Spania angajează în agricultură persoane aflate în căutare de muncă sau șomeri

Pe fondul restricțiilor provocate de criza COVID-19, Spania înregistrează un deficit de lucrători pentru activitățile sezoniere din sectorul agricol. Ambasada României în Regatul Spaniei anunță că în urma discuțiilor purtate cu patronatele spaniole din agricultură, este nevoie de forță de muncă pentru următoarele campanii agricole.

Autoritățile spaniole permit cumularea anumitor tipuri de prestații deja obținute în contextul COVID-19 cu un salariu pentru activitatea desfășurată în agricultură în această perioadă.

Astfel, în perioada 7 aprilie – 30 iunie, în afară de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot fi angajate pentru muncile sezoniere din agricultură și următoarele categorii de persoane:

  • șomeri (care vor încasa, în paralel, indemnizația de șomaj și salariul pentru munca prestată);
  • persoane care beneficiază de o subvenție agricolă sau alte prestații, care vor fi încasate în paralel cu salariul pentru munca sezonieră prestată.

Atenție! Beneficiarii de șomaj tehnic sau lucrătorii independenți (autónomos) care beneficiază de prestații pentru încetarea activității nu vor beneficia de această măsură!

Pentru persoanele care doresc să lucreze în agricultură, ambasada pune la dispoziție datele de contact ale sucursalelor teritoriale ale principalelor patronate spaniole din domeniul agricol: UPA, COAG și ASAJA Andalucia. Lista în format PDF poate fi descărcată aici:

https://madrid.mae.ro/sites/madrid.mae.ro/files/patronate_spaniole_in_domeniul_agricol-1.pdf

Important! Ambasada și Consulatele României în Spania nu se pot substitui Serviciilor Publice de Ocupare și nu își pot asuma responsabilitatea pentru contractele sau condițiile oferite de angajatori, documente pe care autoritățile vă recomandă să le verificați personal cu atenție!

Eventuale nereguli sau problemele pe care le puteți întâmpina în tot acest proces, le puteți semnala Inspecției Muncii spaniole, utilizând următorul link: https://expinterweb.mitramiss.gob.es/buzonfraude/

Sursa: Ambasada României în Regatul Spaniei