EPPO dezvăluie o fraudă TVA de 300 de milioane de euro în sectorul combustibilului

175

Parchetul European (EPPO) a efectuat o operațiune coordonată în Napoli, Bologna și Roma, Italia, pentru a demonta o rețea criminală acuzată de fraudă TVA în valoare de 300 de milioane de euro. Investigația, numită „Familia combustibilului”, a dezvăluit o schemă masivă de evaziune fiscală în sectorul comerțului cu combustibili, cu ramificații atât în Italia, cât și în străinătate.

Potrivit investigației, o asociație infracțională formată din cel puțin zece suspecți, unii dintre aceștia fiind legați prin legături de familie, a operat un sistem complex de fraudă TVA, importând combustibil din mai multe țări, inclusiv Croația și Slovenia. Utilizând o rețea de peste 40 de intermediari fictivi în Italia, grupul a reușit să eludeze obligațiile fiscale și să creeze facturi simulate pentru tranzacții de peste 1 miliard de euro.

Principala companie implicată în schemele frauduloase, situată în Rovigo, Italia, și un depozit asociat în Magenta, au acționat ca puncte centrale în distribuția combustibilului fraudulos. Majoritatea combustibilului era livrat la acest depozit, iar restul era distribuit către alți intermediari și distribuitori.

Pe baza probelor, autoritățile suspectează că grupul a spălat peste 35 de milioane de euro din veniturile ilicite prin intermediul conturilor bancare ale unor companii din Ungaria și România. Acești bani ar fi fost apoi convertiți în numerar și distribuiți către membrii grupului, evitând în mod sistematic reglementările bancare.

Parchetul European (EPPO) a subliniat că este hotărât să investigheze și să aducă în fața justiției infracțiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, consolidând astfel eforturile de combatere a fraudei și evaziunii fiscale la nivel european.

A consemnat: Mircea Fluieraș – OR
Informații și foto: EPPO