Calpe, capitala excelenței românești pentru o zi

427

Gala de premiere a campaniei „Noi susținem excelența”, ediția a II-a, desfășurată în stațiunea Calpe, Costa Blanca, Regatul Spaniei

La inițiativa publicației „Occidentul Românesc” s-a celebrat pentru a doua oară în Spania, într-un cadru festiv deosebit de elegant, festivitatea decernării premiilor celor mai distinși reprezentanți ai valorilor românești din afara țării. Îmi însușesc și eu mottoul „Noi susținem excelența” al acestei frumoase acțiuni și-l parafrazez cu plăcere, răspunzând printr-un voios „Eu susțin Occidentul Românesc”. Procedez în consecință, tot pentru a doua oară și purced la așternerea impresiilor pe care le-am cules la acest inspirat eveniment. Încep prin punctarea unei diferențe față de ediția precedentă a aceleiași gale: de data aceasta, s-a desfășurat în regim privat, pe bază de invitații nominale. În calitate de martor ocular, invitată în calitate de observator și susținător de mulți ani a inițiativelor ziarului „Occidentului Românesc”, am savurat privilegiul de a asista la el fără a mă implica în organizare, gustând cu sârg programul interesant, pe alocuri realmente înălțător. Poate și din cauză că evenimentul a fost dedicat aniversării centenarului Unirii de la 1918, emoțiile unora dintre noi au fost mai puternice decât ne-am așteptat.

Din start, chiar înainte de a trece la descrierea manifestării, țin să semnalez și să salut cu aplauze prezența și implicarea deosebit de benefică a noului val de jurnaliști din redacție, care au reușit din plin să preia și să dezvolte din mers idealurile cu care s-a pornit la drum în urmă cu opt ani. Principiul reîmprospătării continue a echipei conduse de Kasandra Kalmann Năsăudean dă roade în continuare!

Cedând mereu locul din față celor tineri, Kasandra a știut să-i impulsioneze și să-i încurajeze să dea tot ce au mai bun. Pentru a atinge țelurile unei publicații independente, nealiniate niciunui scop politic sau religios, nu arareori s-a văzut nevoită să sprijine ziarul inclusiv din surse financiare proprii. Numai datorită acestor sacrificii, publicația „Occidentul Românesc” și-a menținut ștacheta de înalt profesionalism, într-un peisaj jurnalistic marcat din ce în ce mai mult de moda tabloidelor. „Occidentul Românesc” a rămas fidel vocației de instituție de presă constructivă, menită să creeze o imagine pozitivă a românilor și a României în țările de adopție. Gala a fost finanțată exclusiv din donațiile personale ale Kasandrei Kalmann Năsăudean și ale coordonatorului de proiect, Michael Harrison Cronkite, prin fonduri proprii și sponsorizări minimale, nefiind afiliată niciunui program de tip instituțional, guvernamental.

În consecință, mulțumiri se cuvin și sponsorilor: compania de transport „Nelu Bârsan” din Madrid, firma „Preparados Carnicos Martin”, din Zaragoza, „Mercatrom”,  din Barcelona – reprezentant Gerovital România în Regatul Spaniei, și, nu în ultimul rând, companiei „Senator Wine România”, care în acest moment exploateaza 850 ha vie în patru regiuni diferite: Vrancea, Însurăței (Braila), Huși și Tirol (Caraș Severin). Având plantații viticole în patru zone diferite din țară, compania are posibilitatea să selecteze cele mai bune vinuri din fiecare regiune și să ofere consumatorilor un standard ridicat de calitate. Sperăm că vor fi alături de noi și cu alte ocazii!

Lansată în urmă cu trei ani, campania de excelență este menită să evidențieze elitele diasporei românești, care sunt un exemplu în societățile în care trăiesc. Observând că publicațiile din România vorbesc prea puțin despre astfel de români, despre eforturile depuse sau despre sacrificiile făcute și, mai ales, despre rezultatele muncii lor, s-a dorit implicarea în promovarea românilor care excelează în diverse domenii de activitate din patriile lor adoptive. Dorința s-a împlinit, materializându-se de pe acum într-o tradiție care se dorește continuată și în viitor, tradiția Gelelor de Excelență.

Organizată în anul Centenarului Marii Uniri şi desfăşurată în prezenţa secretarului de stat din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, Lilla Debelka, a purtătorului de cuvânt din cadrul Ambasadei României din Regatul Spaniei, Nicole Moţ, a consulului României la Castellón de la Plana, Dragoş Viorel Ţigău, și a numeroși membri ai comunităților românești de peste hotare, ediția a doua a Galei Excelenței Românești a coincis calendaristic cu celebrarea Zilei Românilor de Pretutindeni (sărbătorită anual în ultima duminică a lunii mai). Prin prezența reprezentanților lor, autoritățile oficiale responsabile pentru românii din străinătate semnalizează că acest eveniment e pe cale să devină reper important și în agenda oficială, dobândind valoare de simbol-ștachetă.

Revenind la meritele echipei, personal am apreciat înainte de toate prestația celor doi prezentatori, Eduard Rudolf Roth și Andra Costandache, care ne-au  purtat prin punctele programului cu profesionalism, naturalețe și spontaneitate. A mers direct la inimă stilul lor relaxat, „desenfadado” cum se spune în spaniolă, stil prin care au reușit nu doar să ne informeze, ci și să ne emoționeze.

Colegii din spatele pupitrului tehnic i-au susținut cu același aplomb, asigurând buna desfășuare și adaptându-se cu dibăcie la particularitățile sălii de festivități a frumosului hotel proaspăt inaugurat, Suitopía, cunoscut ca fiind cea mai modernă și mai înaltă clădire din vestita stațiune de la poalele simbolului Costei Blanca, stânca Peñon de Ifach.

