Gala de premiere a Campaniei „Noi susținem Excelența!” – Benidorm 2016

17

Gala Excelenței 2016 – Omagiu și regal al românilor din Spania

Zâmbete și lacrimi de bucurie la o întâlnire parcă ruptă din realitatea unei lumi mai bune

     La mijloc de ianuarie, frigul mușcă puțin chiar și din Spania, dar răceala de afară și cea emanată de situația deloc confortabilă a Europei noastre, a tuturor, în pragul acestui an agitat s-a spulberat în contact cu căldura cu care organizatorii și-au întâmpinat invitații la ceea ce avea să se dovedească un dulce maraton de nu mai puțin de 12 ore desprinse parcă dintr-o ramă de tablou frumos, distins, decent și autentic: Gala de Premiere a campaniei „Noi susținem Excelența! – Mihai Eminescu 2016”, inițiativă a publicației de limba română „Occidentul Românesc” din Spania.

PUSA SI TUCHILA

FOTO: Pușa Roth și Costin Tuchilă (Societatea Română de Radiodifuziune – București)

În sala festivă a primăriei binecunoscutei stațiuni litorale Benidorm – localitatea turistică superlativă a întregii Europe – sâmbătă, 16 ianuarie 2016, la o zi după aniversarea a 166 de la nașterea marelui nostru Eminescu, doi emeriți prezentatori de radio de la București, Pușa Roth și Costin Tuchilă, ei înșiși oaspeți de onoare, au rostit cuvântul de deschidere al manifestării, salutând oficialitățile de rang înalt, atât române cât și spaniole.

Invitații și laureații au răspuns apelului venind din foarte multe țări ale lumii: România, SUA, Austria, Spania, Anglia, Germania, Belgia, Grecia, Israel. Scena frumoasei săli festive decorate cu steagurile Spaniei, României, Europei și Comunității Valenciene, ecranul supra dimensional pe care s-au proiectat pe tot parcursul evenimentului pagini din ziarul lunar „Occidentul Românesc” – care a aniversat peste 5 ani de apariție neîntreruptă, într-un tiraj de mii și mii de exemplare distribuite în întreaga Spanie – elegantele bannere, care individualizau publicația, sponsorii și partenerii acestei întâlniri, masa cu trofeele câștigătorilor și, nu în ultimul rând, prezența mai mult decât agreabilă a participanților, în ținute de sărbătoare plăcute vederii, au contribuit din primul moment la crearea unei atmosfere de vârf și, așa cum sugerează și numele manifestării, au respirat excelență!

După ce au prezentat pe scurt istoricul și obiectivele campaniei „Noi susținem Excelența!”, subliniind că ea este rezultatul unic al eforturilor exclusive ale echipei redacționale „Occidentul Românesc”, sub conducerea neobositei doamne Kasandra Kalmann Năsăudean (Director editorial), prezentatorii Pușa Roth și Costin Tuchilă, făcând echipă perfectă, în manieră inconfundabilă, l-au evocat pe marele nostru Eminescu, poetul și publicistul, precursorul și mentorul tuturor celor care activăm ca jurnaliști, inclusiv în ziua de astăzi.

Cu specifica sa notă de profesionalism impecabil, datorată colaborării pe parcursul a peste douăzeci de ani, cuplul de prezentatori a delectat publicul cu înregistrări din arhiva radio care ne-au mers la inimă. Cine își amintește de vocea lui Sadoveanu recitând „Ce te legeni, Codrule…”, își poate imagina fiorul care a străbătut sala și liniștea care s-a așternut la final, de parcă până și aplauzele se temeau să întrerupă acel moment imponderabil de reverie. Câtă delicatețe, fără patetism și fără exagerări goale de conținut! Ne era dor de această gură de aer românesc.

