Maria Simona Drăgan – Primul român ales consilier local în Peninsula Iberică

Primul român ajuns consilier local în Spania – la primăria din Calatayud, Regiunea Autonomă Aragón -, este Maria Simona Drăgan. Aceasta a candidat pe lista Partidului Popular spaniol fiind totodată și primul membru al PNL Diaspora din Spania care ajunge să fie ales într-o asemenea poziție în administrația publică spaniolă.

1 [640x480]

Maria Simona Drăgan este originară din județul Prahova, dar a locuit mulți ani în Brașov înainte să plece în Spania. Are 39 de ani și în urmă cu 16 ani a început viața sa de imigrant în țara lui Cervantes.

Reporter: De când sunteți în Spania și care au fost „etapele” vieții dumneavoastră de imigrant?

Maria Simona Drăgan: Am venit în Spania în urmă cu 16 ani împreună cu fratele meu. La acel moment a fost foarte dificil deoarece era nevoie de viză. Nu am avut nici o clipă intenția să rămân, dar în Calatayud se căutau persoane care vorbesc mai multe limbri străine pentru a ocupa funcții în departamentul pentru imigranți din cadrul primăriei. În acei ani, fenomenul imigrării era o situație nouă pentru Spania, pentru orașul Calatayud care avea pe atunci în jur de 18.000 de locuitori. Fratele meu mi-a propus să particip la concursul organizat de primăria orașului. Întâmplarea a făcut să trec toate examenele și în final să obțin postul în cadrul departamentului pentru imigrări din primărie. Am acceptat. Acesta a fost începutul.

Reporter: Cum ați fost privită de către colegii spanioli?

Maria Simona Drăgan: Extraordinar! Încă de la început. Împreună, timp de 15 ani am fost o echipă adevărată. Și la bine și în momentele dificile. Ne-am sprijinit unii pe alții, ne-am respectat reciproc și ne-am ajutat. Fără ei, eu nu aș fi reușit să merg mai departe și să ajung să conduc departamentul pentru imigrare. Pentru că la acea vreme, în Calatayud erau aproximativ 40 de români, dar mult mai mulți imigranți de alte naționalități.

Reporter: Care este poziția spaniolilor față de românii din comunitatea dumneavoastră?

Maria Simona Drăgan: În general, bună. Există cazuri negative din cauza cărora suferă alți români, dar în mare, românii sunt bine văzuți și apreciați. Regiunea Aragón este renumită pentru modul pozitiv în care a reușit să adopte imigranții.

Reporter: Aveți o funcție în primărie după alegerile municipale. Aceea de consilier local. Cum vi se pare?

Maria Simona Drăgan: De moment totul decurge normal, dar este încă prea devreme să-mi fac o părere anume. Abia pe 13 iunie am depus jurământul pentru respectarea constituției și a funcției. Din această nouă poziție voi conduce trei departamente:  Departamentul pentru imigrări, Departamentul Relații cu publicul și Departamentul pentru tineri. Sper să reușesc la fel ca în ultimii 15 ani, să îndeplinesc cu succes și aceste noi responsabilități. Funcția pe care o ocup acum doresc să fie constructivă și pozitivă.

2 [640x480]

Reporter: Din această poziție, veți reuși să-i ajutați pe românii din comunitatea dumneavoastră?

Maria Simona Drăgan: În cei 15 ani cât am condus Departamentul pentru imigrări am sprijinit toți imigranții alături de colegii mei, nu numai românii. Asta voi face și acum, încercând să fiu cât mai aproape de români, mai ales că de la cei aproape 40 de români în Calatayud în urmă cu 15 ani, s-a ajuns la o cifră importantă: peste 4.000.

Reporter: Ce părerea aveți despre ceea ce se petrece azi în România?

Două lucruri aș avea de spus despre ceea ce se întâmplă în România:

  1. România este un stat democratic, un stat de drept, iar oamenii politici au fost aleși de către popor față de care politicul are o datorie.
  2. Ca stat democratic, cred că instituțiile din România ar trebui să fie mai aproape de cetățenii ei. Mult mai aproape.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți? Vă mai întoarceți în România?

Maria Simona Drăgan: Pentru moment, trebuie să duc la bun sfârșit proiectul meu aici. Asta nu înseamnă că nu mă gândesc la locurile mele dragi din țara mea. Merg destul de des în România unde am familie și mulți prieteni. Niciodată nu se știe ce aduce viitorul, însă pentru mine e important să fiu acum alături de familia și munca mea.

Reporter: Ce transmiteți românilor din Spania, românilor din străinătate?

Maria Simona Drăgan: Tuturor românilor din Spania și din toate colțurile lumii le transmit numai bine, să aibă încredere și speranță și cel mai important, să nu uite că avem o țară minunată! Salutările mele de bine tuturor românilor de pretutindeni!

Un interviu în exclusivitate pentru Occidentul Românesc.

A fost publicat în ediția tipărită Occidentul Românesc / Iulie 2015!

Nota redacției:

Maria Simona Drăgan a fost nominalizată pentru Gala Campanei de Excelență ce se va desfășura în luna noiembrie a acestui an în Spania!