„Avem nevoie de o lege electorală prin care Diaspora să poată vota mai ușor”

167

Interviu cu Siegfried Mureșan, europarlamentar român, purtător de cuvânt al Partidului Popular European și negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018

Seria interviurilor Occidentul Românesc cu români de valoare din afara granițelor țării îl are ca invitat, în această ediție, pe unul dintre cei care ne reprezintă la cel mai înalt nivel al politicii europene. Născut în Hunedoara, cu studii academice în București și Berlin, deputatul european Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al Uniunii Europene. A absolvit Academia de Studii Economice (Universitatea București), urmată de un master în Științe Economice și Management (Universitatea Humboldt, Berlin) și de o bursă a Parlamentului Germaniei prin intermediul căreia a făcut parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. Timp de trei ani, a fost consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german, Gunther Krichbaum, apoi a ajuns la Bruxelles, lucrând pentru Parlamentul European. Ulterior, prin concurs, a obținut postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European (PPE), iar în anul 2014 a devenit consilier politic principal al acestui partid (cel mai mare la nivel european). Tot din 2014 este deputat european, ales în România pe listele Partidului Mișcarea Populară, iar din 2015 este purtător de cuvânt al PPE. L-am invitat pe Siegfried Mureșan la o discuție despre fenomenul migrației românești, despre cauzele acestuia și despre cum este văzut acest fenomen de către politicienii europeni; dar și despre ce am putea face pentru a schimba politica din România, identificată de aproape toți cei care aleg să părăsească țara drept principala cauză a nemulțumirii care duce, în final, la căutarea salvării personale pe alte meleaguri.

Occidentul Românesc: Cele mai recente statistici privind fenomenul migrației persoanelor plasează România pe un deranjant loc doi în topul țărilor din care se pleacă, după Siria (unde vorbim de o situație aparte, de război). Deși mereu au fost oameni care și-au dorit un alt destin, în altă țară și mereu s-a plecat din România, în ultimii ani parcă asistăm la un veritabil exod. Care considerați că sunt cauzele principale ale migrației românești?

Siegfried Mureșan: Am susținut mereu că îmi doresc ca românii să poată duce un trai decent în propria țară, să aibă un loc de muncă bine plătit, pe măsura pregătirii lor, să aibă servicii medicale de calitate și școli bune unde să-și ducă copii; iar, dacă pleacă din țară, să o facă pentru că au obținut o oportunitate de carieră mai bună sau vor să-și continue studiile. Din păcate, majoritatea covârșitoare a românilor pleacă mai mult de voie decât de nevoie. O fac pentru că nu găsesc în țară salarii bune, servicii medicale bune ori școli bune. Un studiu al Biroului European de Statistică – Eurostat făcut public recent arată că 1 din 5 salariați din România trăiește în pragul sărăciei. De altfel, România are cel mai mare procent de persoane angajate aflate în risc de sărăcie la nivelul întregii Uniuni Europene. Din acest motiv se pleacă, din cauza sărăciei.

România este o țară săracă dacă o comparăm cu restul Europei, în primul rând din cauza nivelului scăzut al infrastructurii și al competitivității economice. Atât timp cât nu avem autostrăzi, investitorii vor ocoli România pentru că nu își permit costurile mari cu transportul mărfurilor pe drumurile românești. Iar companiile care vin, totuși, în țară caută, de cele mai multe ori, forța de muncă ieftină. Și nici aceasta nu prea se mai găsește, fiindcă avem aproape jumătate din populația activă a țării care muncește în străinătate, iar școlile, în special, liceele și universitățile, nu pregătesc tineri pentru meseriile de care este nevoie pe piață, ci pentru tot soiul de profesii, care sunt suprasaturate și în care foarte puțini își vor găsi de lucru după terminarea studiilor. Pentru ca românii să nu mai plece, trebuie să își găsească locuri de muncă în țară, care să le asigure un trai decent. Ei nu pleacă în străinătate să facă avere, acolo nu aleargă câinii cu covrigi în coadă, iar românii care muncesc afară știu acest lucru, îl trăiesc pe propria lor piele.

