Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – Nenea Pino

N-am realizat atunci, plini de tinerețe și de vise, că totuși eram pe același platou de filmare cu Tamara Buciucean-Botez și Ion Caramitru și Silviu Stănculescu și alți mari actori ai ecranului românesc. Cu oarecare obrăznicie, după ce ne-au îmbrățișat – pe unii dintre noi ne cunoșteau de copii –, am apucat să-i numim pe profesorii noștri din film „tanti Tama” și „nenea Pino”. Cu grație și modestie ne-au adoptat și în deceniile care au trecut ca vântul, le-am respectat prietenia și grija aproape părintească.

Nenea Pino ne-a fost un mentor. L-am privit cu stupoare modelând personaje. A știut mereu, cu calm și tact, să domolească nebunia tinerească din vremea „Liceenilor”. Ne-a învățat din tainele meseriei mai mult ca o rudă mai îndepărtată decât ca un pedagog sever, cu înțelepciune dar și cu umor. Ne-a povestit despre viață ca un părinte, ajutându-ne să trecem prin crizele juneții și să știm cum să trecem prin viață cu seriozitate dar și cu zâmbetul pe buze. Nenea Pino a fost mereu pozitiv. Așa a încercat să ne dăscălească și pe noi. Filmând „Liceenii” a fost nu numai o experiență artistică pentru învățăceii actori de atunci dar și o experiență de viață. De maturizare. Sub privirea domoală a lui nenea Pino.

L-am revăzut după mulți ani când a venit în vizită în Los Angeles. Era vacanță și băieții mei, Ștefan și Alexandru erau la mine. I-am făcut surpriza să-i prezint băieții. Pe Alexandru îl știa numai în căruciorul de bebeluș. Văzându-i cum au crescut și mândru de mine, a scurs o lacrimă. Le-a strâns mâna cu vigoare și le-a spun simplu „eu sunt nenea Pino”.

Cortina a căzut, luminile s-au stins. Spiritul a rămas ascuns în toate colțurile scenei. Pentru eternitate. Cale lină, Ion Caramitru!

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.