Spania – Țara care l-a adoptat pe Marele Maestru Internaţional de șah, Mihai Șubă

poza nr. 1 [640x480]

FOTO: Marele maestru Mihai Șubă (campion național, european și mondial la veterani), campion en-titre, alături de organizatorii Campionatului Național de Șah pentru Veterani  – București 2012
 Autor: Ionuț Iamandi

Români cu care ne mândrim

Spania – Țara care l-a adoptat pe Marele Maestru Internaţional de șah, Mihai Șubă

Pe Mihai Șubă – Campion național, european și mondial la veterani, unul dintre cei mai profesioniști șahiști români ai tuturor timpurilor, am avut onoarea să-l cunosc în Alfaz del Pi de pe Costa Blanca din Spania, orașul de la Marea Mediterană unde trăiesc în pace și armonie peste 102 naționalități. Fostul campion național al României se bucură de  aprecierea spaniolilor și a cetățenilor din orașul de la poalele coastei Sierra Helada, locul unde maestru Mihai Șubă s-a stabilit de ani de zile.

poza nr. 2 [640x480]

FOTO: Marele maestru Mihai Șubă și șeful Clubului de Șah din Alfaz del Pi – Carlos Agullo Valcarcel

La cei aproape 68 de ani, maestrul Șubă predă ore de șah și este încă prezent la masa de joc, continuând să participe și, să câștige la turneele și campionatele de șah pentru veterani din Spania și din alte zone ale lumii. În semn de respect și considerație, primăria din Alfaz del Pi i-a oferit maestrului Mihai Șubă un spațiu, unde, săptămânal, copii, adolescenți și adulți de diferite vârste din zonă, au posibilitatea să învețe de la maestrul Șubă tainele șahului, acest sport al minții, care, conform campioanei Susan Polgar „dezvoltă claritatea mentală, stabilitatea şi chiar starea de sănătate.”

Mihai Șubă – Trecut și prezent

Maestrul Mihai Șubă s-a născut în București în anul 1947 și, a jucat șah pentru Universitatea București ani de zile. Pentru rezultatele sale de excepție, Federaţia Internaţională de Şah i-a oferit titlul de Maestru Internaţional în anul 1975 şi distincţia de Mare Maestru Internaţional în 1978.

Mihai Șubă a câştigat campionatul naţional de şah în 1980, 1981 şi 1985 și s-a clasat pe primul loc la turneele care au avut loc la Dortmund (Germania) în 1983, la Praga în 1985 şi la Timişoara în anul 1987, clasându-se între primii 12 candidați din lume la titlul de campion mondial la șah.

Cu toate că maestrul Șubă a fost unul dintre cei mai autentici ambasadori ai României (datorită performanțelor sale internaționale), faptul că a refuzat să facă parte din structura partidului comunist român, i-a cauzat extrem de multe probleme, fiind chiar amenințat cu excluderea pe viață din lumea șahului. Din aceste motive, maestrul Mihai Șubă a decis în anul 1988, să emigreze împreună cu fiul său cel mare, în Anglia, unde a solicitat azil politic. Din 1989 a început să participe la turneul european pe echipe, sub steagul Marii Britanii obținând rezultate de excepție.

A revenit în țară în anul 1992 cu planuri mari în ceea ce privește evoluția șahului românesc la nivel național și internațional, participând pentru țara sa, România, la diverse campionate și turnee. La acel moment, maestrul Mihai Șubă a sperat că, odată cu așa-zisa revoluție din 1989, România se va transforma într-o țară democratică, civilizată, unde demnitarii statului vor investi în educația poporului român, în sănătate și pentru o viață socială demnă.

