Președintele României, Klaus Iohannis, a participat vineri, 18 februarie 2022, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri aliați și ai instituțiilor Uniunii Europene pe tema celor mai recente evoluții de securitate, în contextul actual tensionat.
Consultările s-au înscris în linia eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în continuarea discuțiilor în format similar, care au avut loc la data de 11 februarie 2022, de asemenea la inițiativa Președintelui Biden, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.
Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul intensificării acțiunilor provocatoare ale Federației Ruse, dublate de o retorică tot mai intensă în scopul dezinformării și intimidării. Liderii au analizat, cu acest prilej, cele mai recente informații din teren și pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare de către Rusia. Accentul a fost pus pe importanța continuării demersurilor politico-diplomatice în vederea dezescaladării concrete, verificabile și a evitării unui conflict.
În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice în aceste momente critice pentru întreaga comunitate euroatlantică.
Președintele României a evidențiat necesitatea finalizării pachetului cuprinzător de sancțiuni și a transmiterii unor mesaje foarte clare privind hotărârea utilizării prompte a acestora în cazul deteriorării situației. În egală măsură, Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța respingerii ferme a oricăror încercări de a submina valorile și principiile democratice pe care se bazează societățile noastre.
De asemenea, Președintele României a accentuat necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare, în mod unitar și coerent, pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, mai ales în sudul Flancului Estic. A subliniat că o astfel de abordare este singura în măsură să contribuie la menținerea stabilității regionale, precum și la securitatea Alianței în ansamblul său, respectiv a tuturor cetățenilor din statele aliate. În acest context, a reiterat aprecierea pentru solidaritatea arătată de liderii prezenți pentru securitatea României și a cetățenilor săi.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, că obiectivul strategic al asigurării consolidării posturii de apărare pe Flancul Estic trebuie să fie unul pe termen mediu și lung, fiind parte a viziunii României asupra securității în perspectivă mai largă.
Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a decide în mod liber asupra politicii sale externe. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a precizat că România este pregătită să gestioneze toate implicațiile actualei crize.
Foto: Administrația Prezidențială