Verde de Ceaușescu – „Dacă politică nu e, nimic nu e!”, de Tudor Petruț

Ca să stabilim de la început și să nu avem aceleași probleme de decodare ca și în cazul raportului procurorului special Robert Mueller: declar cu mândrie patriotică că eu sunt un produs al Republicii Socialiste România, care m-a crescut prin părinții mei, m-a educat cale de vreo șapte’șpe anișori, mi-a dat carte de muncă, pentru că artele, inclusiv teatrul și filmul, erau la seral, mi-a acordat o diplomă universitară valabilă în întreaga lume. M-a expus intelectual nu numai la clasici dar și la socialism, materialism-dialectic și marxism-leninism. Trebuie să recunoașteți că este o carte de vizită filosofic-ideologică impresionantă pentru zilele noastre, ale socialismului american cu față umană.

Pa baza acestor valori cultural-politice cu care am fost îndoctrinat, și în urma experiențelor de viață cenușie dar boemă, din cei peste douăzeci de ani petrecuți în centrul capitalei tuturor românilor, pot să exclam: nenea Nicu, hulitul dictator comunist intrat în istorie ca impușcatul Nicolae Ceaușescu a fost un mare ecologist care a înfierat cu mânie patriotică capitalismul poluant și a acționat împotriva bunăstării propriului popor ca să salveze planeta de încălzirea globală!

S-o luăm ermetic și la obiect. Mașini cu soț o duminică, fără soț cealaltă, economie de carburanți. Taxiuri pe metanol. Autobuze pe gaz. Troleibuze și tramvaie electrice de n-a văzut Los Angeles (deși ar vrea). Metrou în toate direcțiile mai ca în New York sau San Francisco. Căi ferate electrificate de nu are California așa trenuri rapide. Apoi, ca să nu ardem gaz și să poluăm, ce ar fi să mai punem un pulover pe noi iarna? Așa cum își dorea un politician californian. Apropo de gaz, păi la noi la țară tot românu’ ecologist care avea o vacă trebuia s-o pună de-un biogaz, ca să nu i-o ia tovarășii. Hidrocentrale a căror lacuri de acumulare au inundat sate întregi și au pus oamenii pe drumuri – așa cum numai chinezii mai pot să facă în zilele noastre – avem destule. Curent din belșug. Numai că trebuia să stingem din becuri, mai ales nenorocitele alea de lumini de afară care nu folosesc la nimica. Și în două ore de televizor pe zi nu ieșea consum nici de-un bec. În mărinimia conducătorilor nici nu tăiau curentul mai mult de opt ore pe zi, ca să nu se dezghețe carnea din congelator pe care oricum o cumpărai o dată pe lună. Aer condiționat? Ce-i aia? România văzută de pe lună ar fi arătat precum Coreea de Nord, dar când te gândești ce aer curat, nepoluat respiram, și cât de mult am salvat din planetă, ce contează.

Pentru cine nu își mai aduce aminte, la vremea respectivă tuturor le era garantat un loc de muncă și un venit minim stabil. Și patru pereți și un acoperiș, cât o fi de înghesuit și indiferent de câți co-locatari. Pentru bunăstarea planetei nu aveai nevoie de spațiu excendentar în propria ta casă. Atâta grijă și atenție pentru popor! Ca să fie omu’ odihnit la muncă, crâșmele se închideau la zece seara. Nu atâtea sticle goale, resturi de mâncare și becuri aprinse prin bucătarii. Iar sticlele goale trebuiau reciclate cu atenție. Fără sticlă nu iei sticlă! Prin paritatea sticlă goală-sticlă plină, vă închipuiți câtă economie de nisip, curent electric și căldură (din care iese fum), și de spațiu în gropile de gunoi pentru mizerii adevărate și poluante. Sticle de plastic sau paie pentru băuturi răcoritoare care să ajungă în apele albastre ale Mării Negre? Nici vorbă!

Chiar și prin cele doar câteva example ale grijii pentru Terra a Partidului Comunist Român și al său iubit conducător, ați realizat deja că, dacă nu ar fi fost sacrificat cu praf de pușcă, Nicolae Ceaușescu ar fi fost astăzi un erou al internaționalei socialiste. Un semnatar cu litere de-o șchioapă a extraordinarului manifest pentru sănătatea planetei, intitulat The Green Deal. Prin înverzeala lor, nenea Nicu și-a lui Leanța ar fi fost mai sus-puși decât Bernie Sanders sau Alexandria Ocasio-Cortez, și Tezele de la Mamaia ar fi fost cu siguranță incluse în bibliografie.

Autor: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA)
Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile RomaniansInHollywood.