Peñón de Ifach… „e piatra noastră”

76

8

Peñón de Ifach… „e piatra noastră”

Pe urmele lui Hemingway

Multe lucruri ne duc cu gândul la Spania. De la dansurile flamenco, obiceiurile neobișnuite de corrida, răsfățuri culinare ca paella sau sangria, muzica latină și cea de operă, la picturile lui Pablo Picasso și ale lui Salvador Dalí, la clădirile faimoase precum Biserica Sagrada Familia din Barcelona sau Muzeul Guggenheim din Bilbao.

Când ajungi în Spania mai întâi îți dorești să guşti din bucatele specifice locului respectiv. Doar vii de la drum și eşti înfometat şi însetat. Povestea cu setea se poate rezolva uşor pentru că, din nenumăratele băuturi gazdele îţi recomandă să savurezi o „sangria” rece, preparat pe care îl poţi asemui cu britanicul punch. Conţinutul acestei băuturi este complex, are un gust răcoritor, dar şi înşelător pentru că tăria lui te face să simţi pe propria-ţi piele cum e să ai „sangre caliente”. 

1

Cât despre mâncărurile tradiționale, cei din regiunea valenciană se vor mândri cu a lor paella, o mâncare savuroasă pe bază de orez cu pui, carne de iepure sau fructe de mare. Se spune că scriitorul american Ernest Hemingway ar fi mâncat pentru prima oară paella în această zonă şi s-ar fi îndrăgostit atât de regiune cât și delicatesa cu orez care merge minunat cu o bere rece sau cu un vin bun.

Peñón de Ifach – Calpe

Port şi oraş în acelaşi timp, Calpe reprezintă o oază a celei mai cunoscute regiuni turistice din Costa Blanca. Este o enclavă privilegiată aşezată lângă apele liniştite ale Mediteranei, locul în care frumuseţea naturii, gastronomia, cultura, marea şi munţii sunt parte din viaţa de zi cu zi a localnicilor.

Partea veche a oraşului atrage tot mai mulţi turişti datorită amestecului fascinant de muzee, străduţe pitoreşti, pieţe, baruri, restaurante şi terase. Districtul municipal se întinde de-a lungul golfului a cărui margine nordică e marcată de impresionanta stâncă Ifach, elementul de rezistenţă din Costa Blanca.

Beach in Calpe,Spain

Ea a fost numită parc natural în 1987 şi asigură adăpost pentru numeroase specii rare de plante. Stânca Ifach, ce are o înălţime de 332 de metri, se întâlneşte cu marea în punctul numit Carallot şi desparte coasta Calpe în două golfuri largi unde amatorii de sporturi acvatice au la dispoziţie toate facilităţile pentru a le practica.

Posibilităţile de petrecere a timpului liber pe care le oferă Calpe sunt nenumărate: de la plimbările pe faleză sau băile în mare până la practicarea sporturilor nautice (scufundări, schi acvatic, windsurf) sau excursiile cu vaporul la insula Benidorm. Nu trebuie trecute cu vederea sărbătorile specifice din această zonă şi nici gastronomia ai cărei protagonişti sunt peştele şi orezul.

 „Am ajuns la piatra noastră!”

Povestea emigrării familiei Mohanu are la bază aproape aceleași motive pe care le-au avut poveștile milioanelor de români care au emigrat după așa-zisa revoluție din 1989: dorința de a trăi într-o țară civilizată cu o societate sănătoasă unde respectul politicienilor și a funcționarilor publici față de cetățeni este prioritar, în țări unde legile se respectă de către toată lumea fără comentarii, unde, dacă ești serios, profesionist, cinstit și responsabil reușești să ajungi pe culmi, unde șpaga, nepotismul, nesimțirea politicului și hoția din banii poporului nu există iar acolo unde apar astfel de situații izolate efectul legilor este catastrofal…

Primul pas spre tărâmul considerat de arabi raiul pe pământ… l-a făcut Marius Mihail Mohanu în primăvara anului 2001. Invitat doar pentru câteva luni de către un prieten stabilit în Calpe, Marius nici nu visa că va deveni unul dintre rezidenții români din zonă care pune pe picioare o afacere de familie împreună cu soția sa Florina.

