă în care educația și sănătatea sunt prioritare, cetățenii din Comunitatea Madrid își fac auzită vocea și cer acțiuni concrete pentru a răspunde nevoilor lor.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Informații și foto: El País