După ani de zile petrecuți în una dintre cele mai civilizate și mai democratice țări din Europa și din lume, maestrul Mihai Șubă nu avea de unde să știe că de fapt, adevărații comuniști, dușmanii reali ai poporului român, au rămas și după 1989 la „butoane” infiltrându-se împreună cu familiile lor, în cele mai importante dintre instituțiile statului. I-au trebuit ani de zile maestrului Mihai Șubă să înțeleagă faptul că, nu s-a schimbat aproape nimic în țara din care emigrase și că toate planurile și visele sale de viitor se vor spulbera unul după altul.

Din palmaresul Marelui Maestru de Șah

În anul 1993 Mihai Șubă ajunge în Spania, unde se și stabilește, participând la toate campionatele și turneele de șah sub drapel… românesc, pe care le câștigă cu succes.

Maestrul Şubă a fost victima unei controverse în anul 2008, când titlul de Campion  Mondial la Seniori i-a revenit jucătorului american Larry Kaufman, în urma unei decizii la tie-break (situație de egalitate în care se mai joacă o partidă pentru a se decide câștigătorul), iar locul doi lui Mihai Șubă. Sistemul de departajare a fost înţeles greşit de către organizatori, iar Consiliul FIDE din martie 2009 a decis ca Mihai Șubă și Larry Kaufman să fie declaraţi Campioni Mondiali la Seniori pentru anul 2008. În luna aprilie 2009, Mihai Şubă avea în clasamentul FIDE 2542 de puncte ELO [1] .

Uniunea Europeană de Şah, Federaţia Italiană de Şah şi Comitetul de Şah Valdôtain au organizat în anul 2011, în Italia, Campionatul European de Şah la Seniori, la care au participat 101 de jucători. Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a nouă runde urmându-se sistemul elveţian. Marele Maestru Mihai Şubă a obținut titlul de Campion European la Seniori după ce a reuşit să adune 7.5 puncte, iar în anul 2014, titlul de Campion European la Șah pentru Veterani din Portugalia.

Spania – A doua țară a Marelui Maestru Mihai Șubă

Alfaz del Pi este locul unde maestrul Mihai Șubă se simte ca și acasă. Când nu participă  la campionate sau turnee, își petrece timpul cu prietenii la câte o partidă amicală de șah (Carlos Agullo Valcarcel – șeful clubului de șah din Alfaz del Pi, este unul dintre cei mai mari admiratori ai maestrului Șubă), sau scriind cărți de specialitate foarte apreciate pe plan internațional.

poza nr. 3 [640x480]

FOTO: Marele maestru Mihai Șubă, Carlos Agullo Valcarcel și prieteni din Benidorm

Strategia Dinamică a Şahului şi a monografiei „The Hedgehog” este una dintre acestea, pe care, maestrul Șubă a tradus-o și în limba română pentru cei de acasă interesați să cunoască tainele șahului.

Din păcate însă, șefii Federației de Șah din România s-au tot schimbat în ultimii ani, așa că, faimoasa carte e uitată pe vreun raft prăfuit, așteptând pe cei care îi vor recunoaște adevărata valoare și vor binevoi să o publice pentru generațiile viitoare de tineri iubitori de șah din România, oferindu-i astfel, Marelui Maestru de șah Mihai Șubă, tot respectul, aprecierea și considerația pe care le merită. Măcar atât…

Referințe:

[1]ÉLO = Metodă de evaluare introdusă de către matematicianul american de origine maghiară Élő Árpád (1903 – 1992). În conformitate cu acest sistem, fiecărui jucător de șah i se atribuie un număr inițial de puncte, care poate crește sau scădea în funcție de rezultatele pe care le obține în turneele de șah. Acest sistem stă astăzi la baza clasificării jucătorilor de categorie internațională.

Autor: Kasandra Năsăudean Kalmann 

Nota redacției OR:

Marele Maestru Internaţional de șah Mihai Șubă a fost nominalizat pentru Premiile de Excelență „Mihai Eminescu” 2016, în cadrul Galei de premiere a Campaniei „Noi susținem excelența!”, ce se va desfășura în perioada 15 – 17 ianuarie 2016 în Benidorm / Provincia Alicante.