Ca fiecare imigrant, și Marius a traversat cunoscutele etape ale imigrării. De la plecarea în Spania cu viză și munca necalificată pe perioade determinate de timp, dorul și grija pentru cei rămași în țară, la obținerea dreptului de muncă, a încrederii și respectului șefilor pentru munca de calitate și pentru seriozitate. Anul 2002 a fost anul reîntregirii familiei pentru Marius Mohanu. Soția și cele două fiice în vârstă de șase ani și respectiv, șase… luni, au reușit să intre legal în Spania.

Au urmat ani grei de muncă, integrare și acomodare într-o societate sănătoasă, timp în care familia Mohanu a progresat de la un an la altul, lăsând în urmă trecutul, mentalitățile comuniste și lipsa de respect față de cetățeni a unui stat recunoscut în lumea întreagă pentru corupție.

Cu multă luptă, voință, curaj, credință și muncă de calitate, soții Mohanu s-au integrat cu succes în societatea spaiolă, au acumulat capital și multă experiență în localuri cu vocație comercială în domeniul alimentației publice din Calpe.

4

Cu toate că vacanța anuală o petreceau în fiecare an în România, în vara anului 2005 au decis să ia o hotărâre pentru viitorul lor și a copiii lor. Momentul decizional a rămas în istoria familiei și i se datorează fiicei celei mici care, la reîntoarcerea din România – ajungând pe drumul cu serpentine ce coboară din Benissa spre Calpe -, a început să plângă de bucurie când a recunoscut din mașina care cobora spre Mediterană, stânca Peñón de Ifach.

Deși avea doar câțiva anișori, fericirea de a revedea ceva la care ținea foarte mult – precum o jucărie mult iubită pe care o credea pierdută pentru totdeauna -, a exclamat fericită: „Am ajuns la piatra noastră!”Acel moment unic în felul său i-a determinat pe soții Mohanu să ia decizia vieții lor: în Spania sau în România?!

Dracula – Legendă și istorie

Dacă nu ar fi scris irlandezul Bram Stoker romanul „Dracula” în 1898, cu siguranță Vlad Țepeș ar fi rămas necunoscut pentru cei din afara României. Deși romanul se îndepărtează de realitate descriindu-l pe Vlad Țepeș ca un personaj mitologic – vampir, el este cauza notorietății de care se bucură și în prezent domnitorul român.

Dracula, personaj ce aparţine de cultura românească medievală, fascinează lumea istorică şi literară prin numeroasele legende care stau la baza formării mitului său, cu o persistenţă extrem de îndelungată, hrănită de groaza pe care au stârnit-o faptele voievodului Vlad Ţepeş împotriva turcilor. Legenda lui Dracula a beneficiat de un ecou internaţional, imaginea sa fiind vector important în promovarea brandului de ţară al României în exterior.

Deşi s-a încercat în nenumărate rânduri găsirea unui punct de legătură între personalitatea istorică, Vlad Ţepeş şi personalitatea de domeniul fantasticului Dracula, nimeni nu poate să spună cu exactitate unde se încheie legenda pentru a lăsa loc istoriei.

Restaurantul Dracula din Calpe – Între legendă și calitatea serviciilor

Printre zeci și zeci de restaurante înșirate ca într-un lung șirag de mărgele de-a lungul plajelor din Calpe, Restaurantul Dracula tronează între Peñón de Ifach, Playa Cantal Roig și portul pescăresc, de aproape 10 ani.

dracula_calpe [640x480]

Într-o zonă atractivă, extrem de aglomerată unde turiști din toate colțurile Europei și nu numai, pot savura micul dejun, prânzul sau cina între un răsărit sau un apus de soare, într-un decor de legendă care-i fascinează pe toți cei care îi trec pragul, familia Mohanu – Florina și Marius au reușit să combine mâncarea tradițională românească cu cele mai sofisticate meniuri internaționale. Cheia succesului afacerii lor se datorează și locaţiei care este crucială şi joacă un rol deosebit.

