Noi proiecte şi colaborări în domeniile economic, cultural şi ştiințific între România și Luxemburg

53

harta_politica_Luxemburg

PSD Diaspora în inima Europei Occidentale

În data de 21 septembrie 2014, în cadrul unei reuniuni care a avut loc în Luxemburg, au fost puse bazele Organizației PSD Luxemburg. Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților comunității româneşti din Marele Ducat de Luxemburg, simpatizanți ai PSD, reprezentanți ai mediului academic şi de afaceri, precum şi colegi ai partidelor socialiste din Benelux.

Cu prilejul evenimentului au fost inițiate discuții prin care se intenționează identificarea unor noi proiecte şi colaborări în domeniile economic, cultural şi ştiințific între România și Luxemburg.

“Comunitatea de afaceri a românilor din Luxemburg poate reprezenta pentru noi un reper important în stimularea unor noi parteneriate, în sprijinul dezvoltării investițiilor în România şi care să întărească în continuare relațiile bune economice, politice şi culturale dintre cele două state.

Mai mult, dată fiind apartenența membrilor acesteia la comunitatea românească din Luxemburg, suntem de părere că astfel de proiecte comune, pot contribui la strângerea legăturilor dintre românii de aici și cei din țară. Fondurile europene care urmează să vină în România dar și celelalte finanțări oferite de statul român pentru românii din străinătate, vor reprezenta resurse importante, ce vor putea fi orientate către proiecte comune ce vin în sprijinul intereselor comunităților locale de români“, a declarat Ministrul Mihnea Costoiu, Preşedintele PSD Diaspora.

Românii din Luxemburg alcătuiesc o parte a elitei culturale şi profesionale din afara granițelor țării, elită care a contribuit şi contribuie din ce în ce mai solid la sporirea valorilor umane în cadrul Marelui Ducat.

Există medici, arhitecți, profesori, muzicieni, alături de numeroşi funcționari ai Instituțiilor Europene şi mulți alți români cu pregătire superioară care aduc un real beneficiu României şi imaginii acesteia, prin muncă, dedicația şi profesionalismul pe care îl demonstrează. Ceea ce ne propunem este ca toate aceste valori să fie cunoscute şi recunoscute nu numai în țara în care rezidează, ci şi în țara de origine, România. Demersurile pe care le face PSD în acest sens sunt numeroase, prin politicile şi programele pe care le concepe şi le implementează. Vom avea un cuvânt mai important de rostit la nivel European prin coagularea acestor diplomați culturali ai României într-un demers care să aducă o reală recunoaştere a românilor din țară şi din străinătate”, a menționat Alexandra Cârstea, aleasă Preşedinte a Organizației PSD Luxemburg.

Printre viitoarele direcții pe care PSD Luxemburg le va aborda se regăsesc programe şi proiecte în comun cu reprezentanți ai Stângii Europene, desfăşurate în Benelux.

“Este nevoie mai mult decât oricând să strângem rândurile, să promovăm valorile socialiste şi să fim în mod autentic alături de oameni“, a adaugat Nathalie de Oliveira, viceprimar al oraşului Metz.