Vizită oficială la Washington a Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană

542

În timpul unei vizite oficiale de marcă la Washington, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană a fost onorat de Departamentul de Stat american pentru contribuția sa de 25 de ani la consolidarea relațiilor transatlantice.

În acest context, Mircea Geoană a primit o distincție specială din partea Departamentului de Stat pentru angajamentul său neîntrerupt în întărirea legăturilor bilaterale și pentru conducerea sa de excepție la vârful NATO în ultimii cinci ani. Kurt Campbell, Secretarul de Stat Adjunct al SUA i-a înmânat personal această distincție într-un gest de recunoaștere a eforturilor sale remarcabile.

În cadrul vizitei sale la Washington, Mircea Geoană a avut o serie de întâlniri importante, inclusiv cu Senatorul Ed Markey, un prieten vechi și un susținător al problemelor de mediu și siguranță climatică. Cei doi au discutat despre oportunitățile care pot genera noi locuri de muncă și despre inițiativele de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv despre noul program American Climate Corps, lansat recent de Președintele Biden.

Secretarul General Adjunct al NATO a salutat, de asemenea, votul favorabil din Congresul SUA și prompta promulgare a pachetului de ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari, care include asistență militară pentru Ucraina, Israel, Taiwan și partenerii SUA din Indo-Pacific. Această mișcare reprezintă un puternic semnal de sprijin bipartizan pentru Ucraina și un mesaj clar transmis Kremlinului cu privire la angajamentul continuu al SUA față de securitatea regională.

Mircea Geoană a subliniat importanța colaborării internaționale și necesitatea gândirii pe termen lung în ceea ce privește combaterea provocărilor globale, inclusiv schimbările climatice. El a discutat despre potențialul unui Corp Național de Voluntari în România și despre importanța inovației instituționale în fața schimbărilor climatice și economice.

Această vizită la Washington marchează un moment important în relațiile transatlantice și evidențiază angajamentul continuu al NATO în promovarea securității și stabilității globale.

Comunicat de presă  publicat în ediția lunară a Occidentului Românesc, cu numărul 157/ mai 2024.

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: Mișcarea România Renaște