„Occidentul Românesc” dorește să aducă și pe această cale mulțumiri și recunoștință echipei de profesioniști din cadrul departamentului comercial al Suitopía – Sol y Mar Suites Hotel din Calpe: Marina Renner Jorro, Maria Garrido și Evelina Van Kerkhove pentru organizarea serviciilor de înaltă clasă și eleganță oferite tuturor invitaților prezenți la gala excelenței, precum și echipei de la restaurant, Marius Stroe, Marina Handru și Nazli Karami Mahabadi (de origine iraniană care vorbește românește) pentru răsfățul culinar pregătit și servit oaspeților care au locuit în faimosul Hotel Suitopía situat pe malul Mediteranei.

Un omagiu se cuvine adus și redactorilor implicați în acțiunile de intervievare a candidaților, unii dintre ei, cum este cazul Cameliei Jula, fiind nevoiți, din păcate, din motive independente de voința lor, să-și contramandeze în ultima clipă călătoria spre Spania. Și lor li se cuvine recunoștință pentru volumul de muncă depus în avans în vederea pregătirii acestui eveniment cu adevărat pan-românesc, care a reunit români din mai multe țări, într-un fel de îmbrățișare simbolică peste ocean. Cum era însă de așteptat, laureații înșiși, cei 23 de români care excelează în domenii dintre cele mai diverse, stabiliți în Italia, Spania, Belgia, Franța și Statele Unite ale Americii, au fost adevărații protagoniști ai galei, conferindu-i strălucirea și înalta clasă pe care a meritat-o din plin.

Un juriu format din câte cinci români din fiecare dintre țările participante (șapte state europene și 12 state americane) a votat nominalizările, în cadrul unei platforme special create pentru acest scop. Un număr minim de 50 de voturi a fost stabilit ca limită pentru intrarea în faza finală. Din cei 137 de români nominalizați pe parcursul a 22 de luni de derulare a campaniei, 23 au obținut punctajul maxim.

Trofeul celei de-a doua ediţii a Galei i-a revenit lui Tudor Petruț, din SUA, regizor, actor și profesor, considerat un „ambasador fără portofoliu al românismului în SUA”. Tudor s-a remarcat, printre altele în calitate de consultant al companiei Columbia Pictures pentru realizarea filmului Dracula, după cartea semnată de Bram Stoker. Scrie articole în limba română, realizează emisiuni radiofonice și este membru al asociației Screen Actors Guild. Neputând participa la reuniune, s-a adresat celor prezenți prin intermediul telefonului și printr-un mesaj video înregistrat anterior, mulțumind pentru deosebita onoare acordată și insuflând încerdere și optimism tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei în lume.

În afara Marelui Premiu au fost distinși 23 de câștigători, dintre care majoritatea a fost prezentă la fața locului, luând în primire frumoasa cupă oferită de organizatori și susținând câte un scurt discurs. Deși simpla citire a listei cu nume de români de excepție are darul de a ne face inimile să tresalte, am priva cititorii de multe amănunte interesante dacă ne-am rezuma doar la enumerarea câștigătorilor. Pe de altă parte, spațiul tipografic limitat ne obligă să ne rezumăm la … ce rămâne. Apelând așadar la o soluție de mijloc, trec în revistă impresiile cele mai puternice, momentele cele mai emoționante, care au rămas întipărite în mintea participanților. Pe primul și extrem de înaltul loc al podiumului nostru de suflet s-a instalat definitiv și irevocabil soprana Laura Bretan.

Știu sigur că toți îmi vor da dreptate, judecând după aplauzele de-a dreptul frenetice care au încheiat minirecitalul ei. Intenționat am omis particula „în devenire”, pe care poate pedanții o preferă, ținând seama de vârsta și de aparența ei adolescentină. O fac pentru că vocea Laurei este deja complet formată, adultă și tulburătoare, cristalină și … perfectă, un lucru care nu poate să se întâmple decât dacă ești ales de soartă să te naști un geniu. Iar noi am fost fericiții cărora soarta le-a permis să o poată asculta cântând pe viu! Inutil de spus că microfonul, de la care unii dintre vorbitorii anteriori abia se putuseră face auziți, având vocile gâtuite de emoții, a fost complet inutil în cazul Laurei. Vocea ei a umplut sala, făcând să rezoneze inimile tuturor celor prezenți. Am văzut lacrimi până și în ochii unora, care nu ar fi asistat de bună voie în viața lor la un spectacol de Operă!

Cu siguranță intuiți despre ce emoții vorbesc, când încerc să exprim ce am simțit ascultând fermecați minirecitatlul ei. Nu degeaba Laura a făcut furori pe scena concursului „America’s Got Talent” și a câștigat ediția din anul 2016 a concursului „Românii au Talent”, impresionându-i recent din nou pe americani, după ce a cântat imnul Statelor Unite la un meci de baschet din NBA! Ei bine, cine are privilegiul de a o asculta în direct, așa cum l-am avut noi, va trăi emoția însutit și înmiit. Singurul aspect la care poate aș avea curajul să o contrazic pe geniala Laura Bretan este acel timp verbal al viitorului prin care și-a încheiat reprezentația, acel „vincera” de la finalul ariei Nessun Dorma, din Turandot, a lui Puccini. Nu, Laura Bretan nu va învinge, ea a învins deja!

Cu ce am mai rămas? Cu amintirea lacrimilor șterse pe furiș, cu ciudă și năduf pentru propia slăbiciune, când unii dintre laureați ne-au vorbit, cu voci vibrând de emoție, despre dorul de casă, care-i încearcă neîntrerupt, despre impasuri, neputințe, piedici și eșecuri și despre voința nestrămutată de a merge mai departe. Întorcând privirea spre viitor, ne sprijinim pe încrederea în ajutorul pe care ni-l putem acorda unii altora, poate puțin mai mult acum, după ce am descoperit câte idei și planuri avem în comun.

