Minutul de Hollywood cu Tudor Petruț: Ca-n viață, ca-n filme…

Filmele de groază, celebrele horror care ne înfricoșează până la țipăt, nu sunt doar niște invenții ale unor scenariști ingenioși. Sigur că unele dintre poveștile terorizante sunt rezultatele unor imaginații înfierbântate. Dar un studiu recent demonstrează că producătorii din Hollywood și scribii lor sunt foarte la zi cu ceea ce, de fapt, înfricoșează publicul american cel mai mult! Și de la statistică până la o poveste de film care să se insinueze în mintea spectatorului temător nu e decât un pas.

Americanii sunt speriați de extremismul musulman. Și atunci în câteva seriale de televiziune personajele negative pe care eroii vor să le anihileze sunt arabi. Din ce în ce mai puțini ruși, pentru că în zilele noastre cui le mai e frică de ruși, după ce au pierdut războiul rece? Și mai deloc chinezi, cu care acum toată lumea vrea să aibă relații amicale în toate domeniile. Plus că piața chineză este importantă pentru producțiile americane.

Jumătate din americani sunt îngrijorați de un război nuclear. Și de consecințele unei asemena conflagrații. Multe filme și-au bazat și plasat premiza narativă într-o lume post-apocaliptică în care au supraviețuit doar puțini oameni. Înfricoșați de viziunea post-nucleară, spectatorii se lasă furați de speculatiile cinematice despre direcția omenirii decimată de radioactivitate, și fascinați de potențialul uman care să revitalizeze rasa umană. Chiar anul acesta, unul dintre filmele cu potențial de premiu Oscar, “Blade Runner 2049” se petrece într-o asemenea lume.

Bazată pe evenimente reale, mai ales în ultimii ani, frica americanilor de dezastre naturale este prevalentă. Nimic nu li se pare mai posibil să le producă daune umane și materiale. Și nenumărate filme în ultimii ani prezintă în 3D și pe ecrane imense tot felul de subiecte apocaliptice în care natura se răzbună și distruge tot cu ce intră în contact catrastrofic. De curând a avut premiera “Geostorm” (“Pericol global”), care descrie uragane uriașe și în care se intersectează două teme extrem de discutate în realitate, schimbările climaterice datorate influențelor umane și încercările utopice prin care se încearcă fără succes atenuarea efectelor lor.

Mai mult de jumătate din americani cred că Atlantis a existat! La fel, ei cred că am fost vizitați de către extratereștrii începând încă din lumea antică, în vreme ce o pătrime sunt convinși că alte specii din Univers ne vizitează până și în zilele noastre. Asta explică fără drept de apel succesul extraordinar al seriei de documentare “Ancient Aliens”, care a ajuns în sezonul actual la episoade “Ancient Aliens: Declassified” care durează trei-patru ore, ceea ce este total neobișnuit pentru orice canal de televiziune american. Din păcate, mai nimeni nu mai crede în celebrul Bigfoot, dar el nu a dispărut de pe marile ecrane pentru că va fi titular în comedia animată “The Son of Bigfoot” care va avea premieră curând.

Revenind un pic la realitate, să menționam totuși că americanii realmente se tem de câteva probleme socio-economice ale zilei. De departe americanilor le e frică de corupția la nivel federal sau de stat care să influențeze întreaga viață politco-socială. Mai mult de jumătate sunt îngrijorați de starea sistemului medical și de incapacitatea oamenilor politici de a-i rezolva problemele. Și ca în fiecare an de când aceste statistici sunt publicate, jumătate dintre respondenți sunt alarmați de poluarea aerului și a oceanelor, a apei potabile, și de schimbările climaterice necontrolate. Ca un fapt divers, se pare că americanii sunt speriați mai ales de temele și subiectele care sunt prezentate și comentate negativ, și des, în mijloacele media. Drept pentru care, în concluzie, nu ar fi trebuit să citiți acest articol!

Autor: Tudor Petruț – Los Angeles (USA)
Arhiva personală Tudor Petruț