PRIMAR BENIDORM [640x480]

FOTO: Antonio Pérez Pérez – Primarul Benidormului

Au urmat luări de cuvânt din partea oficialităților spaniole și române, cuvinte de bun venit și felicitări venite din suflet, surprinzător de calde, deloc rigide sau formale, care n-au avut nimic în comun cu discursurile oficiale din trecut, cu limbajul de lemn cu care ne-au obișnuit mulți dintre reprezentanții noștri politici anteriori. Scurte și la subiect, ele au conferit o notă de prospețime întregului eveniment, încurajând organizatorii și auditoriul să spere în eventuale viitoare reeditări cel puțin la fel de reușite, dacă nu chiar depășind așteptările, grație sprijinului promis din partea cadrelor de răspundere, cu greutate la nivel administrativ, guvernamental și diplomatic.

PRALONG

FOTO: Sandra Pralong – Consilier de Stat (Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor – Administrația Prezidențială din România).

BANICA

FOTO: Ilie Bănică – Ministru Consilier, Prim-colaborator al Ambasadorului (Ambasada României în Spania)

TIGAU

FOTO: Dragoș Viorel Țigău – Ministru plenipotențiar, Șeful oficiului consular (Consulatul României la Castellón de la Plana).

Întregul set de dialoguri, prezentări și cuvântări a fost tradus simultan de către Dorina Apostol – Președinte al Asociaţiei „Ulpia Traiana”. Sub îndrumarea acesteia, grupul de copii participanți la cursul de Limbă, cultură și civilizație românească din Benidorm, Altea și Alfáz del Pi – Provincia Alicante au susținut un înduioșător program artistic, axat în principal pe teme eminesciene.

Dacă ochii vreunuia dintre noi nu s-au umplut de lacrimi la începutul programului, pe când ascultam înregistrările din arhiva Radio, vă asigur că prezența copiilor dezinvolți și fermecători a avut darul de a rupe zăgazurile inimii, făcându-ne să râdem și să plângem în același timp. Pentru că am simțit cu toții, prin glasurile lor nevinovate, că dacă „Eminescu n-a existat. A existat doar o țară…”. Pentru noi, țara aceea este și, rămâne limba română, oriunde ne-am afla, limba care ne aduce laolaltă, în astfel de ocazii. Ne-a mai venit puțin inima la loc în râsetele care au însoțit un fragment din „Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă, moment interpretat de un grup de copii îndrumat de Ionela Dojană – profesor al cursului de Limbă, cultură și civilizație românească din San Pedro del Pinatar (Murcia).COPIII

FOTO: Copii de la cursul de Limbă, cultură și civilizație românească din Benidorm

S-a trecut apoi la premierea și înmânarea frumoaselor trofee câștigătorilor concursului de proză scurtă și poezie (15 ianuarie – 15 august 2015), concurs deschis românilor din țară și din străinătate la care au participat nu mai puțin de 637 de pasionați ai scrisului. S-a vorbit despre acțiunea de promovare a limbii române și despre spațiul rezervat în paginile ziarului pentru lucrări interesante și atractive, ca lectură pentru copiii români, pagină coordonată de către profesoara de limba română Letiția Coza.

A urmat o pauză de 30 de minute, timp în care, organizatorul evenimentului a invitat toți participanții să guste din produsele românești tradiționale oferite de către cunoscuta fabrică de mezeluri ”Carmangeria Românească” din Zaragoza, sucuri și apă minerală marca Frutti Fresh, cafea, precum și produse de patiserie din partea cofetăriei „Amandina” din Madrid.

cos carmangeria romaneasca [800x600]

Cu gândul la produsele tradiționale și la cozonacii aromați și pufoși care ne așteptau în sala pregătită cu multă migală de către organizatori, nu aveam de unde să ne imaginăm că la ieșirea din sala de festivități ne mai aștepta o surpriză pusă tot în slujba frumosului, mai precis a înfrumusețării. Andra Costandache și Florin Valentin Barbu, doi dintre membri echipei redacționale a „Occidentului Românesc” au înmânat fiecăruia dintre participanții din sală câte un cadou special, oferit de către renumita fabrică de produse cosmetice Farmec, din Cluj-Napoca, unul dintre partenerii noștri la acest eveniment.