Neuitate rămân și cuvintele de mustrare adresate nouă de inimosul diplomat din Castellón de la Plana, Dragoș Viorel Țigău, care ne-a încurajat să depășim acele ezitări, atât de specifice „modelului românesc”, care ne împiedică să ne implicăm mai curajos în activitățile civice din țările noastre de adopție. Cuvintele sale ne-au amintit de prima ediție a Galei Românilor, cea ținută acum doi ani la Benidorm, unde a participat de asemenea, dovedind prin consecvență și implicare directă că este dedicat cu adevărat cauzei românilor, în care crede fără tăgadă, dorindu-și pentru nația noastră un loc pe măsura meritelor pe care le are. În sprijinul tezei dânsului vine și mesajul transmis cu acest prilej de către ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău: „prin dumneavoastră, românii prezenţi în Spania şi în alte state, ţara noastră are sute de mii de ambasadori, iar colaborarea dumneavoastră este esenţială pentru promovarea proiectului nostru comun: România”.

Nu în ultimul rând, am luat cu noi un „plasture imaginar”, numai bun de pansat sufletele noastre bântuite încă, uneori, de nostalgia aceea de care pomenea laureatul astronom Ovidiu Văduvescu, amintind de vremurile când „stelele străluceau mai frumos, pentru că luminile erau stinse de către partidul unic”. Am face bine să nu le mai lăsăm să se stingă așa ușor, adaug eu, pentru că în fiecare dintre noi zace energia necesară pentru a „lumina” un pic mai mult măcar pe raza sa de acțiune. Numai astfel vom putea arunca în uitare zonele de întuneric din trecutul neamului nostru pribeag.

Și, ca să ne eliberăm de lacunele pe care poate le mai avem la capitolul „nopții”, inclusiv cea a istoriei, nimic nu vine mai potrivit decât cadoul donat din arhiva personală a redactorilor de la Radio România Actualități prezenți la festivitatea din Spania, Gabriel Basarabescu și Laurențiu Calomfirescu: promisiunea de a citi de aici înainte în fiecare număr din „Occidentul Românesc” câte un fragment din convorbirile avute pe parcursul a 12 ani cu venerabilul, regretatul istoric și model de gândire și de comportament nobil românesc Neagu Djuvara.

A consemnat: Gabriela Căluțiu Sonnenberg (Calpe, 29 mai 2018).

Nota personală a autoarei: Generoasă și inspirată, dând dovadă de un elan neobosit, personalitatea emblematică a publicisticii de limbă română din Spania, SUA și România, inițiatoarea tuturor proiectelor derulate sub egida publicației „Occidentul Românesc”, Kasandra Kalman Năsăudean este prima care ar trebui evidențiată în această enumerare de români merituoși. Dealtfel știu că sunt în asentimentul tuturor participanților la gala aceasta, pentru simplul fapt că fiecare dintre cei care au luat cuvântul a ținut să-i mulțumească personal, în public. Știu însă și că orice cuvânt de laudă strecurat în text la adresa Kasandrei va sfârși prin a fi suprimat, în virtutea acelui sfânt pasaj din codul deontologic al jurnaliștilor profesioniști, pe care Kasandra Kalmann Năsăudean, Directorul editorial al ziarului îl respectă fără drept de apel: „nimic care să sune a laudă de sine!” Așa se face că, în timp ce scriam acest material, m-am gândit în toate felurile cum să strecor măcar o undă de gratitudine printre rânduri, știind prea bine că nu va scăpa ochiului ager al Kasandrei. Din această dilemă neputând scăpa… mă-ncumet să îl pun aici, separat, sperând în clemența acelei infime portițe lăsate de binecunoscutul mesaj: „opiniile exprimate în publicația noastră aparțin semnatarilor lor, deci nu se suprapun neapărat peste viziunea redacției”… Deși, culmea este că sunt sigură că, inclusiv cu opinia colegilor de redacție mă suprapun la punctul acesta, atât de evident, al recunoștinței pe care i-o datorăm cu toții.    

CEI 23 DE LAUREAȚI AI EDIȚIEI A II-A, A GALEI PREMIILOR DE EXCELENȚĂ DIN CADRUL CAMPANIEI „NOI SUSȚINEM EXCELENȚA!”

Adriana Henderson – Președinte al organizației umanitare S.T.A.R. Children Relief, SUA și al taberei „Ray of Hope” (Rază de speranță)
Adriana a emigrat în America în urmă cu 47 de ani, împreună cu toată familia. A luat totul de la capăt într-o țară nouă. Dar în sufletul ei s-a produs o schimbare după 1989, când a văzut situația ingrată a copiilor abandonați și bolnavi din România abia scăpată de comunism. Astfel, a ajuns să înființeze o organizație umanitară prin intermediul căreia sunt donate medicamente esențiale copiilor și adulților bolnavi de hemofilie, precum și o tabără pentru copii cu afecțiuni cronice. De la primul copil ajutat și până acum, prin intermediul organizației pe care o conduce au fost donate medicamente în valoare de peste 35 de milioane de dolari, care au salvat vieți. Dacă ar putea schimba ceva în România ar fi cancerul, corupția și codul de etică și conduită profesională. Pentru implicarea, dedicarea sa, devotamentul față de o cauză nobilă și voluntariatul făcut în sprijinul celor suferind, Adriana Henderson este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Alina Elena Râmaru – Avocat, consul onorific al României în Insulele Canare, Spania
A ajuns pe meleaguri spaniole pentru că şi-a dorit să cunoască o altă cultură şi un alt sistem de învăţământ. Drumul vieții s-a conturat aici, printr-o nebănuită îmbinare a vieții profesionale cu cea personală. A înființat și coordonează Asociația Românilor din Canare și, alături de colegii ei din această asociație, a luptat pentru înființarea unui consulat destinat românilor care trăiesc și muncesc în aceste insule. Anul trecut, Alina Elena Râmaru a devenit consul onorific al României în Canare. Atribuțiile sale ţin de promovarea obiectivelor României în plan politic şi economic la nivel local, stimularea dezvoltării relaţiilor economice, comerciale, promovarea identităţii lingvistice şi culturale, stimularea cooperării la nivel educativ între instituţii româneşti şi străine și altele. Dacă ar fi să poată schimba ceva la patria natală, ar fi vorba de sistemele sanitar şi de învăţământ. Dar, nu în ultimul rând, ar încerca să pună turismul din România în valoare la întreaga lui capacitate. Pentru activitatea depusă, dedicarea față de cauza reprezentării comunității românești din Canare și promovarea României, Alina Elena Râmaru este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.  

