La mulți ani, Nicu Covaci!

28

Nicu Covaci 4 [800x600]

Fondatorul şi liderul grupului rock „Phoenix”, Nicu Covaci a împlinit 66 de ani. Solistul şi chitaristul trupei Phoenix, cunoscut şi ca pictor, grafician, sculptor, s-a născut la Timişoara în 1947, iar la 15 ani a început să ia lecţii de chitară. În 1961 a fondat formaţia numită Sfinţii, care şi-a făcut debutul un an mai târziu, iar ulterior a fost interzisă. În 1964, trupa revine pe scenă sub un alt nume – „Phoenix”, formaţie a cărei istorie a rămas strâns legată de cea a fondatorului său. Trupa Phoenix este cea mai longevivă trupă din România şi din lume, alături de The Rolling Stones şi Omega.
În anul 1967, cu sprijinul poetului Victor Cârcu, Moni Bordeianu, Nicu Covaci compune o serie de piese care-i vor face ulterior celebri: „Canarul”, „Nebunul cu ochii închişi” şi „Vremuri” (Hei, tramvai), acesta din urmă fiind primul mare hit al rock-ului românesc. Nicu Covaci a plecat din România la mijlocul anilor ‘70, însă în 1990, Phoenix a revenit în ţară. Două dintre albumele importante în discografia trupei, apărute după Revoluţia din 1989, sunt „La umbra marelui urs” (2000) şi „Baba Novac” (2005).
Alte discuri de referinţă ale formaţiei Phoenix sunt „Cantafabule” (1975), „Transsylvania” (1981) şi „SymPhoenix” (1992).
„Phoenix mă ţine pe mine, mai mult decât îl ţin eu. Am acest proiect, care mă face să fiu încă plin de energie, de inspiraţie. Mă simt foarte bine şi, datorită Phoenixului, nu am voie să văd rău”, a declarat artistul, la Madrid.
El a dezvăluit că, în ciuda dificultăţilor generate de cele mai multe ori de lipsa finanţării, derulează şi sprijină mai multe proiecte legate de formaţia Phoenix. „Vreau să fac ceva ce n-a mai fost făcut: să scot un disc dublu de vinil cu cele mai bune piese ale formaţiei Phoenix; vreau să continui să scriu la cartea Phoenix, primul volum este deja gata, şi am început volumul al doilea. Mai vreau să prezint în România şi un pod peste timp, cu descoperirile pe care le-am făcut în ultimii ani, în formaţiile mai tinere, dar să şi aduc artişti din generaţia mea, în cadrul unor evenimente «Phoenix şi prietenii», care să cânte piesele cele mai cunoscute. Vreau, de asemenea, să continui cu proiectul operei rock Ante-mioriţa”, a mai anunţat artistul.
Actualmente, Nicu Covaci locuiește în Moraira, Spania.
Redacția OR