Iarăși ni s-a făcut cald în jurul inimii când am văzut pe eleganta pungă de carton logoul argintiu al mărcii Gerovital firmă fondată de legendara Ana Aslan recunoscută în lume ca primă cercetătoare care a reușit să combată cu efecte probate științific, îmbătrânirea. Am constatat cu emoție că partenerul de la Cluj a fost darnic: ne-a oferit, alături de o cremă cosmetică dintre cele mai prețioase, o agendă de buzunar pentru anul abia început și un pix elegant din aceeași colecție. Toate au picat la țanc, numai bune pentru luat notițe la întâlnirea aceasta, care ne-a oferit atât de multe momente demne de neuitat. Încă o modalitate de a opri timpul în loc, prin scris și prin … cosmetică de înaltă clasă.

S-a trecut apoi la partea a doua a festivității de premiere, dedicată de această dată românilor care prin pasiune și dăruire fac performanță în țările lor de adopție. Acesta a fost, după părerea mea, punctul culminant al întregii manifestări, prin densitatea de personalități care au urcat pe scenă, prin uimitoarele performanțe enumerate în prezentările făcute fiecăruia dintre ele, prin frumusețea mișcătoare a cuvintelor de mulțumire adresate de către laureați, publicului. La potențarea emoțiilor noastre a contribuit din plin și talentul moderatorului acestei festivități de premiere, criticul literar și colaboratorul veteran al ziarului „Occidentului Românesc”, senior editor – Dan Caragea.

DAN CARAGEA [640x480]

FOTO: Andra Costandache, Dan Caragea și Pușa Roth

Ar fi imposibil să trec în revistă fiecare personalitate distinsă cu Premiul de Excelență. Au fost de la simpli muncitori și mici întreprinzători, până la cercetători, profesori, medici, scriitori, pictori, designeri, avocați, sportivi, muzicieni și oameni de afaceri, cu toții apreciați și respectați pentru modul ireproșabil în care își exercită profesiile. Ar fi o mare nedreptate să uităm pe vreunul dintre ei, dar încerc măcar să schițez câteva dintre performanțele care mi-au rămas întipărite în amintire, un fel de catalog Who´s Who al românilor din străinătate: creatoarea rochiilor purtate de laureatele concursului Miss World Spain 2015 și Miss World 2015 este româncă; una dintre profesoarele universitare cele mai respectate din Spania este româncă; sufletul și efigia însăși a Asociației Mihai Eminescu din Viena este o doamnă româncă, distinsă și solară, care a concurat în frumusețe cu superba ie pe care a etalat-o cu mândrie nedisimulată (un cadou prețios din partea Vetei Biriș, aveam să aflu mai târziu). Apoi bărbații: ofițer român cu grad de colonel care a făcut parte din comandamentul NATO în Spania; proprietarul celei mai mari fabrici de mezeluri tradiționale din Spania și din comunitățile românești din Europa; cel mai profesionist avocat român în avocatura de business. Și lista ar putea continua la infinit. Dar nu numărul personalităților, ci calitatea lor primează, iar legat de acest aspect al sensibilității noastre tipice și al modestiei specifice românilor, nu voi uita cuvintele fiecăruia dintre ei, atunci când, la microfon a destăinuit nu doar succesele ci și eforturile și sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge acolo unde se află acum: pe podium.

După încă o pauză de o jumătate de oră, timp în care iarăși ne-am desfătat cu apetisantele produse românești – mezeluri, cozonac și prăjituri coborâte parcă din amintirile copilăriei, lucruri de care noi ducem dorul neîncetat în Spania –, s-a trecut la onorarea celor care prin efortul lor benevol, fără recompensă materială, fac posibilă existența vieții comunității românești din Spania organizând activități culturale și promovând o imagine pozitivă a țării noastre, inclusiv ca scriitori sau jurnaliști.