Alina Manuela Sasu – Avocat român în Zaragoza, Spania și promotor al frumuseților României
Alina Manuela Sasu este originară din Craiova, dar locuiește de mulți ani în Spania, unde practică avocatura. În România, a lucrat timp de zece ani în învățământ, primii doi ani la un liceu din Craiova, apoi în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. În Spania a ajuns în anul 2007. Primul pas a fost să învețe limba spaniolă, urmat de echivalarea studiilor de specialitate juridică, acțiune finalizată în timpul record de numai trei ani. Din 2013 este avocat îm Zaragoza și promovează România ca destinație turistică pentru publicul spaniol prin intermediul site-ului creat special cu acest scop. Pentru activitatea depusă și implicarea în promovarea României și a turismului românesc, Alina Manuela Sasu este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.  

Alina Celia Cumpan – Poetă și inițiatoare a proiectului „România – 100 Rădăcini și o privire către viitor”, din Chicago, SUA
Originară din județul Caraș-Severin, Alina Celia Cumpan a lăsat meleagurile românești pentru tărâmul american, dar a luat cu ea dorul, limba, sufletul românesc, pe care le face cunoscute acolo prin poeziile pe care le scrie și publică. Anul trecut, de la Chicago, a lansat proiectul „România – 100 Rădăcini și o privire către viitor” dedicat anului centenar al Marii Unirii, care are drept scop cunoașterea, promovarea, păstrarea, conservarea și valorificarea identității naționale românești în rândul copiilor (cu vârste între 5 și 14 ani) născuți și/sau crescuți în diaspora. Este traducător pentru Global Languages and Culture, lobbist pentru UNICEF și voluntar pentru National Immigrant Justice Center. Anul trecut, a înființat un ONG cultural, Authentic Society for Language and Culture, prin care intenționează să organizeze diverse acțiuni cultural-artistice interesante în comunitatea românească din Chicago. Pentru activitatea depusă și implicarea în conservarea și promovarea valorilor românești, Alina Celia Cumpan este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Bogdan Daniș – Avocat colegiat în Alicante, Spania
Absolvent al facultății de Drept din România, consilier juridic și avocat în Baroul București, Bogdan Daniș s-a stabilit în Spania, echivalându-și studiile și desăvârșindu-și traiectoria profesională și noi cursuri de formare și calificări de specialitate. Din anul 2012, profesează avocatura în cadrul cabinetului „Radu & Sanchez Abogados”, fiind membru al Colegiului de Avocați din Alicante. Consideră că Spania este o bună țară de adopție pentru români, pentru că te poate face să o iubești ca pe propria țară, îndulcind dorul de patria natală. Acordă consultanță gratuită românilor din Spania când situația o cere, preia dosare pro bono pentru românii cu probleme juridice grave și care sunt lipsiți de resurse materiale. Pentru activitatea sa, pentru sprijinul acordat românilor din comunitatea românească din Spania, Bogdan Daniș este laureat al celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Carmen Leliana Drăghici și Liviu Hopârtean – Inițiatori și coordonatori ai proiectului cultural Asociația Arthis – Casa de Cultură Belgo – Română, Bruxelles, Belgia
Carmen şi Liviu Hopârtean formează o familie care a devenit inima Asociaţiei Arthis din Belgia, o organizaţie care derulează o serie de programe şi activităţi menite să ajute românii din această ţară, dar, mai ales, să menţină vii limba şi cultura românească pe acele meleaguri. Creatori în adevăratul sens al cuvântului, cei doi soţi şi-au pus resursele, imaginaţia, cunoştinţele şi timpul la dispoziţia unei misiuni nobile de ale cărei roade s-au bucurat, deja, generaţii de români plecaţi în Belgia. Pentru activitatea depusă, implicarea în viața comunității românești din Belgia și promovarea culturii și tradițiilor românești, Carmen și Liviu Hopârtean sunt laureați ai celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Cătălina Moldovanu-Giebl – Artist plastic, Spania
Cătălina Moldovanu-Giebl este un artist complex, care se exprimă și prin muzică și literatură, nu doar prin pictură. Picturile ei sunt apreciate de public și de criticii de specialitate, iar numele ei se regăsește în diverse expoziții. Pentru frumosul pe care îl aduce prin picturile ei, pentru promovarea artei, Cătălina Moldovanu-Giebl este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Crina Gavrilă – Consultant de imagine, Altea, provincia Alicante din Spania
A studiat psiho-sociologie la Sibiu, locul ei de baștină, dar în Spania a lucrat ca model și asistent de imagine, apoi în domeniul organizării unor evenimente de modă, completându-și activitatea cu studii de comerț, marketing și comunicare în modă. Pentru activitatea depusă în slujba frumosului și implicarea în comunitatea românească, Crina Gavrilă este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.  

