De la orfelinatele groazei la lagărele cruzimii – Drama bătrânilor români

77

Recitesc pe fragmente ancheta realizată de Ovidiu Vanghele și Centrul de Investigații Media în februarie 2023 în centrele de bătrâni din jurul Bucureștiului. E nevoie de multă stăpânire de sine să citești despre toate ororile petrecute acolo și să privești imaginile insuportabile făcute în acele centre.

După ce zeci de ani copiii orfani, bolnavi sau cu afecțiuni psihice au fost torturați în orfelinatele groazei, iată că ospitalierul popor român își dovedește din nou cruzimea nemăsurată, acum pe bătrânii acestei țări.

Cruzimea este o formă de violență extremă; ea este capacitatea deliberată și intenționată de a provoca suferință cuiva, știind cu certitudine că acțiunea ta violentă provoacă suferință fizică și psihică celuilalt, în raport cu care tu poți să resimți indiferență sau chiar plăcere.

Ceea ce s-a întâmplat în lagărele cruzimii din jurul Bucureștiului ridică la un nivel nemaivăzut disponibilitatea pe care noi o avem de-a face rău semenilor noștri. În aceste lagăre, de ani de zile, sute de bătrâni sunt literalmente torturați, lipsiți de minima demnitate umană și supuși unor tratamente degradante greu de imaginat.

Români de-ai noștri, compatrioți de-ai noștri, au supus oameni în vârstă, lipsiți de apărare, lipsiți de orice mijloace de trai, deci complet vulnerabili, unor suferințe demne de lagărele naziste sau de închisorile comuniste. Umilințele, foametea, refuzul asistenței medicale și sociale, privarea de mijloace de comunicare au condamnat aceste sute de bătrâni la o murire îndelungă și dureroasă, în raport cu care orice moarte nu poate să fie decât o eliberare.

Citește în continuare articolul pe PressHub.ro