UE a lansat un tren care străbate şi uneşte întreaga Europă
În anul european al căilor ferate, UE a lansat un tren care străbate şi uneşte întreaga Europă, trecând și prin România. Connecting Europe Express a pornit din Lisabona într-o călătorie de 20.000 de kilometri ca ambasador al aspiraţiilor feroviare europene, dar şi ca detector de probleme. Trenul va trece prin Madrid, Bordeaux, Roma, Innsbruck, Viena, Zagreb, Belgrad, Skopije, Atena, Ruse, Giurgiu, Copşa-Mică, Varşovia şi mai departe, de-a lungul şi de-a latul Europei, până înapoi în vest, la Paris.
Expresul Connecting Europe ar trebui să intre în România pe la Giurgiu-Ruse pe 17 septembrie, trenul urmând să treacă a doua zi prin Braşov, Sibiu, Copşa-Mică, Cluj, Oradea, Arad, Curtici şi de acolo mai departe în Ungaria.
UE vrea să facă transportul pe calea ferată mai atrăgător pentru companii şi pasageri deopotrivă până la sfârşitul acestui deceniu.
Astfel, Connecting Europe Express a pornit în călătorie ca ambasador al aspiraţiilor feroviare europene, dar şi ca detector de probleme. În acest context, la graniţa cu Franţa a fost nevoie de un tren nou din cauza diferenţei de encartament. Distanţa dintre şinele de tren este cea mai veche problemă pentru trenurile europene internaţionale. Zeci de reţele s-au dezvoltat independent şi încă interacţionează doar marginal, iar acest lucru se vede în regulile diferite pentru pasageri, în preţuri şi orar, scrie ZF.
Însă UE crede că a venit momentul schimbării. Tot mai mulţi călători preferă trenul în locul autobuzului sau avionului. Apar tot mai multe proiecte pilot pentru testarea noilor tehnologii în digitalizare şi automatizare. Connecting Europe Express are ca scop şi evidenţierea avantajelor transportului cu trenul. Călătoria durează o lună şi va fi nevoie de trei trenuri pentru a treversa 26 de state.
Proiectul este punctul culminant al ceea ce UE a numit „anul european al căilor ferate”. Până la sfârşitul deceniului, Uniunea ar vrea să dubleze numărul de rute de mare viteză, eforturile cele mai mari concentrându-se pe conectarea marilor oraşe. Este încurajată astfel forma de transport care în UE produce mai puţin de 1% din gazele cu efect de seră din cadrul sectorului de profil. Transportul aerian este de patru ori mai poluant.
Foto: parlamentoeuropeo.eu