Învață-l pe copil să iubească lectura

53

Plăcerea pentru lectură se învață încă din copilărie și este de datoria părinților să insufle acest obicei copiilor, cu atât mai mult cu cât televizorul și calculatorul tind să acapareze tot mai mult din timpul micuților și să înlocuiască încet și sigur toate activitățile unui copil. Lectura dezvoltă vocabularul și îl ajută pe copil să se exprime mai ușor și mai frumos, indiferent de circumstanțe. Pentru ca micuțul tău să îndrăgească lectura, este indicat să urmezi câțiva pași simpli. Fii un exemplu bun de urmat! Este dificil să îi impui copilului tău să citească, în condițiile în care tu nu faci acest lucru. Așadar, dacă încă nu ți-ai format un obicei din a lectura cel puțin o dată pe săptămână, nu ar fi corect să îi ceri acest lucru micuțului tău pentru că nu va înțelege de ce lui i se impune un asemenea lucru. Așadar, dă-i un exemplu pozitiv și demonstrează-i că este o plăcere să citești și nu un chin sau o obligație.

Dacă este prea mic și nu cunoaște încă literele și cifrele, este recomandat ca unul dintre părinți, bunici sau o altă persoană din familie să îi citească cel puțin trei seri pe săptămână. Cel mai simplu și mai potrivit este să vă bucurați de cărțile cu multe ilustrații și explicații aferente. Totuși, dacă micuțul tău știe să citească, este recomandat să stați împreună cu cartea în mână și să citiți pe rând, eventual intrați în rolul personajelor și citiți împreună cu intonație. Anumite cărți pot fi destul de plictisitoare, mai ales dacă lungesc la infinit anumite pasaje cu descrieri sau detalii. Din acest motiv, este recomandat să îl atragi pe copil cât mai mult în lectură, să îl lași să intervină pe parcursul acesteia și eventual să îl întrebi ce crede el că urmează să se întâmple sau cum ar vedea el de fapt firul acțiunii.

Mergeți împreună în librării sau în centrele de carte și lasă-l pe el să aleagă cărțile care îi plac. Orice carte este bună și îl va ajuta să descopere noi informații, așa că nu te îngrijora dacă nu alege încă cele mai practice și informative cărți. În principiu, lectura îi va dezolta vocabularul și îi va face vorbirea mai ușoară. Pentru ca alegerea cărții să îi fie mai ușoară, oferă-i copilului o listă de recenzii pe care să le citească și în urma cărora să facă o listă cu subiectele favorite.

Irina Georgescu Șova