Oradea, o nouă bijuterie turistică a României
Oradea a devenit noua bijuterie turistică a României. În urma investițiilor aduse de autoritățile locale, centrul istoric al orașului poate fi asemuit cu Budapesta, Viena sau Barcelona. Dacă ajungeți în vestul țării, nu ratați să vizitați cele mai apreciate atracții turistice din Oradea, municipiul de reședință al județului Bihor, cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana, ce se află pe malul râului Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria.
Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută sub denumirea Biserica cu Lună, considerată unică în Europa, are două elemente ce îi conferă unicitate: portretul lui Horea și un glob, jumătate negru, jumătate auriu. Portretul unuia dintre conducătorii răscoalei de la 1784 este așezat într-un medalion, pe arcul de boltă dintre naos și absida altarului. Ctitorii au omagiat astfel, zidirea bisericii în anul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan. Specialiștii spun că portretul lui Horea este singura reproducere autentică. Portretul din biserică a fost înlocuit cu o copie, iar originalul se află la muzeul Episcopiei Ortodoxe Oradea. O altă particularitate este mecanismul confecționat de vienezul Georg Rueppe, în anul 1793. Globul, jumătate negru, jumătate auriu, indică fazele lunii și se află în turnul bisericii. Grozăvia inginerească, fără șuruburi, se rotește la fiecare 28 de zile în jurul axei și indică fazele lunii.
Construcția din apropierea Crișului Repede – Palatul Vulturul Negru, martoră a secolului XX -, a făcut față timpului obiectiv și trecător. Astfel, astăzi se numără printre clădirile-monument aflate în Piața Unirii. Palatul Vulturul Negru a fost construit de către arhitecții Márcell Komor și Dezső Jakab, între 1907-1908. Art Nouveau, Modernista, Liberty, Secession, Jugendstil, această enumerare vorbește despre același stil ce își propune să îmbine armonios utilul cu frumosul clasic, fiind un răspuns de adaptare la evoluția societății. După cum mai multe clădiri din Oradea au intrat în „pas cu moda” și au devenit reprezentante Art Nouveau, așa și Palatul Vulturul Negru se numără printre clădirile abordate de același stil artistic.
Hotel cu 75 de camere, restaurant, multe magazine, cafenea, cofetărie, berărie, săli pentru diverse evenimente, spații de închiriat; toate acestea erau găzduite de acest Palat, sub umbrela unui complex multifuncțional. Dar, să vedem ce a fost aici în trecut… Se spune că exista o casă în Piața Mică, Piața Unirii de astăzi, care adăpostea Hanul Vulturul, o berărie. Dacă în 1714 acest han potolea setea trecătorilor și tot aici, în acea perioadă, se afla sediul Primăriei Orașului Nou, în timp, utilitatea clădirii s-a extins, cuprinzând o serie de alte activități, precum: spectacole de teatru, spațiu destinat balurilor și diverselor întruniri ș.a. Toate acestea au făcut parte din clădirea Hanului Vulturul până în anul 1837 când, după un incendiu avut loc în 1836, clădirea a fost refăcută și extinsă.
După încă câteva decenii, simbolul purtat de acest spațiu se pare că a avut „puterea” de a se ridica la rangul de care este demn, și anume: Palatul Vulturul Negru. Au fost nevoie de: „4 milioane de cărămizi, 60 vagoane de ciment, 47 vagoane de fier, 52 vagoane de var, 6 vagoane de piatră și 26 vagoane de lemn” (Mircea Pașca, apud. Liviu Borcea), pentru ca Vulturul să „se ridice din nou la înălțimi”.
S-au făcut multe sacrificii pentru ca această clădire să poate fi realizată, astfel s-au vândut spații precum vechea clădire Vulturul Negru și Arborele Verde, terenul lui Kurländer Ede şi Adorján Emil. De asemenea, a existat și un concurs pentru cei dornici să își lase amprenta și să-și materializeze ideile prin acest monument. Multe lucruri s-au întâmplat pentru ca în decembrie 1908 munca să fie răsplătită iar rezultatul mult așteptat să apară.
Gânditorii operei, Márcell Komor (7 noiembrie 1868 – 29 noiembrie 1944) și Dezső Jakob (4 noiembrie 1864 – 5 august 1932) sunt doi arhitecți maghiari care în anul 1897 și-au deschis împreună un cabinet de arhitectură care avea să funcționeze până la finalul războiului. Casa Adorjan I, Casa Adorjan II, Palatul Stern, Camera de Comerț și Industrie sunt construcții realizate sub numele celor doi arhitecți din Oradea.
