Tudor Petruț: Serialul TV intitulat „Ştiri”

38

TUDOR PETRUŢ (Los Angeles): După ce am citit cu nesaţ prin presa de toate culorile, tipărită sau digitală, după ce am urmărit cu fascinaţie canalele de televiziune din toate unghiurile, am realizat cu stupoare că suntem victimele unei conspiraţii scenaristice! Pentru că, cel puţin la televizor, “ştirile” momentului sunt cele mai bune episoade de serial politic de acţiune conspirativ-fictiv bazat pe fapte reale. Bineînţeles, cu toţii vor să dea lovitura în Hollywood, să ajungă scenarişti de Emmy şi Oscar, şi trebuie început de undeva, ştirile fiind o rampă de lansare mult mai suculentă decât scurt-metraje pe care nu le vede nimeni…

Să începem cu scenaristul-suprem, simpaticul preşedinte Donald Trump. Nu poţi pune pe piaţă un scenariu de film sau TV fără o frază-cheie (logline) de prezentare, a cărei compoziţie este o artă în Hollywood (sunt scriitori bine plătiţi care descriu într-o frază un film, sau o emisiune TV). Domnul Trump este un maestru al intro-frazei, în o sută patruzeci de cuvinte (sau mai puţin) pe Twitter dânsul crează premizele unui film cu dedesupturi şi adâncimi, când cu umor, când cu tente de film de groază. Şi fiecare din logline-urile prezidenţiale devine un episod în ştirile de seară ale televiziunilor americane. Fiecare canal îşi alege parcursul dramatic, aşa că la CNN acelaşi subiect o ia pe pustiurile liberal-progresiste, pe Fox News devine o dramă a conservatorismului în declin, iar pe MSNBC explodează într-o dizertaţie existenţială asupra socialismului cu faţă umană. Trebuie menţionat că preşedintele Trump are şi această inegalabilă capacitate nu numai de a genera scenarii, dar şi de a se plasa, aproape în exclusivitate, şi în poziţia de personaj principal.

Nimic nu este mai scenarizat, cu nenumărate indiscreţii şoptite prin telefonul fără fir de la Washington prin intermediul unor anonimi, decât continuând tragi-comedie în ritm de balalaică şi cu matrioşka dansând cu paharul de vodcă în mână. Filmul începe de la premiza că democraţii şi a lor doamnă Hillary Clinton aveau alegerile prezidenţiale în mânecă dacă nu ar fi fost pentru hackerii ruşi (mascaţi în romanul Guccifer) şi spionii ex-KGB care şi-au băgat viruşii şi nasul în hamburgerul american. Continuă apoi cu fabula că Putin şi ai lui haiduci sovietici îl aveau pe Donald Trump în colimator din vremuri imemoriale, pregatiindu-l din umbră ca să devină (în caz că ar fi dorit vreodată să candideze la presidenție) nici mai mult nici mai puţin decât mascota rusească. Şi pentru că rusofilul bogătaş a candidat şi a şi fost ales în cea mai înaltă funcţie din stat, ai lui trepăduşi s-au dat la kalinka-kalinka prin telefon, fax şi email sub privirile atente ale intelectualului aflat în acel moment în biroul oval. Conflictul între titanii Obama şi Trump nu poate decât să genereze o extraordinară coadă de peşte până la episodul viitor. Apar tot felul de personaje oculte ale guvernului din umbră (deep state) care pun lemne pe foc, şi pentru că iese fum, intră în horă şi acoliţii serviciilor (ca să demonstreze că şi America e tot o Românie la scară mai mare).

Pentru că şi eu sunt scenarist şi doresc să ajung faimos, nu pot sta departe de serialul la modă. Aşa că vă propun spre divertisment un logline: “Aflat la răscruce în carieră sa poltică, preşedintele află că a fost trădat în trecut de către fiinţa cea mai dragă.” Acesta o să fie episodul cel mai incendiar al serialului “Trump marioneta rusească”, când vom afla cine se află, de fapt, în spatele marii denunţări. Cine a fost racolată de mică într-o ţărişoară din Europa de Est, după care a valsat pe scenele lumii alături de alte frumuseţi, înainte de a ajunge în braţele unui simpatic miliardar de New York? Cine, după ce l-a dat pe mâna ruşilor, i-a stat alături în campania electorală, l-a ajutat să câştige alegerile, apoi s-a retras în umbră departe de Casa Albă? Cine, după cum scrie cu litere de-o şchioapă în Marie Claire, nu mai doarme în acelaşi pat cu marele om, o altă trădare, ceva mai minusculă? Ce episod dintr-un serial de televiziune, dominat în mare parte de o distribuţie de bărbaţi albi între două vârste, nu vrea să aducă în colimator o femeie frumoasă care să oprească respiraţia telespectatorilor între 18-35 de ani care sunt ţinta tuturor reclamelor de seară? Pentru că, dragii mei cititori, acesta este scenariul fantasmagoric de care avem nevoie: Melania Trump este de fapt ofiţer sub acoperire încă din tinereţe. Să ne închipuim numai, ce potenţial de scandal o asemenea întorsătură din condei, oferă serialului “Ştiri”…

Va trebui să vă las acum pentru că fug să scriu scenariul până când nu-mi bate careva în costum negru la uşă, sau mă trezesc cu o sticlă de vodcă în cap. Şi dacă cumva vi se întmplă şi vouă ceva asemănător, să nu spuneţi nimănui că aţi citit de la mine. Logline: “După moartea subită a unui jurnalist obscur, fosta soţie a preşedintelui descoperă că el a fost sursa unui scandal politic care i-a stricat căsnicia.”

Autor: Tudor Petruț – Scenarist (California-USA), redactor colaborator OR

(Tudor este pe petruţ.biz şi la @tudorpetrut)