Dar acolo își găsesc servicii care le asigură venituri suficiente cât să aibă un trai decent. Pentru a găsi același lucru în țară avem nevoie de investiții în infrastructură, în construcția de autostrăzi, în reabilitarea liniilor de cale ferată. Pentru astfel de investiții, România a primit de la Uniunea Europeană aproape 20 miliarde de euro fonduri structurale și de coeziune în perioada 2007 – 2013, plus alte 23 de miliarde de euro pentru exercițiul financiar în care ne aflăm în prezent, 2014 – 2020. În total, 43 de miliarde de euro. Din păcate, Guvernul și autoritățile locale nu au știut să se folosească la maximum de aceste fonduri: o parte din bani fie au fost investiți prost, în alte sectoare care nu erau neapărat prioritare pentru România, fie au rămas necheltuiți.

Occidentul Românesc: Cum se vede fenomenul migrației românești de la nivelul politicii europene (mai ales din perspectiva europaramentarilor din țările care sunt ținta predilectă a migrației românești, cum ar fi Spania, Italia, Marea Britanie, Germania)?

Siegfried Mureșan: Emigranții români au adus plusvaloare în țările în care au mers să muncească și au contribuit la creșterea economică din Italia, Spania, Marea Britanie și Germania. Politicienii responsabili din țările respective știu acest lucru și au transmis asta alegătorilor. Politicienii populiști, precum Nigel Farage în Marea Britanie sau Marine Le Pen în Franța, își mint alegătorii și spun că emigranții din Est sunt vinovați pentru problemele țării, fie ele economice, fie de securitate. Este o minciună și nu trebuie să o acceptăm.

Occidentul Românesc: În România a fost lansat un program numit Diaspora Start-Up, prin care se încearcă reatragerea românilor plecați înapoi în țară, cu promisiunea unui sprijin financiar destinat începerii unor afaceri. Cum apreciați acest program și în ce măsură considerați că este o strategie viabilă de aducere în țară a unui număr – oricum limitat – de cetățeni români?

Siegfried Mureșan: Diaspora Start-up este o inițiativă lăudabilă, ca, de altfel, orice program prin care România încearcă să atragă înapoi în țară oamenii care au plecat la muncă în străinătate. Cred, însă, că este prea puțin și principala problemă care trebuie soluționată este să convingem tinerii să nu mai părăsească țara pentru că mulți dintre cei care au plecat deja și-au întemeiat familii și este mai greu să-i convingi să se întoarcă. Și, în plus, nu este suficient să convingi câteva mii de români să se întoarcă în țară prin acest program, dacă îți pleacă anual mult mai mulți decât se întorc. Revenind, singurul mod în care poți soluționa sustenabil problema migrației în România este să le oferi în țară un nivel de trai mai apropiat de ceea ce găsesc în Occident. Iar acest lucru se poate face prin atragerea de investitori, prin reforme structurale și investiții publice în competitivitatea economiei românești.

Occidentul Românesc: Avem o Diaspora foarte activă în țările de adopție; avem oameni de valoare în diverse domenii, care ne fac cinste – seria interviurilor Occidentul Românesc a urmărit exact acest lucru, să prezine astfel de români. Cum este percepută Diaspora noastră în politica europeană?

Siegfried Mureșan: Parlamentul European acordă o importanță deosebită organizațiilor Diasporei românești, pentru că știm că reprezintă vocea a milioane de români care locuiesc în Europa și în lume și, totodată, ele transmit mai departe ceea ce facem noi pentru Diaspora. Și eu am invitat, la Parlamentul European, reprezentanții Diasporei, am un dialog cu presa românească din Diaspora, iar, chiar luna trecută, am participat la un eveniment al românilor care locuiesc în Belgia.

Occidentul Românesc: Un recent Eurobarometru al Comisiei Europene arată că 66% dintre români au încredere în instituțiile europene, în vreme ce încrederea românilor în propriul guvern a scăzut vertiginos (unul din cinci). De ce credeți că s-a ajuns la aceste cifre, ce anume relevă și cum ar trebui să ne raportăm la ele?

