Livia Velnic: Examen de limbă și cultură pentru obținerea naționalității spaniole

pasaporte-dni-español

De mai multă vreme s-a avut în vedere introducerea unui examen ca procedură pentru acordarea cetățeniei spaniole. Acest lucru a luat formă din luna octombrie a acestui an.

Până acum, pentru obținerea cetățeniei trebuia depusă o cerere la Registrul Civil, în baza demonstrării că persoana în cauză trăiește în Spania de minimum zece ani, iar mai apoi avea loc un interviu la Poliție, urmat de depunerea jurământului.

Prin introducerea noului examen de Integracion, numit mai precis Prueba de conociemientos constitucionales y socioculturales de Espana (CCSE) se dorește a se implementa o transparență în evaluarea candidaților pentru obținerea naționalității spaniole. Institutul Cervantes a scos o listă de 25 de întrebări ce vor servi drept exemplu pentru a putea vedea cum va fi evaluarea candidaților.

Noua procedură va include și obligația ca înaintea aplicării la acest examen să se facă o solicitare online, cu data și orașul în care candidatul dorește să susțină acest examen (cita previa).

Dosarul complet al actelor necesare pentru obținerea cetățeniei va trebui să includă aceleași documente solicitate ca și până acum.

Mai precis pentru cei interesați, se vor avea în vedere două părți de examinare:

o parte a limbii (dacă, candidatul vorbește bine spaniolă)

o parte istorico-socială (cunoașterea Constituției, tradiții, obiceiuri etc.)

Partea întâi: testul de limbă va fi asemănător testelor de limbă DELE și cuprinde un examen pentru un nivel A2.

Partea a doua: pentru trecerea acestui examen va trebui achitată o taxă de 85 de euro. Testul va cuprinde 25 de întrebări selecționate dintr-un total de 300. Întrebările vor fi, fie cu variante multiple, fie de genul adevărat sau fals. Durata examenului este de 45 de minute. Din cele 25 de întrebări un procent de 60% vor fi sustrase din Constituția spaniolă și organizațiile administrativ-teritoriale, iar restul de 40% vor fi din cultura, istoria și studiile sociale.

Pentru a vă putea pregăti de acest examen, Institutul Cervantes a editat un ghid preparativ ce cuprinde:

– informații detaliate cu privire la organizarea examenului

– cele 300 de întrebări din care vor fi extrase cele 25 pentru examen.

Rezultatele examenului vor fi valabile timp de patru ani, informează http://migreat.es

Informații suplimentare puteți găsi pe pagina de internet a Institutului Cervantes sau puteți trimite direct un email la: pruebas.nacionalidad@cervantes.es.