Vizita Președintelui României, Klaus Iohannis, la Complexul Industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

278

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o importantă vizită la Complexul Industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea, în data de 24 aprilie 2024. Această vizită marchează un moment semnificativ în contextul consolidării Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea și a intensificării cooperării în domeniul energiei nucleare între cele două țări.

Președintele Klaus Iohannis a fost însoțit de o delegație de înalt nivel, printre care s-au numărat ministrul Afacerilor Externe, ministrul Energiei și reprezentanți ai Societății Naționale Nuclearelectrica. Vizita a avut loc în contextul semnării Memorandumului de cooperare în domeniul energiei nucleare între România și Republica Coreea, consolidând astfel angajamentul celor două țări în promovarea tehnologiilor verzi și a tranziției către un viitor energetic sustenabil.

În cadrul vizitei, Președintele României a avut ocazia să exploreze capacitățile de producție ale complexului industrial, cu accent pe atelierele dedicate forjării și asamblării echipamentelor energiei nucleare. Discuțiile și prezentările au abordat subiecte precum adaptarea procesului de producție pentru tehnologiile emergente, inclusiv a reactoarelor modulare mici, evidențiind angajamentul României în dezvoltarea și implementarea acestor tehnologii atât la nivel național, cât și internațional.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța colaborării internaționale în promovarea tehnologiilor inovatoare care să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la asigurarea securității energetice. De asemenea, Președintele României a evidențiat rolul crucial al industriei în decarbonizare, creșterea economică durabilă și crearea de locuri de muncă.

În discuțiile cu reprezentanții Doosan Enerbility, Președintele Klaus Iohannis a reiterat interesul României de a juca un rol important pe lanțurile de valoare globale prin dezvoltarea în țară a unor structuri industriale pentru producția și mentenanța tehnologiilor esențiale în tranziția verde, evidențiind potențialul pe care îl are România în domeniul tehnologiilor nucleare.

Complexul industrial de 4 milioane de metri pătrați de la Changwon este recunoscut pentru specializarea sa în dezvoltarea și manufactura unor tehnologii esențiale pentru tranziția verde, incluzând domeniile tehnologiei nucleare, hidrogenului și energiei eoliene.

Această vizită reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale între România și Republica Coreea și în promovarea cooperării în domeniul energiei nucleare și al tehnologiilor verzi, contribuind astfel la obiectivele comune ale celor două țări în combaterea schimbărilor climatice și asigurarea unui viitor energetic sustenabil.

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: Administrația Prezidențială