7

De la acel moment decizional pentru familia Mohanu din vara anului 2005, au trecut ani buni. Fetițele au crescut, cea mare fiind studentă la Psihologie în Comunitatea Valenciană iar micuța care a schimbat destinele familiei în acea vară memorabilă, a terminat școala generală din Calpe printre primii elevi.

Restaurantul Dracula este creația Florinei și a lui Marius Mihail Mohanu, fiind printre primele restaurante românești deschise în Comunitatea Valenciană. Dacă în primii ani specificul localului erau mâncărurile tradiționale românești iar românii care munceau în Calpe serveau prânzul „ca la mama acasă” (erau cei mai numeroși clienți), în clipa de față, prioritare sunt meniurile spaniole și internaționale pentru că principalii clienți sunt britanici, germani, spanioli sau olandezi, românii fiind prezenți doar la sfârșit de săptămână și la evenimente ce țin de tradiția românească: nunți, botezuri, zile de naștere etc.

Din echipa de la Restaurantul Dracula din Calpe fac parte români cu experiență în domeniu,  rude de mare nădejde și încredere aduse din România, o tânără din Iran care vorbește limba română… și desigur, Florina și Marius care muncesc alături de celalți în toate serviciile restaurantului.

5

Întrebată care sunt punctele forte ale afacerii Florina Mohanu a explicat: Vreau să cred că reuşim să oferim de fiecare dată acelaşi serviciu de calitate. Le explic colegilor mei că pe lângă atuurile evidente pe care le avem (locaţia centrală, amenajare tradițională, calitatea superioară a ingredientelor), doar serviciile vor reuşi să facă cu adevărat diferenţa. Eşti considerat un restaurant bun doar când reuşeşti să fii constant. Trebuie să oferi clientului acelaşi serviciu, aceeaşi farfurie indiferent câţi ani trec peste locaţia şi echipa ta. Restaurantul Dracula are un public de bază. Sunt oameni cu educaţie gastronomică. Nu poţi să mergi într-un restaurant gastronomic şi să pleci de acolo cu o impresie bună, dacă până în acel moment nu te-ai îngrijit şi de această parte a educaţiei tale. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum înveţi să te porţi în societate, cum înveţi să-ţi alegi o casă frumoasă sau o maşină mai bună, la fel poţi învăţa să apreciezi un preparat deosebit. De aceea este esenţial să-ţi doreşti să te educi şi din punct de vedere gastronomic.” 

Beach in Calpe,Spain

Restaurantul Dracula din Calpe este un colț de legendă românească, un strop de culoare în turismul din Spania, o locație în care îți dorești să ajungi în fiecare vară. Poți avea privilegiul de a fi împlinit pe de-a-ntregul atunci când servești prânzul sau cina în compania unui apus sau a unui răsărit la Marea Mediterană, în sensul că poţi savura bucate extraordinare alături de familie sau prieteni de orice naționalitate.

6

Și toate acestea pentru simplul fapt că echipa condusă de Florina și Marius Mihail Mohanu a știut cu mult talent și profesionalism să îmbine tradițiile și obiceiurile de acasă cu cele ale altor popoare.

Restaurantul Dracula – Premii și distincții culinare

2012 – Concurs Gastronomic Calpe – 40 de restaurante

Dintre preparatele românești expuse, Sarmalele au obținut Locul III

– 2015 – Concurs Gastronomic Calpe – 38 de restaurante

Dintre preparatele românești expuse, Gulașul a obținut Locul III

– 2007 – Prezent: Organizează 1 Decembrie – Ziua României în fiecare an pentru comunitatea românească din Calpe

Un material realizat și editat de Kasandra Kalmann Năsăudean.

A fost publicat în ediția tipărită Occidentul Românesc / Iulie 2015!

Nota redacției:

Florina și Marius Mihail Mohanu au fost nominalizați pentru Gala Campaniei de excelență ce se va desfășura în luna noiembrie a acestui an în Spania.