Kasandra Kalmann Năsăudean: „Dictatura este o mare patimă a nulităţilor”

247

(„Dictatura este o mare patimă a nulităților.” – Bogdan Petriceicu Hasdeu)

Presa românească din străinătate se degradează pe zi ce trece și acest aspect se datorează în totalitate așa-zișilor jurnaliști apăruți din neant, făcuți la „apelul de seară”, care scriu orice, oricum, numai să-și dea importanță și să atragă atenția asupra lor.

Să-ți permiți în secolul XXI să denigrezi persoane doar din plăcerea de-a face rău gratuit, să ataci instituții de stat doar de dragul de a demonstra ce „șmecher” ești, pare o chestiune demnă de psiholog, în condițiile în care astfel de fapte se pedepsesc cu amenzi usturătoare sau închisoare.

Să scrii tot felul de acuzații la adresa unei instituții cu statut juridic în România, care își desfășoară activitatea în UE, când habar nu ai dacă acea instituție are sau nu obligații fiscale într-o țară comunitară, când habar nu ai ce stipulează Ordonanța de urgență nr. 130/2021 (Publicată în Monitorul Oficial nr. 1202 din 18 decembrie 2021) privind măsurile fiscal-bugetare, nu e un „act de curaj”, ci de prostie crasă.

Din nou, lipsa de profesionalism a acestor pseudo-jurnaliști și a faptului că habar nu au care sunt obligațiile și drepturile legale ale unui jurnalist. Conform Codului Deontologic, un jurnalist are datoria primordială de a relata ADEVĂRUL, obligație ce decurge din dreptul constituțional al publicului de a fi corect informat.

Jurnalistul poate da publicității numai informațiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat din surse credibile; jurnalistul NU ARE dreptul să prezinte opiniile sale drept fapte.

Știrea de presă trebuie să fie exactă, obiectivă şi să nu conțină păreri personale. Jurnalistul este obligat SĂ RESPECTE viața privată a cetățenilor şi nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obține informații sau imagini despre aceasta.

Jurnalistului, în exercitarea profesiei şi în relațiile pe care le întreține cu autoritățile publice sau cu diverse societăți comerciale, îi sunt interzise înțelegeri care i-ar putea afecta imparțialitatea sau independența.

Jurnalistul care distorsionează intenționat informația, face acuzații nefondate, folosește neautorizat surse ori calomniază, săvârșește abateri profesionale de MAXIMĂ GRAVITATE.

Dar de unde să știe acești pseudo-jurnaliști care sunt obligațiile legale ale unui jurnalist, în condițiile în care ei au fost inventați la „apelul de seară” sub umbrela protectoare a tot felul de personaje politice ipocrite, fără caracter, pline de ifose și aroganță?! Nulități, care se cred „celebrități” în lumea lor plină de obrăznicie și prostie, care copiază idei și proiecte convingând tot mai mulți „adepți” din aceeași tagmă cu ei, ba chiar și lucrători din anumite instituții, că sunt „șmecheri”. Da, posibil să fie! Dar numai în lumea lor, a nulităților!

Zero
De este mare sau de-i mic,
Valoarea lui e tot nimic,
Dar e salvat de nulitate
Când altă cifră-l ţine-n spate.
(Definiție epigramatică pentru Zero, de Eugen Albu)

Autor editorial: Kasandra Kalmann Năsăudean (Regatul Spaniei)
Foto: knowledge.insead.edu/

Nota Redacției:

Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post RadioUniplus92 (Millennium) în limba română din Santa Susana (CA), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – ChicagoStatele Unite ale Americii. Este licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații),. În anul 2010 înființează ziarul Occidentul Românesc dedicat tuturor românilor din Peninsula Iberică și de pretutindeni, publicație care apare lună de lună din martie 2011. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română: Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid. Este autor a documentarului dramatic Destine distruse de comuniști (Coautori: Michael Harrison Cronkite și Cristian Ioanovics Guitars), coautor la volumul The Mists of Time (Din negura vremii) publicat în 2011 (LA, Pars Books & Publishing) și în alte cinci documentare dramatice aflate în investigație jurnalistică, alături de Michael Harrison Cronkite, șef de lucrări.