Scurt bilanț la final de an 2023

21

***

Occidentul Românesc apreciază cuvintele simple și sincere în locul celor încremenite și goale de conținut, transmise de autorități la finalul anului 2023. Aceste cuvinte nu pot înlocui dezamăgirile și evenimentele traumatice prin care a trecut redacția pe parcursul anului 2023.

Scurt bilanț la început de An Nou

Anul 2023 a fost un an plin de provocări pentru Occidentul Românesc, publicație dedicată comunității românești din Occident și în special din Peninsula Iberică. Cu 14 ani de experiență, această publicație a rămas fidelă angajamentului său față de valorile morale și a continuat să ofere conținut de calitate, în ciuda dificultăților financiare și a dezamăgirilor în relațiile instituționale.

Într-un context în care relațiile cu autoritățile române pot fi adesea dificile, Occidentul Românesc a simțit profunde dezamăgiri în colaborarea cu Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP) în 2023. Această instituție, deși ar fi trebuit să sprijine diaspora românească, a fost percepută ca fiind de neîncredere, generând frustrări și regrete.

Cu toate acestea, redacția Occidentului Românesc a ales să rămână fidelă valorilor morale și profesionale, refuzând compromisurile și continuând să ofere informații de calitate. Într-un mediu media diversificat, unde valorile sunt adesea ignorate în favoarea oportuniștilor, publicația Occidentul Românesc rămâne în continuare un ambasador al excelenței din comunitatea românească din Occident.

Rezistența în relațiile dintre media și autorități include și protejarea libertății presei. Occidentul Românesc încurajează autoritățile să recunoască și să respecte rolul vital al presei libere. Într-o societate democratică, relațiile între mass-media și autorități contribuie la menținerea unui echilibru între putere și responsabilitate.

Cu toate provocările din 2023, Occidentul Românesc rămâne un exemplu de reziliență și integritate în jurnalismul românesc din Occident. Echipa redacțională continuă să inspire încredere, cu cinste și onoare, demonstrând că valorile autentice pot fi menținute în fața adversităților.
Editorial de: Kasandra Kalmann Năsăudean, publicat în ediția tipărită a lunii Ianuarie 2024, ediție lunară cu numărul 153, Anul XIV

Nota redacției:

Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat românilor din Peninsula Iberică și din Occident, publicație de limba română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online, de peste 13 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid. Este autor a volumului bilingv Destine distruse de comuniști coautor la volumul The Mists of Time (Din negura vremii) publicat în 2011 (LA, Pars Books & Publishing) și în documentare dramatice privind istoria comunismului, alături de Michael Harrison Cronkite, manager de proiect.