Cristina Hermeziu – Jurnalist, scriitoare, organizator și moderator de evenimente culturale, Paris, Franța
Jurnalistă de limbă română și franceză, autoare de cărți, Cristina Hermeziu duce valorile românești la Paris și aduce cultura franceză în România, reușind să conecteze cele două spații ca un veritabil ambasador al excelenței. A creat revista culturală online – Zoom France Roumanie – unde publică zilnic, exclusiv în franceză, cronici și interviuri cu personalități semnificative, aflate la intersecția dintre cele două culturi. Dacă ar putea schimba ceva în România, ar milita pentru trotuare, măcar, dacă autostrăzi tot nu sunt; ar ”umbla” puțin la discursul public despre femei și ar închide televiziunile toxice care propagă ura. În schimb, ar oferi tinerilor ocazia să devină modele și repede – în special celor care excelează, dar se pregătesc să plece din România. Pentru activitatea depusă, pentru promovarea valorilor și culturii românești în afara granițelor, pentru legătura creată între spațiul românesc și cel francez, Cristina Hermeziu este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Dan Munteanu Cólan – Profesor universitar emerit de Filologie Romanică la Universitatea din Las Palmas, Spania
Doctor în filologie, bursier al Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, profesor invitat la prestigioase universități din Spania, Dan Munteanu Colán a obţinut cetățenia spaniolă după doi ani de la prezentarea dosarului, în  1995, prin „carta de naturaleza”, semnata de Maiestatea Sa Regele Juan Carlos I, modalitate pe care o pot solicita numai personalităţi din străinătate care au contribuit la difuzarea culturii, în special a celei spaniole şi hispano-americane. Este inclus în Who’s who in the World. Studiile sale despre limbile creole, contact lingvistic, lingvistica textuală sau lingvistica romanică s-au bucurat de aprecieri elogioase în lumea cercetării lingvistice din România şi din străinătate. Pentru activitatea depusă, pentru contribuția la domeniul lingvistic, Dan Munteanu Colán este laureat al celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Daniel Onofrei – Doctor în matematică, profesor asociat la Universitatea din Houston (SUA), Departamentul de Matematică
Drumul lui Daniel Onofrei a pornit din Suceava și l-a purtat până în îndepărtatul stat Texas din SUA, pe aripile matematicii. O pasiune născută încă din copilărie – modelată, după cum spune chiar el, cu ajutorul unor oameni minunați, întâlniți pe parcursul evoluției sale, care i-au îndrumat pașii – l-a condus înspre a deveni profesor cercetător în matematică. Cu o carieră impresionantă la cei 39 de ani ai săi, Daniel visează la o campanie națională în România care să redefinească statutul social al dascălilor în societate și crede cu tărie că doar prin educație se pot eradica problemele majore ale unei țări și se pot schimba generațiile. Pentru activitatea depusă, pentru implicarea în viața comunității românești și pentru promovarea valorii de înaltă-clasă în afara granițelor României, Daniel Onofrei este laureat al celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Gina Moldovan – Director contabilitate şi administrație în cadrul unei firmei de telecomunicații de prestigiu din Madrid
A plecat din România după terminarea studiilor universitare, pentru că nu putea spune „nu” unei provocări profesionale interesante. Decizia a fost hotărâtoare pentru destinul Ginei Moldovan, care a rămas pe meleagurile spaniole, unde a continuat să se prefecţioneze, să înveţe, să îşi desăvârşească pregătirea academică şi să îşi răsplătească ţara de adopţie prin profesionalismul de înaltă clasă de care dă dovadă. Nu a încetat nici acum să studieze, dornică de a excela în ceea ce face, însă găseşte şi timpul necesar pentru pasiunile sale şi pentru familia care o susţine. Dacă ar putea să schimbe ceva la România, ar începe cu gândirea oamenilor și sistemul juridic legislativ, care blochează foarte mult afirmarea valorilor. Pentru activitatea depusă și pentru profesionalismul de înaltă clasă, Gina Moldovan este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Iulia Badea Guéritée – Jurnalist de limbă română și franceză și scriitor, Franța
Jurnalist în România, apoi jurnalist în Franța. A luat totul de la zero într-o altă țară, o altă cultură, o altă limbă. Iulia Badea scrie despre România, despre Republica Moldova, scrie în română și în franceză, inventează și povești pentru copii și visează la o publicație a românilor din diaspora franceză. Îi este dor uneori de zăpadă, arome, gusturi și senzații, locuri și oameni din România sau de anumite obiceiuri. La țara natală și oamenii ei, ar schimba rezistența la schimbare și încăpățânarea românilor ”de a nu face nimic atunci când schimbarea se impune nu ca moft, ci ca necesitate.” Ar schimba perspectiva negativistă și incapacitatea de a zâmbi pe stradă. Dar nu ar schimba niciodată iubirea pentru părinți și grija pentru copii. Pentru activitatea depusă, profesionalism și promovarea valorilor românești, Iulia Badea Guéritée este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Laura Bretan – Cântăreață de operă de origine română, Chicago, SUA
În vârstă de 16 ani, Laura Bretan, cântăreață de operă de origine română, s-a născut în Chicago, Illinois, SUA, unde locuiește împreună cu familia ei. La îndemnul mamei sale, a început să cânte, în biserică, de la vârsta de patru ani, iar la cinci ani a început să studieze pianul. S-a remarcat atât pe plan național, cât și internațional, prin interpretarea, cu o voce angelică, a muzicii de operă, dar și a altor genuri muzicale. După ce a făcut furori pe scena concursului „America’s Got Talent”, unde a ajuns în finală și după ce a câștigat ediția din anul 2016 a concursului „Românii au Talent”, Laura a continuat să impresioneze lumea, să primească invitații la concerte și premii de recunoaștere a calităților sale vocale deosebite. Dincolo de activitatea sa muzicală, Laura este o adolescentă căreia îi place să își petreacă timpul în natură, cu familia ei; căreia îi place să citească, să călătorească și să ofere o mână de ajutor altora. O parte din veniturile pe care i le aduc concertele susținute le-a donat fundației „Safe Heaven”, care ajută persoanele fără adăpost. Pentru talentul ei unic, pentru că a devenit o ambasadoare a excelenței românești peste hotare, pentru performanța obținută și pentru valoarea pe care o promovează, Laura Bretan este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Larisa Axinia – Jurnalist, organizator al festivalului „România – Tradiții și Valori Europene” de la Milano, Italia
