Biroul de turism al României din Viena pe locul 1 dintre cele 38 de birouri de turism active în Austria
Români cu care ne mândrim
Biroul de turism al României din Viena condus de Simion Giurcă, pe locul 1 dintre cele 38 de birouri de turism active în Austria
Revista austriacă „Faktum”, publicaţie care se distribuie tuturor firmelor de turism şi business travel din cadrul marilor companii austriece, a publicat un clasament al profesioniştilor care se ocupă de promovare şi marketing în turismul naţional.
Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare şi informare turistică al României din Viena se află pe locul 27 în topul oamenilor de turism din Austria. Mai mult decât atât, acesta a fost clasat şi pe locul 1 dintre cele 38 de birouri naţionale de turism active în Austria, obţinând nu mai puţin de 282 de puncte. Juriul a fost format din 16 specialişti şi 3 redactori ai editurii Mucha, care au avut de ales din peste 200 de candidaţi.
Recent, am participat la una din acțiunile de rutină pe care Simion Giurcă le desfășoară pentru promovarea României în Austria. Românul a organizat în parteneriat cu Sony Pictures şi myAustrian, o vizionare a filmului de desene animate (3D) „Hotel Transsilvanien II”. Peste 200 de specialişti de la firme de turism partenere şi reprezentanţi ai mass-mediei din Austria au răspuns invitaţiei. A fost prezentat și un film documentar despre turism și frumusețile țării noastre. S-a degustat vin românesc iar copiii au fost serviți cu dulciuri produse în România. Simion Giurcă a fost și însoțitorul jurnaliștilor români de la UJRP în vizita efectuată la sediul Agenției de presă austriece.
Agenția de presă austriacă APA: model de colegialitate și profesionalism pentru UJRP
Andi Rădiu: Simion Giurcă, ce a însemnat pentru dumneavoastră acest premiu? Activitatea Biroului de turism pe care îl conduceţi a fost considerată cea mai bună.
Simion Giurcă: Ca reprezentant oficial al României, orice recunoaştere, fie ea şi a mea ca persoană, este onorantă pentru ţara noastră. Un premiu, o diplomă, o distincţie în general şi implicit această medalie, reprezintă aprecierea unui comportament corect, faţă de muncă, faţă de societate, faţă de ţara care mă onorează cu încrederea acordată pentru a o reprezenta şi faţă de ţara în care îmi desfăşor activitatea. Medalia primită reflectă recunoaşterea de care eforturile făcute se bucură din partea societăţii austriece. Ca român mi-am dorit şi îmi doresc, nu numai să îmi fac treaba bine, ci să pot dovedi că suntem cel puţin la fel de buni ca ceilalţi. Această medalie este în egală măsură o apreciere din partea unor oameni care nu se joacă cu astfel de lucruri, şi asta mă bucură.
Andi Rădiu: Spuneţi-ne câteva cuvinte despre Birourile de Turism ale României şi care este rolul lor în dezvoltarea turismului pentru ţara noastră ?
Simion Giurcă: Birourile de Turism ale României s-au născut, în marea lor majoritate în urmă cu peste 50 de ani, ca parte integrantă a strategiei de turism a României comuniste, lansată cu scopul de-a atrage turişti vestici în ţara noastră. Acestea au fost deschise în cele mai importante capitale europene şi la New York, aşa cum au făcut de altfel toate statele care şi-au propus să atragă turişti străini în propiile ţări, şi aveau ca direcţii principale de acţiune promovarea ofertei turistice româneşti, susţinerea vânzărilor de produse turistice româneşti pe piaţă internaţională, creşterea notorietăţii şi consolidarea poziţiei destinaţiei România pe pieţele internaţionale şi asigurarea accesului publicului la informaţii diverse despre România şi consilierea acestuia, după caz, pentru pregătirea călătoriilor în ţară noastră. Birourile naţionale de turism sunt primele instituţii oficiale ale statului cu care viitorii turişti vin în contact, oferind o primă imagine a României, oferind turiştilor informaţii, recomandări şi sfaturi care să le dea certitudinea că au procedat bine când au ales destinaţia România şi asigurând-le premisele petrecerii unui concediu plăcut şi lipsit de probleme în ţara noastră.
Andi Rădiu: Unde există în prezent reprezentanţe turistice şi unde ne situăm în comparaţie cu alte ţări?
Simion Giurcă: Aş începe prin a vă spune că avem astăzi un număr egal de reprezentanţe cu cel al Sloveniei. Cred că această comparaţie va spune multe. În prezent avem birouri la Berlin, Londra, Madrid, Moscova, New York, Paris, Roma, Varşovia şi Viena.
Andi Rădiu: Cum aţi descrie activitatea Biroului de Turism al României de la Viena?
Simion Giurcă: Piaţa austriacă este una dintre pieţele ţintă definite prin strategia naţională de brand ca una dintre pieţele importante pentru România. Alături de piaţa austriacă, biroul de la Viena mai deserveşte piaţa din Ungaria, o altă piaţă turistică prioritară pentru România. Ambele ţări sunt în top 10 al ţărilor emitente de turişti pentru România. Dacă mai adăugăm celelalte pieţe deservite de la Viena, adică Slovacia, Cehia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, pare de înţeles de ce biroul Viena are o anumită importanţă turistică pentru incomingul în România.
Andi Rădiu: Din câte ştiu, sunteţi cel mai vechi reprezentant al unui birou de turism românesc extern, vă rog să ne descrieţi activitatea dumneavoastră şi rezultatele pe care le-aţi avut.