Siegfried Mureșan: Instituțiile europene garantează românilor dreptul de a circula, munci și de a studia oriunde în Europa; UE a oferit țării noastre, în ultimii 11 ani, de la aderare, fonduri gratuite în valoare de 45 de miliarde de euro, la care se adaugă mii de burse pentru studenți și cercetători. Europa promovează și apără valorile democratice, precum independența justiției și statul de drept. Guvernul României crește acciza la carburanți, scumpind, astfel, benzina și cauzând creșteri de prețuri la toate produsele; adoptă măsuri fiscal-bugetare prin care generează inflații-record, devalorizarea leului și creșterea ratelor la creditele imobiliare. Guvernul României se împrumută în numele nostru și al generațiilor viitoare pentru a plăti aceste măsuri falimentare, ducând datoria publică și datoria externă a României la niveluri-record. Guvernul României promovează miniștri și prim-miniștri fără niciun fel de pregătire pentru portofoliul lor și propune legi prin care vrea să legalizeze corupția și prin care îi apără pe hoți. Nu au cum să te surprindă aceste cifre la care faceți referire! Românii vor un guvern mai bun care să lucreze îndeaproape cu instituțiile europene pentru binele oamenilor, nu un guvern care este preocupat cât e ziua de lungă să schimbe legile care au permis DNA-ului și justiției să aresteze și să condamne corupții și hoții de bani publici.

Occidentul Românesc: Puteți face un top al diferențelor principale dintre politica românească și cea de nivel european?

Siegfried Mureșan: O primă diferență ar fi profesionalizarea ocupației de politician care lipsește în România. Vedem același politician român care, într-o carieră de, să zicem, 20 de ani, a fost, pe rând, consilier județean, primar, deputat și ministru cu patru portofolii total diferite. Nu poți performa ca politician dacă urmărești doar sinecura și nu te ghidezi după ceea ce știi că poți oferi ca politician. Nu poți fi un ministru sau prim-ministru bun dacă ai fost, zece ani, consilier județean și nu ai lucrat nici măcar o zi în Guvernul României! O altă diferență este să statul face prea puțin pentru a dezvolta cultura politică a populației și pentru a încuraja oamenii să vină la vot. Sunt țări europene unde mersul la vot este obligatoriu: nu votezi, iei automat amendă. În schimb, ce a făcut recent clasa politică din România? A înfrânat dorința de a merge la vot la una dintre alegerile care aveau cele mai mari rate de participare, mă refer alegerile locale. Decizia ca aleșii locali să fie votați într-un singur tur scade interesul cetățenilor de a merge la vot și ajungem în situații grave, în care un primar este ales cu mai puțin de 30% din voturile participanților și cu doar 15% din cele ale cetățenilor cu drept de vot pe care îi reprezintă.

”Potențial avem, trebuie doar să-l exploatăm, nu să-l îngropăm în nepăsare, incompetență și corupție”

Occidentul Românesc: I-am întrebat pe invitații interviurilor noastre ce ar schimba la România, dacă ar putea și răspunsurile lor, deși variate, au avut două elemente comune: corupția și clasa politică. Cum s-ar putea reforma politica românească (toate partidele, toți actorii săi) în așa fel încât, în timp, să nu mai fie percepută drept inamicul cetățenilor pe care trebuie, de fapt, să îi servească?

Siegfried Mureșan: Este nevoie, evident, de o schimbare a clasei politice din România! Politicienii care au condus România în ultimele trei decenii nu mai trebuie lăsați să ne conducă. Au făcut-o destul și am văzut de ce sunt în stare. Pentru aceasta, însă, trebuie ca oamenii să aibă alternative la urne, iar noi trebuie să le arătăm că aceste alternative există. De aceea, îndemn toți românii care cred că pot face ceva, care cred că pot schimba clasa politică să se implice, să vină, să candideze, să facă opoziție. Inclusiv din Diaspora, sunt foarte mulți tineri profesioniști în Diaspora cu o carieră solidă în spate care ar putea aduce un plus politicii românești. Doar așa se poate reforma clasa politică.