După 11 ani petrecuți în Italia, timp în care a dus dorul plaiurilor natale, acum este din nou acasă, în România. Larisa Axinia este jurnalist și un important pilon al Asociației Românilor din Italia, care organizează cel mai longeviv festival românesc din această țară, „România – Tradiții și Valori Europene”. S-a întors acasă pentru educația copiilor ei. Recunoaște că poartă în suflet și Italia, țara ei de adopție, iar cel puțin o dată pe lună se află la Milano, pentru activitatea în cadrul asociației. Festivalul organizat de către aceasta promovează de 14 ani cultura tradițiilor și meșteșugurile românești pe tărâmul Italiei, spre bucuria românilor din diaspora italiană, dar și a italienilor. Pentru activitatea depusă, pentru implicarea în promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești în afara granițelor țării, Larisa Axinia este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Lucian Oprea – Jurnalist, fondatorul publicației românești „Gândacul de Colorado” din SUA
A plecat în Statele Unite ale Americii cu o viză de student și a decis să joace totul pe o carte și să rămână acolo. După 18 ani, Lucian Oprea consideră că și-a împlinit visul american datorită dorinței de a se realiza, capacității de muncă și ambiției de a reuși. Tot acolo a reușit să își împlinească și un vis născut în România, acela de a înființa o publicație. Dedicat românilor din SUA și de pretutindeni, „Gândacul de Colorado”, fondat și administrat de el, a apărut în anul 2001, întâi pe coli scoase la imprimantă, apoi tipărit și online. Colaboratori români din alte state americane, din Europa și, desigur, România, s-au alăturat demersului. Când a plecat, a pus totul într-un rucsac și o geantă. De la colegii de serviciu a primit un steag românesc pe care îl are și acum. Pentru activitatea depusă, pentru promovarea cuvântului românesc dincolo de granițe, pentru implicarea în viața comunității, Lucian Oprea este laureat al celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Marian Petruța – Jurnalist, SUA, co-fondator și președinte al Asociației Jurnaliștilor Romanii din America de Nord
Ajuns din Cluj tocmai pe tărâmul american, Marian Petruța este jurnalist, colaborator al multor instituții media prestigioase și acreditat la evenimente de marcă în Statele Unite ale Americii. În anul 2010 s-a numărat printre fondatorii Asociației Jurnaliștilor Romanii din America de Nord, fiind ales președinte. A organizat diverse proiecte caritabile pentru copiii din zone defavorizate ale României. Mai mult decât atât, a susținut financiar o tânără dintr-o familie săracă din județul Vaslui ca să termine liceul, iar anul trecut aceasta a devenit studentă a Facultății de Drept din București. În cadrul comunității românești din Chicago, SUA, Marian Petruța s-a implicat în organizarea unor evenimente cultural – artistice, dar și în proiecte jurnalistice în care a activat ca voluntar. Pentru activitatea depusă, pentru implicarea în viața comunității românești și acțiunile de voluntariat și binefacere realizate, Marian Petruța este laureat al celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Mioara Moraru – Președinte al Asociației Culturale Româno-Italiene PROPATRIA
Originară din Focșani, Mioara Moraru a ajuns în Italia în 1999. Mărturisește că iubește România, de care consideră că va rămâne veșnic legată, dar că, totodată, iubește și Italia, țara adoptivă, care continuă să o surprindă mereu cu noutăți la nivel cultural, istoric, dar și în ceea ce privește căldura umană. În anul 2007, s-a numărat printre membrii unui grup de entuziaști români și italieni care au pus bazele Asociației Culturale Româno-Italiene PROPATRIA, al cărei președinte este în prezent. Din anul 2011, asociația organizează, la Roma, Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere talente românești, eveniment care a promovat încă de la prima sa ediție tinerii români care obțin excelența peste hotare. Pentru promovarea valorilor românești în afara granițelor și conservarea lor în interiorul comunității românești din Italia, Mioara Moraru este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Nicu Covaci – Compozitor, cântăreț, chitarist, pictor, grafician. Fondatorul și liderul formației Phoenix
Un artist cu o istorie aparte și o carieră complexă, Nicu Covaci (despre care poate nu multă lume știe că este absolvent al unei facultăți de arte plastice) a devenit celebru prin faptul că a înființat legendara formație românească Phoenix. În anul 1976, el a părăsit România, locuind, pe rând, în Olanda, Germania și Spania, unde se află și în prezent. Este un iubitor al motocicletelor și sportului și un artist polivalent. Când lasă chitara, pictează (pe pânză ori în spații neconvenționale) sau sculptează. După plecarea din țară și destrămarea trupei, Nicu Covaci a pictat, a reparat motociclete, a predat pictură, a făcut tabere de creație la Marea Nordului și a avut diverse expoziții și proiecte de artă plastică. Pictează și acum, compune și cântă: a reînviat trupa Phoenix și susține concerte alături de noii membri ai formației. Pentru întreaga sa carieră, polivalența artistică și pasiunea de a-și urma visurile, pentru tăria de caracter și curajul de a-și afirma principiile, Nicu Covaci este laureat a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Ovidiu Văduvescu – Astronom în cadrul Observatorului Internaţional ING din La Palma, Canare, Spania
O pasiune născută în timpurile în care „stelele străluceau mai frumos pentru că luminile erau stinse de către partidul unic” l-a dus pe craioveanul Ovidiu Văduvescu într-o călătorie atât prin tainele Universului, cât şi pe mai multe continente terestre. A emigrat în Canada, apoi în Africa de Sud, ulterior s-a stabilit în Chile şi, în prezent, se află în La Palma (Canare, Spania), unde lucrează în cadrul observatorului european Isaac Newton Group (ING). Visează ca România să aibă, într-un viitor poate nu prea îndepărtat, măcar un telescop în cadrul unui important observator internaţional. A câștigat recent o bursă de studiu a asteroizilor, iar asta, speră el, îl va aduce mai des în ţară şi poate va ajuta la schimbarea unor lucruri, pentru România, în domeniul astronomiei. Pentru activitatea depusă și pentru dorința de a pune România pe harta celestă, Ovidiu Văduvescu este laureat al celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Simona Botezan – Jurnalist și expert imobiliar, Florida, SUA
O viață reclădită pe alt continent, într-o lume cu valori, ambiții și mentalitate diferite față de vechiul continent european. În România, Simona Botezan s-a pregătit să devină inginer, în știința materialelor, dar în SUA a activat mulți ani ca jurnalist pentru publicații ale diasporei și s-a specializat în domeniul imobiliar. Dacă ar putea schimba ceva la România, ar începe cu clasa politică, transformând posturile de parlamentari în voluntariate pentru binele națiunii. Pentru voluntariatul ca jurnalist și încurajarea valorilor românești peste granițe, Simona Botezan este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