Pe lângă monumentele menționate anterior, se mai adaugă numeroase clădiri din țară și din străinătate. Preluând limbajul stilistic al lui Lechner, rezultatul final a făcut ca Palatul Vulturul Negru să fie format din două corpuri – prin care iese un pasaj cu acces spre Str. Independeței, Piața Unirii și Str. Vasile Alecsandri –, patru etaje, cu parterul înalt, fațada asimetrică înspre Piața Unirii ce surprinde cel mai bine stilul Liberty și mai ordonată înspre strada Independeței. Vitraliul cu Vulturul Negru a fost finalizat în anul 1909 de către Neumann, devenind astfel emblema întregului palat.
Trecerea timpului a făcut ca Palatul Vulturul Negru să își păstreze doar o parte dintre activitățile abordate inițial, astăzi găzduind: Sala Studio Arcadia, mai multe pub-uri, diverse firme ș.a. Fațada proaspăt renovată, pasajul în proces de renovare și Piața Unirii bine „șlefuită” după o perioadă de reconstruire intensă, fac ca întreg spațiul să fie un loc numai bun de vizitat și de petrecut un timp istoric de calitate.
Aquapark-ul Felixarium din cadrul Lotus Therm se află la Băile Felix. Acesta este singurul complex termal de 5 stele accesibil și celor care nu se cazează la hotel. Reprezentanții spun că apa din bazine are „proprietăți unice în lume”. Aquapark-ul pune la dispoziție vizitatorilor și tobogane, perdele de apa, cascade și zone de joacă pentru copii.
Dacă v-ați propus să ajungeți în Oradea trebuie să vedeți și Palatul Ulmann, una dintre clădirile istorice ale orașului. Clădirea, cu un aer venețian, a fost construită în 1913 de evreul Ullmann Izidor. Aceasta are trei etaje ce se desfășoară în jurul unei curți interioare. Pe fațadă veți observa linii ușor curbate, balcoanele semicirculare și câteva elemente iudaice precum, sfeșnicul cu șapte brațe, motive florale și geometrice. Concepută ca un bloc de locuințe, pentru familiile înstărite ale epocii, clădirea are și câteva apartamente mai modeste, care erau destinate servitorilor.
Pe o suprafață de 5 hectare se întinde unul dintre cele mai stranii obiective turistice din județul Bihor, locul fosilifer de pe Dealul Șomleu, o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situată pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin, satul Betfia, rezervație naturală de tip paleontologic. Locul este un adevărat depozit fosilifer din perioadă pleistocenului, alcătuit din fosile de mamifere, reptile, păsări sau insecte. O adevărată lecție de geologie!
Nelipsită din traseele turistice, Cetatea Oradea este una dintre puținele cetăți încă folosite. Legenda spune că regele Ladislau I al Ungariei, pe când era la vânătoare în țara Crișurilor, într-o noapte a visat doi îngeri care i-au spus să construiască o mânăstire cu hramul Sfintei Fecioare. A numit-o Várad, iar în jurul ei a construit Cetatea Oradei. Ce puteți vedea? Cele 12 clădiri, 5 bastioane și vechiul observator astronomic.
Situat la doar 8 kilometri de oraș, lacul cu nuferi din Băile Felix este un paradis. Lacul, unic în Europa, bogat în ape termale, oferă un spactacol al nuferilor și lotușilor pe tot parcursul anului. Florile delicate care plutesc pe apă, își deschid petalele pe timpul zilei ca mai apoi, la înserat, să se închidă de privirile curioșilor. Datorită apei calde, în lacul din stațiunea Băile Felix trăiesc numeroase broaște țestoase și pești exotici.
Lactobar este cel mai căutat și mai interesant restaurant din Oradea. Localul se află pe stradă Republicii și este decorat cu toate obiectele 100% românești din epoca comunistă, și nu numai. Vă veți amuza redescoperind clamele de rufe, vinilurile, casetele refolosite pe post de candelabre, aparate de radio, mileurile și celebrul pește de sticlă care era pus pe televizor. Însă, piesa de rezistență a locului este o Dacie 1310, amenajată în interior cu măsuțe unde se poate servi masa.
Nu uitați să vizitați și Muzeul Țării Crișurilor. Acesta este format din Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial „Ady Endre” și Peștera Vadu Crișului. Conform reprezentanților complexului muzeal aici sunt adăpostite peste 450.000 de piese, de la colecții de artă, costume populare, dinozauri, fosile ale plantelor, podoabe, unelte de fier, s.a.m.d.
Conform unui studiu realizat de site-ul www.exquis.ro, Oradea are cel mai frumos centru istoric din țara noastră. Aceștia spun că orașul surclasează Brașovul, Timișoara și Clujul prin bijuteriile arhitecturale care se află în Piața Unirii. Renovările aduse în ultima perioadă fac din Oradea un oraș precum Budapesta, Viena sau Barcelona, și este tot mai apreciat de către turiști.
A consemnat: Zoe Stoleru Martí, Editor Senior – OR
Sursa foto: Shutterstock