 Occidentul Românesc: Care este viitorul (apropiat și îndepărtat) al Uniunii Europene și, mai cu seamă, care este viitorul României în această construcție europeană?

Siegfried Mureșan: Viitorul Uniunii Europene înseamnă o și mai mare integrare a statelor membre. Văd o Uniune care să facă mai mult pentru cetățeni, dar pentru asta trebuie să-i oferim și pârghiile adecvate. România are șansa să fie printre țările care conduc procesul de integrare europeană în următorii ani, dar este nevoie, totodată, ca România să adere la zona euro și la spațiul Schengen. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca și Guvernul României să demonstreze că își dorește într-adevăr acest lucru, să facă reformele necesare aderării la zona euro și să convingă statele membre că România merită să fie în spațiul Schengen. Totul ține de voința politicienilor pe care îi votăm. Dacă vom continua să votăm politicieni a căror singură grijă este să ciuntească legile justiției și Codurile penale pentru a înfrâna activitatea din ultimii ani ai DNA și a instanțelor de judecată, atunci vom avea o România care va merge din rău în mai rău. Dacă vom alege politicieni care vor bine țării, veți vedea, țara va progresa și va ajunge acolo unde îi este locul. Potențial avem, trebuie doar să-l exploatăm, nu să-l îngropăm în nepăsare, incompetență și corupție.

Occidentul Românesc: Sunteți o prezență activă și cu responsabilități importante în activitatea pe care o desfășurați ca europarlamentar. Urmează o nouă candidatură, în anul 2019, pentru aceeași demnitate europeană sau vă gândiți să activați în politica de acasă?

Siegfried Mureșan: Am susținut și cu alte ocazii acest aspect: este nevoie de o profesionalizare a politicienilor din România. Eu nu aș fi fost numit negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018 dacă nu îmi făceam treaba ca europarlamentar ori dacă intențiile mele politice erau altele, să devin senator și deputat în Parlamentul României, ori să candidez la Primăria Hunedoarei, orașul meu natal.

Occidentul Românesc: Care sunt lucrurile care vă plac cel mai mult la România?

Siegfried Mureșan: România este o țară frumoasă cu multe locuri care merită vizitate, începând cu orașul meu natal, Hunedoara și superbul său Castel al Huniazilor, la poalele căruia mi-am petrecut copilăria, apoi toate orașele ardelenești care, prin farmecul lor, atrag din ce în ce mai mult turiști, precum și frumoasele sate din Bucovina. Nici Bucureștiul nu trebuie ratat, am studiat patru ani în Capitală și revin de fiecare dată cu mare plăcere deoarece are foarte multe locuri pline de istorie care merită văzute și chiar revăzute.

Occidentul Românesc: Dacă ați putea schimba peste noapte trei lucruri la România, care ar fi acestea și de ce?

Siegfried Mureșan: În primul rând, clasa politică, fiindcă poartă prinicipala vină că milioane de români au plecat din țară din ‘90 și până în prezent. Dar, pentru a putea schimba mai ușor clasa politică, trebuie ca și oamenii să participe mai des la viața publică și politică a țării, măcar la alegeri să fie parte din acest exercițiu democratic. Poți genera o mai mare participare la vot și printr-o schimbare a legii electorale. Așa cum am spus mai devreme, alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin reprezintă o lovitură pentru democrație. Trebuie schimbat acest lucru. Apoi, avem nevoie de o lege electorală prin care Diaspora să poată vota mai ușor, să nu te coste sute de euro biletul de avion sau de tren până la cea mai apropiată secție de votare – și asta în condițiile în care dreptul la vot este un drept constituțional, la care statul are obligația să-ți asigure accesul. După ce trimitem vechii politicieni acasă, noua clasă politică trebuie să treacă la treabă și să facă acele reforme și acele investiții de care țara noastră are atât de multă nevoie ca să fie un loc mai bun pentru cetățenii ei.

A consemnat: Camelia Jula

Fotografii: arhiva personală Siegfried Mureșan