TROFEUL GALEI

Tudor Petruț, SUA – Regizor, actor, profesor de matematică – un „ambasador fără portofoliu al românismului”
Îl cunoaștem cu toții din filmul „Liceenii”, care a marcat generații de adolescenți. Acolo îl interpreta pe Șerban Pascu, unul dintre premianții clasei și favoriții celebrei profesoare de matematică „Isoscel.” Acum, Tudor predă matematică (algebră) în Los Angeles, unde s-a stabilit după Revoluție pentru a fi alături de băieții săi, a căror mamă este din SUA. Este nepotul actorului Emanoil Petruț. Este absolvent al Facultății de Regie din București (Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale) și a regizat spectacole de teatru în București, Constanța, Arad și Ploiești. În America a devenit faimos pentru rolul unui personaj dintr-o serie de reclame, dar a scris și scenarii de film și a regizat spectacole de teatru. A fost, totodată, consultant al companiei Columbia Pictures pentru realizarea filmului Dracula după cartea semnată de Bram Stoker. Scrie articole în limba română, realizează emisiuni radiofonice și este membru al asociației Screen Actors Guild. S-a implicat mereu în diverse activități de voluntariat pentru comunitatea românească din țara sa adoptivă. „Mi-am dorit mereu să rămân un bun român. I-am încurajat pe băieții mei să învețe românește și, până și acum, vorbim în limba mea maternă între noi. Am simțit dintotdeauna că sunt un ambasador fără portofoliu al românismului, mai ales fiind într-o meserie artistică. Mi s-a părut firesc să fiu alături de ceilalți români din țara adoptivă, pentru ca alături de ei să ajutăm comunitățile românești de aici, dar și România, cum putem. Nu cred că am făcut muncă voluntară, ci cred că mi-am făcut și îmi fac datoria pentru țara în care m-am născut, patria strămoșilor mei, care mi-a oferit o educație aleasă, o cultură cu care să mă mândresc”, mărturisea Tudor Petruț în interviul acordat Occidentului Românesc. Cele trei lucruri pe care le-ar schimba la România, dacă ar putea, ar fi noțiunea de bacșiș, sistemul de pile, cunoștințe și relații și modul în care sunt recompensați tinerii talentați din toate domeniile. Pentru activitatea voluntară în sprijinul și în cadrul comunității românești de pe continentul american, pentru implicarea în promovarea limbii și valorilor românești, Tudor Petruț este laureat al celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență din cadrul campaniei ”Noi susținem excelența!” și câștigătorul trofeului acestei ediții, în urma votului unanim al juriului de specialitate din șapte țări și 12 state americane.

