Regele Juan Carlos: Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească aşteptând coroana, ca prinţul Charles

26

Juan_Carlos_y_Felipe_Foto_Casa_Real

Regele Spaniei Juan Carlos a declarat că a decis să abdice pentru a nu-l lăsa pe fiul său, prinţul Felipe, „să îmbătrânească aşteptând (Coroana), ca prinţul Charles”, moştenitorul Coroanei Angliei, potrivit presei spaniole, citată de tabloidul britanic Daily Mail în ediţia electronică.

Regele a anunţat săptămâna trecută că-i va preda ştafeta prinţului moştenitor Felipe, în vârstă de 46 de ani. Într-un discurs televizat, Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, care domneşte din 1975, a declarat că doreşte să vestească o „nouă perioadă de speranţă” şi că „o nouă generaţie” va prelua domnia, cu „o nouă energie”.

El le-ar fi spus unor membri ai personalului său că a simţit că este momentul potrivit să-i lase tronul lui Felipe cât este încă tânăr, scrie tabloidul citând presa spaniolă. „Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească aşteptând (Coroana) ca prinţul Charles”, i-ar fi spus Juan Carlos lui Rafael Spottorno, şeful Casei Regale, scrie Daily Mail.

Secretarul a declarat că regele – a cărui popularitate a scăzut în ultimii ani în urma unei serii de scandaluri – se gândea să abdice încă din ianuarie anul trecut, când a împlinit vârsta e 75 de ani. „S-a gândit în primul rând că fiul său este în floarea vârstei şi că nu vrea să-l vadă ca pe prinţul Charles, care împlineşte 66 de ani în noiembrie”, a declarat Spottorno pentru ziarul spaniol El Mundo.