România este țară invitată de onoare la cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid, în perioada 25 mai-10 iunie 2018

12

Joi seară, 31 mai 2018, Reprezentanța Comisiei Europene în Regatul Spaniei a găzduit conferința „Diplomația culturală și cultura diplomației”, o dezbatere susținută de scriitorul, diplomatul, fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, și jurnalista, fostul purtător de cuvânt al Comisiei Europene în România, Iulia Badea-Guéritée.

Directorul interimar al Reprezentanței Comisiei, Juergen Foecking, a salutat, în deschiderea evenimentului, prezența celor doi invitați la Madrid în contextul desfășurării maratonului cultural al Târgului de Carte, în cadrul căruia România este țară invitată de onoare.

Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a evocat, în debutul conferinței, personalitatea diplomatului și scriitorului Teodor Baconschi, subliniind, în contextul tematicii dezbaterii, că „diplomația culturală este o chestiune dificilă în realitate, întrucât presupune foarte multe cunoștințe și o atenție deosebită acordată fiecărui detaliu, deoarece, în realitatea cotidiană, o imagine de ansamblu se poate deteriora ușor, de la un detaliu minor”.

În intervenția sa, Teodor Baconschi a făcut o incursiune în domeniul diplomației culturale și al diplomației publice, subliniind importanța acestuia pentru comunitățile de români din afara granițelor. În egală măsură, a evidențiat contribuția noilor instrumente tehnologice în promovarea valorilor culturale și a activității diplomatice, construind un paralelism pragmatic al vectorilor de acțiune care diferențiază diplomația tradițională de cea actuală, modernă.

Participarea României în calitate de țară invitată la a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid este organizată de Institutul Cultural Român prin filiala sa de la Madrid și Centrul Cărții, sub patronajul Ambasadei României în Spania și cu sprijinul Asociației Librarilor din Madrid.

România este țară invitată de onoare la cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid, în perioada 25 mai-10 iunie 2018. Desfășurat sub sloganul „Historia por descubrir, historias por escribir / Descoperind și rescriind istoria”, programul participării României include peste 100 de evenimente: prezentări de carte, conferințe, proiecții de documentare și ecranizări ale unor opere literare, concerte de jazz, expoziții de fotografie.

Sursa: www.facebook.com/ambasada.madrid/