PREMII SPECIALE

Gabriel Basarabescu – Realizator de emisiuni radio la Radio România Actualități, între care „Serviciul de noapte”, emisiune dedicată românilor din diaspora
Jurnalist român cu o bogată carieră, Gabriel Basarabescu a lucrat la TVR, la Radio România Tineret, la Redacţia Muzicală şi, în prezent, este realizator la postul Radio România Actualităţi. Printre emisiunile care îl mențin constant în atenția publicului se numără „Dincolo de ziduri” și „Serviciul de noapte”. În cea din urmă, diaspora românească este invitată la cuvânt, multe dintre inițiativele privind această comunitate sau dintre problemele ei fiind dezbătute în cadrul emisiunii. Oameni de înaltă valoare, din toate domeniile și categoriile profesionale, sunt invitați în emisiunile lui Gabriel Basarabescu. Poate cea mai importanta reușită jurnalistică a lui a fost realizarea, timp de 12 ani, a unei rubrici săptămânale cu istoricul Neagu Djuvara, personalitate marcantă a României. Gabriel Basarabescu este compozitor, realizând muzica a peste 120 de spectacole de teatru. A obținut, în 2011, premiul UNITER pentru întreaga creație și în 2018  un alt premiu UNITER (în echipă, de aceasta dată) pentru muzica piesei Visul unei nopți de iarnă – în realizarea TVR. Pentru promovarea valorilor, dar și a problemelor comunităților românești din afara granițelor, pentru atenția acordată constant diasporei românești, Occidentul Românesc îi acordă lui Gabriel Basarabescu un premiu special de mulțumire și încurajare, în cadrul celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Laurențiu Calomfirescu – Regizor, scenarist, producător, specialist marketing
Din 1990 lucrează la Radio România unde a fost producător al mai multor emisiuni. Printre acestea se numără „Radioul de sâmbăta seara”, din 2008 până în 2011, la Radio România Actualități; „Love the first site”, din 2011 până în 2013, la Radio România Cultural, iar din 2017 până în prezent, „Serviciul de noapte”, la Radio România Actualități, alături de Gabriel Basarabescu. Laurențiu Calomfirescu a regizat și o serie de spectacole, jucate la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Teatrul de Comedie din București, Teatrul Nottara din București, Teatrul de Stat din Arad, la Miercurea Ciuc și la Teatrul Național din București. De asemenea, are în palmares mai multe filme de scurt metraj regizate, precum și filme documentare. Din anul 2016 este regizorul Festivalului de Muzică Veche București. Pentru activitatea sa, pentru încurajarea și promovarea valorilor cultural – artistice ale României, Occidentul Românesc îi acordă lui Laurențiu Calomfirescu un premiu special de mulțumire și încurajare în cadrul celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Alexandru George Lazăr – Avocat și profesor asociat la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Spania
Partener al unei reputate case de avocatură și profesor asociat la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Alexandru George Lazăr trăiește de 15 ani în Spania. A fost mereu aproape de problemele comunității românești din Regatul Spaniei. În studenție, a fost voluntar pentru Liga Studenților Români din Străinătate – Spania. Ca tânăr avocat, a oferit consiliere juridică pro bono românilor care, din motive economice, nu aveau acces la avocați spanioli. A candidat ca independent pentru un loc în Parlamentul României, dorindu-și să devină cu adevărat un avocat al diasporei românești în Parlamentul țării de baștină. Consideră că românii nu au încă vocea puternică pe care ar putea să o aibă în țările lor de adopție, în special din cauza lipsei unității. Pentru activitatea sa, lui Alexandru George Lazăr i se acordă un premiu special de mulțumire și încurajare, în cadrul celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Lucian Blaga – Regizor și producător TV, SUA
Lucian Blaga este regizor și producător TV cu o experiență de 20 de ani la cel mai înalt nivel în domeniul media. Meritele lui au fost recunoscute prin câștigarea unui premiu MTV pentru cel mai bun videoclip muzical cu formația Direcția 5 și a două premii APTR pentru film documentar și emisiune TV. Lucian Blaga a lansat recent proiectul Arca TV, televiziunea românilor de pretutindeni, în Houston, Texas, unde locuiește în prezent, proiect în care sunt implicați mai mulți jurnaliști români din diaspora. Prin Arca TV, dorește să construiască o punte de legătură între romanii de acasă și cei din alte țări, pentru a deveni mai puternici ca națiune. Viziunea pe termen lung a proiectului Arca TV este să aducă împreună toți românii într-o rețea globală, dând tuturor o șansă să își exprime dorințele sau inițiativele, acest lucru contribuind la construirea unui viitor mai bun pentru toți românii. Pentru a încuraja această ambițioasă inițiativă și a-i da aripi celui care și-a asumat-o, alături de întreaga echipă de colaboratori, Occidentul Românesc îi acordă lui Lucian Blaga un premiu special de susținere și încurajare în cadrul celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

PREMII DE FIDELITATE ȘI COLABORARE DE EXCELENȚĂ

Nelu Bârsan – Cunoscut om de afaceri român, directorul general al companiei de transport „Nelu Bârsan”, distribuție colete, Spania-România și retur, din Alcala de Henares – Madrid.
Originar din județul Sibiu, Nelu Bârsan a purtat mereu în sufletul său o parte din locurile natale în orice colț al lumii soarta i-a purtat pașii. Un „ardelean dintr-o bucată”, pentru care „vorba-i vorbă”, iar omenia și cinstea „carte de căpătâi”. În Spania, țara soarelui și a binecuvântării, nu este român care să nu fi auzit de el. E țara în care s-a stabilit de mulți ani și e perceput de comunitate ca fiind un puternic om de afaceri, autoritar, dar drept. Spaniolii îl respectă și-l caracterizează ca fiind „un om de toată isprava”. Viața lui Nelu Bârsan se împarte între familie și afacerile pe care le deține atât în Spania cât și în România. E un profesionist în munca sa, iar echipa cu care lucrează de maximă încredere. Într-un astfel de domeniu, nu poți rezista dacă nu ești corect, punctual și cinstit. Firma de transport colete Nelu Bârsan este cea mai importantă și mai cunoscută în acest domeniu de activitate, în comunitățile de români din Peninsula Iberică. Pentru profesionalismul și statornicia în cadrul afacerii sale, pentru fidelitatea și colaborarea de excepție, Occidentul Românesc, îi acordă lui Nelu Bârsan un premiu special de mulțumire și apreciere, în cadrul celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Martin Mezin – Important și cunoscut om de afaceri din Zaragoza, regiunea Argon din Spania
Martin Mezin este proprietarul celei mai mari fabrici de mezeluri tradiționale din comunitățile românești din străinătate. Fabrica de mezeluri cu brandul CARMANGERIA ROMÂNEASCĂ este realizată după cele mai înalte standarde europene și este cea mai mare fabrică de mezeluri tradiționale din comunitățile românești din străinătate. Aparține familiei Dana și Martin Mezin din Zaragoza. Produsele Carmangeria Românească ajung pe masa românilor prin magazinele proprii deschise în diverse zone ale Spaniei, fiind foarte apreciate și de către spanioli. Pentru profesionalismul, fidelitatea și colaborarea de excepție, Occidentul Românesc, îi acordă lui Martin Mezin un premiu special de mulțumire și apreciere, în cadrul celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență.

Doru Roșu – Cunoscut om de afaceri român din Catalunia
Doru Roșu este reprezentantul Gerovital România în Regatul Spaniei și deține firma Mercatrom și Restaurantul Transilvania din Barcelona, pe care le administrează cu multă responsabilitate și dăruire. Pentru profesionalismul, fidelitatea și colaborarea de excepție, Occidentul Românesc, îi acordă lui Doru Roșu, un premiu special de mulțumire și apreciere, în cadrul celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență din campania ”Noi susținem excelența!”

Videoclip: Radio Arthis Belgia, prin grija lui Liviu Hopârtean
Foto: Răzvan Ionescu