Simion Giurcă: Din nefericire timpul trece şi într-adevăr am devenit, secondat de aproape de colegul meu de la New York, cel mai vechi şef de birou naţional de turism al României şi totodată, şi o spun cu toată modestia, unul dintre cei mai experimentaţi. În ultimii ani circulaţia turistică a austriecilor spre România a crescut constanta de la circa 20.000 de intrări pe an la peste 202.000 în anul 2014, an încheiat cu o creştere cu 1,2 % a circulaţiei. România este astăzi o destinaţie turistică culturală şi naturală consolidată şi recunoscută pe piaţa austriacă, cu un potenţial real de creştere în continuare. Pe lângă creşterea circulaţiei turistice, îmbucurător este faptul că aria de răspândire a agenţiilor austriece de turism care vând România acoperă toate cele 9 landuri federale, că gama produselor turistice puse în vânzare s-a diversificat, mergând de la produse tradiţionale consacrate la produse specializate, de nişă. Avem ofertanţi tradiţionali de circuite culturale, sejururi de cură, city-break, drumeţii în Carpaţi, turism de aventură, cicloturism, croaziere pe Dunăre, turism religios, turism rural, turism estival, turismul de camping & caravaning, turism off-road, etc.
Andi Rădiu: Cum văd turiştii austrieci România? Ce vă spun la întoarcerea din concediu?
Simion Giurcă: În general, autriecii se întorc foarte mulţumiţi din România. Asta nu înseamnă însă că nu există suficiente lucruri care ar trebui îmbunătăţite. Amintesc aleator câteva dintre acestea: lipsa unor toalete publice corespunzătoare de-a lungul principalelor rute de acces spre zone turistice şi în vecinătatea obiectivelor turistice de mare interes, o totală necoordonare a orelor şi zilelor de funcţionare a muzeelor şi unor obiective turistice majore, lansarea unor noi curse de zboruri regulate, de preferinţă low-cost, între Viena şi destinaţii din România, modernizarea transportului pe căile ferate, accentuarea ritmului de modernizare a staţiunilor balneare, derularea unor campanii de promovare agresivă pe piaţa turistică austriacă, creşterea calităţii, numărului şi diversităţii materialelor de promovare ale destinaţiilor româneşti, atât tradiţionale cât şi digitale, organizarea turismului românesc în principalele zone şi localităţi turistice, la nivel local, regional şi naţional, după principii moderne pe baza principiilor şi metodelor de marketing şi management al destinaţiei, înfiinţarea unui organism naţional de promovare turistică eliberat de birocraţie şi deschis noului, etc.
Andi Rădiu: Dar turiştii români? Ce înseamnă astăzi turismul românesc în Austria?
Simion Giurcă: România este astăzi o ţară care trimite anual peste 235.000 de turisti în Austria. Aceştia vin iarna pentru schi şi wellness, vara pentru refacere în zone pitoreşti şi tot timpul anului pentru shopping. A crescut şi interesul românilor pentru turismul de sănătate. Cea mai importanta destinaţie austriacă vizitată de români este Viena. Românii sunt apreciaţi şi doriţi ca turişti în Austria, motiv pentru care Asociaţia naţională de promovare turistică a Austriei „Österreich Werbung” are o reprezentanţă în Bucureşti.
Andi Rădiu: Care a fost ultimul eveniment pentru promovarea turismului românesc pe care l-aţi organizat?
Simion Giurcă: Sâmbătă, 24 octombrie, am organizat în parteneriat cu Sony Pictures şi myAustrian, o vizionare a filmului de desene animate (3D) „Hotel Transsilvanien II”. Peste 200 de specialişti de la firme de turism partenere şi reprezentanţi ai mass-mediei din Austria au răspuns invitaţiei noastre, unii venind la film împreună cu copiii lor. Copiilor prezenţi la film le-am oferit, la intrarea în sală, tradiţionalii biscuiţi româneşti „Eugenia”. Înaintea de începerea filmului a fost difuzat un spot de promovare a României. Acţiunea s-a încheiat cu o degustare de vinuri româneşti, oferite de podgoria „Liliac”. Le mulţumesc şi pe acesta cale celor de la Sony Pictures, UCI Kinowelt, myAustrian, Liliac şi George Turism pentru sprijinul acordat pentru realizarea acestei acţiuni.
Un material realizat de Andi Rădiu – Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni
Martinstraße 54, 1180 Viena – Austria
Nota redacției OR:
Drd. Ec. Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare şi informare turistică al României din Viena se află pe locul 27 în topul oamenilor de turism din Austria, iar biroul de turism pe care îl conduce s-a clasat pe locul I dintre 38 de birouri naţionale de turism active în Austria. Din 2014 Simion Giurcă este și cetățean de onoare al Vienei și preşedintele Asociaţiei Birourilor Naţionale de Turism din care fac parte 38 de state.
Distincţia i-a fost acordată de Michael Haupl, primarul oraşului Viena şi i-a fost înmânată de către Michael Ludwig, consilier local, în cadrul unei ceremonii festive ce a avut loc în Austria.
“Este o mare onoare pentru mine să primesc această distincţie. Toată activitatea pe care am desfăşurat-o în cei 20 de ani de când reprezint România a avut ca principal scop promovarea ţării noastre ca şi destinaţie turistică. Prin acţiunile pe care le-am generat am încercat să sprijin relaţiile bilaterale în domeniul turismului. Cred că România este o ţară extrem de frumoasă, iar diversitatea de produse turistice o face şi extrem de atractivă pentru vizitatorii străini.”, a declarat Simion Giurcă cu ocazia decernării distincţiei.
Simion Giurcă și Andi Rădiu au fost nominalizați pentru Premiile de Excelență „Mihai Eminescu” 2016, în cadrul Galei de premiere a Campaniei „Noi susținem excelența!”, ce se va desfășura în perioada 15 – 17 ianuarie 2016 în Benidorm / Provincia Alicante.