Spania va primi 81 de milioane de euro din fondurile UE pentru agricultorii afectați de secetă

208

Spania va primi 81 de milioane de euro din fondurile de rezervă ale Uniunii Europene pentru agricultorii afectați de secetă. Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a confirmat acest lucru, subliniind importanța sprijinului acordat sectorului agricol în fața provocărilor climatice, precizează rtve.

Comisia Europeană a propus ca suma să fie alocată agricultorilor și crescătorilor de animale din Spania în urma solicitării făcute de ministrul Planas către comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, pe data de 24 aprilie. Propunerea urmează să fie supusă votului, cel mai probabil, pe data de 10 iulie, în cadrul unei reuniuni a Uniunii Europene.

Această alocare financiară reprezintă cea mai mare sumă acordată unui stat membru al Uniunii Europene din rezerva agricolă, și are scopul de a compensa parțial efectele negative ale lipsei de precipitații și temperaturilor ridicate asupra agriculturii și culturilor spaniole. În total, vor fi mobilizați 330 de milioane de euro din rezerva agricolă de criză, gestionată de Organizația Comună a Piețelor Agricole (OCMA), beneficiind astfel 22 de țări europene.

Pe lângă aceasta, producătorii agricoli spanioli vor putea beneficia de anumite măsuri de flexibilizare prevăzute în Planul Strategic al Spaniei pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Aceste măsuri vizează în special sectoarele cel mai grav afectate, cum ar fi producția de fructe și legume, viticultura, cerealele și plantele oleaginoase, unde pierderile economice pot pune în pericol viabilitatea fermierilor și exploatațiilor agricole.

Un alt aspect important este accelerarea plăților din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Comisia Europeană a acceptat solicitarea Spaniei de a crește la 70% suma avansului plăților directe pentru ajutoarele PAC, care se vor efectua începând cu luna octombrie, și de a crește la 85% sumele avansurilor pentru ajutoarele acordate în cadrul dezvoltării rurale.

Pentru a asigura o implementare mai rapidă a acestor plăți, Comisia Europeană a aprobat, de asemenea, posibilitatea de a efectua plăți avans pentru ajutoarele directe în cadrul cererii unice din 2023, fără finalizarea controalelor pe teren.

În plus, Executivul Comunitar a propus două regulamente cu măsuri de urgență temporare, care stabilesc excepții pentru ajutoarele PAC în beneficiul activităților horticole și viticole. Aceste măsuri vor contribui la sprijinirea fermierilor afectați și la menținerea stabilității sectorului agricol în Spania.

Ministrul Luis Planas a subliniat că sprijinul financiar și măsurile de flexibilizare adoptate de Uniunea Europeană sunt esențiale pentru a face față provocărilor climatice și pentru a asigura sustenabilitatea și competitivitatea agriculturii spaniole.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc

Sursă informații și foto: RTVE