Las Palmas de Gran Canaria: Lansarea antologiei bilingve de micro povestiri „Chintesențe narative”

196

20161012_162252-640x480

În data de 14 octombrie 2016 a avut loc în Las Palmas de Gran Canaria (în sala Cairasco de CICCA-Centro de Iniciativas de La Caja de Canarias) lansarea antologiei bilingve de micro povestiri Chintesențe narative, editată de profesor dr. Dario Hernandez de la Universitatea din La Laguna – Tenerife şi tradusă de profesoara Dana Diacono de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

La eveniment a participat profesor dr. Dan Munteanu (Filologie romanică – Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria) şi Alina Elena Râmaru, reprezentantă a Asociaţiei Românilor din Insulele Canare.

Dario Hernandez a menționat în cadrul lansării de carte că scopul fundamental al acestei antologii este acela de a face cunoscută cititorilor români „micro relatarea spaniolă”, de la apariția ei până în zilele noastre şi prin intermediul unora dintre autorii ei cei mai importanți. De asemenea, această antologie dorește a fi utilă şi pentru a trezi un mai mare interes faţă de acest gen din partea criticilor şi cercetătorilor din România care pot contribui la aprofundarea studiului privind nu numai micro relatarea spaniolă, ci şi micro narațiunea românească pentru că și în literatura română există, fără îndoială, micro narațiuni care așteaptă să fie analizate în profunzime şi din perspectivele cele mai diverse.

img-20161015-wa0017-640x480

Dan Munteanu, unul dintre cei mai reputați filologi din Spania, a  realizat o exhaustivă şi interesantă  prezentare a micro povestirilor în general şi a celor cuprinse în antologia bilingvă prezentată.

Alina  Elena Râmaru a  vorbit despre implicarea Asociației Rumacan  în proiecte culturale între România şi Spania, evidențiind meritele antologiei prezentate în contextul în care România a cunoscut în ultimul an o relansare a interesului pentru acest gen literar.

img-20161015-wa0000-640x480

Antologia Chintesențe narative se publică într-un moment în care şi în România începe să se manifeste un interes sporit pentru proza scurtă. Această antologie se publică în același an în care pentru prima dată se publică în România o revistă dedicată în exclusivitate acestui gen, revista Iocan, revistă de proză scurtă, publicată de către scriitorii Cristian Teodorescu, Florin Iaru şi criticul Marius Chivu.

Anul 2016 este şi anul în care a avut loc primul Festival internațional de Literatură şi lectură, ediția proză scurtă în Bistriţa, România.

img-20161015-wa0006-640x480

Antologia prezentată are meritul de a selecționa cei mai importanți autori spanioli de micro povestiri, unii dintre ei necunoscuți publicului român, iar alţii cunoscuţi pentru o altă parte din opera lor (Juan Ramón Jiménez, Francisco Ayala, Ana María Matute, Juan Pedro Aparicio și Ramón Gómez de la Serna, Federico García Lorca, Fernando Arrabal și Luis Buñuel), dar niciodată pentru micro povestiri, meritul antologiei fiind şi acela de a orienta publicul cititor din România spre un domeniu mai puțin cunoscut al operei acestor mari creatori.

Cum este vorba despre o antologie bilingvă spaniolă-română,  iar publicul de naționalități diferite (atât din mediul academic sau de specialitate, precum profesori, studenți, scriitori, cum ar fi scriitorul canadian de origine română Ionel Sporea, cât şi iubitori de literatură şi muzică), prezentatorii au  optat pentru a citi fragmente atât în spaniolă cât şi în limba română.

img-20161015-wa0008-640x480

Evenimentul s-a încheiat cu un concert inedit de muzică clasică oferit de Cvartetul Basso Continuo alcătuit din membri ai orchestrei filarmonice din Gran Canaria: Juan Marquez, Miguel Gomez, Roman Mosler, Voicu Casian Burcă, acesta din urmă fiind şi membru fondator al Asociației Românilor în Canare.

Cvartetul a interpretat piese de Bach, Brumby (compozitor mai puţin cunoscut, dar printre puținii cu opere exclusiv create pentru un cvartet de contrabas),  finalizând  programul musical cu frumoasele şi vibrantele Dansuri românești ale compozitorului Bela Bartok (Jocul cu bâta, Pe loc, Brâul, Buciumeanca).

Corespondență din Insulele Canare. A consemnat Alina Râmaru – Avocat.