Românii din Valdemoro (Madrid) prezenți la sărbătorile municipiului

Conform unui comunicat, în cadrul sărbătorilor localității Valdemoro, provincia Madrid, (dedicate celebrării unuia dintre patronii spirituali al municipiului: Cristo de la Salud) care s-au desfășurat în perioada 5-8 mai a.c., comunitatea românească a fost prezentă activ, la invitația consilierului pentru cultură din cadrul Primăriei.

Astfel, vineri seara, membrii Asociației Socio-Culturale „ARMONIA” (activează sub tutela Parohiei Ortodoxe Valdemoro) alături de reprezentanții comunităților ukrainiene, poloneze și a diverselor Case Regionale (Extremadura, Castilla la Mancha, Andaluzia) au defilat în sunet de fanfară, în costume populare tradiționale, pe aleea principală a localității, spre Piața Primăriei, cu steagul fiecărei națiuni în fruntea grupului.

Duminică, după încheierea Sfintei Liturghii, în Parcul ”Duque de Ahumada”, într-un spațiu acoperit, alături de alte formații prezente, Grupul de dans Mugurașii” al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Mărturisitori” din Valdemoro, a avut onoarea să urce pe scenă, într-o demonstrație autentică de jocuri tradiționale românești. Cei prezenți au răsplătit prestația grupului român cu aplauze repetate, la scenă deschisă.

Ansamblul „Mugurașii” a fost înființat în 2015 la inițiativa pr. Dorin Sas, parohul comunității ortodoxe din Valdemoro, activând la diverse manifestări publice locale,  fiind coordonat în prezent de soții: Ionel și Ramona Bădin.

Tot în aceeași locație, a fost rândul gastronomiei românești să fie apreciată de către cei care au făcut o coadă imensă pentru a gusta faimoșii mititei cu muștar pregătiți la grătar, preparați și serviți de către un grup de voluntari din comunitatea românească din Valdemoro. Și celelalte comunități invitate, au prezentat preparate tradiționale din țara de origine, spre deliciul participanților, care, alături de autoritățile locale, au apreciat stilul culinar divers, prezentat într-o manieră proprie.

Ideea unei Expoziții Tipice cu Preparate Tradiționale a debutat în anul 2015, când, la inițiativa Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Mărturisitori” din Valdemoro, în Centrul de Zi pentru Vârstnici, grupurile etnice ale românilor, polonezilor, basarabenilor, ukrainienilor și bulgarilor au prezentat cele mai frumoase platouri de mâncăruri, tipice perioadei pascale. Ulterior, manifestarea a căpătat amploare, fiind inclusă anual de către autoritățile locale spaniole în cadrul sărbătorilor orașului, dându-i o însemnătate aparte, standurile cu exponate culinare fiind vizitate de sute de participanți.