Așa cum bine a menționat Kasandra Kalmann Năsăudean, nu este deloc ușor să duci o asemenea muncă, oglindind aspectele pozitive legate de poporul nostru, în condițiile în care presa de senzație caută mereu să pună în evidență performanțele nedorite ale celor care sunt certați cu legea, acel procent caracteristic oricărei națiuni, care nu ne face onoare, dar nici nu ne caracterizează definitoriu.

Premiile la această secțiune au fost înmânate de către Cătălina Iliescu Gheorghiu – profesoară la Universitatea din Alicante, care a susținut și o cuvântare mișcătoare, ea însăși fiind foarte emoționată.

CATALINA IKLIESCU [640x480]

FOTO: Profesor – Cătălina Iliescu Gherorghiu, Universitatea din Alicante

Spre finalul Galei, solistul legendarei formații de rock PHOENIX, Nicu Covaci, laureat al Galei, stabilit în Spania, acompaniat de doi colaboratori, a susținut un minirecital cu piese pe care mulți le-au cântat în cor (Strunga, În umbra marelui URS, Mugur de fluier…). Au fost momente extrem de vibrante, care ne-au amintit de istoria mai recentă, de tinerețea pe care mulți dintre noi au petrecut-o într-o țară ferecată, în care muzica acestor băieți curajoși a fost una dintre puținele licăriri de speranță pe care le mai aveam, noi cei care … „împușcam în lună”, cum bine ne-a mai (în)cântat odată solistul.

FOTO: Nicu Covaci și prietenii

La finalizarea întâlnirii, deși programul orar era deja depășit cu mult, nimeni nu se dădea dus din sală. Trecuseră mai bine de șase ore, fără să știm. Nici vecina mea de fotoliu, o doamnă consilier de naționalitate engleză care, – atenție, nu vorbește limba român -, nu voia să plece. Mi-a mărturisit că i-a plăcut enorm de mult și că a înțeles foarte multe din cele spuse, realizând că limba română se aseamănă mult cu spaniola, dar cel mai tare a impresionat-o ceea ce a intuit printre rânduri, din comportament, gesturi, dăruire, căldură, îmbrățișări…

Ziua s-a încheiat cu o cină festivă bogată și prelungită, oferită de redacția „Occidentului Românesc” la restaurantul din incinta Hotelului Servigroup Diplomatic din Benidorm (hotel în care, premiații sosiți din alte țări ale lumii au locuit pe parcursul evenimentului, bucurându-se de un confort și servicii impecabile și de mare clasă oferite de o echipă de profesioniști condusă de Domnul Javier Cabrera – directorul  Hotelului Servigroup Diplomatic), într-o atmosferă la fel de selectă. A fost genul de companie care convinge pe fiecare dintre noi că suntem capabili să modelăm lumea care ne înconjoară prin simpla acțiune de a ne dărui cu trup și suflet lucrului bine făcut, pasiunii pentru performanța maximă. Într-un astfel de mediu, excelența poate fi la îndemâna fiecăruia dintre noi!

DSC_0029 [640x480]

Așa cum la spectacolul pe care PHOENIX l-a susținut în anul 1977, în mijlocul unei păduri de salcâmi din Munții Apuseni, pe ruinele unei vechi cetăți dacice, în beneficiul victimelor ucise la cutremurul din 1977, odată cu primele acorduri trimise în eter, salcâmii au înflorit ca la un semn ceresc, inundând cei 10.000 de spectatori cu parfumul lor îmbătător și cu petale ca o zăpadă lină, așa înfloresc acum migdalii Spaniei, amintindu-ne că frumusețea este peste tot, câtă vreme nu strivim puritatea din noi…

Din partea autorităților spaniole, ne-au onorat cu prezența lor: Antonio Pérez Pérez – Primarul Benidormului; Maria Jesús Pinto Caballero – Consilier participare cetăţenească, Consum, Muncă, Dezvoltare Locală, Relaţii cu publicul, Statistică; Lorenzo Martínez Sola – Securitate cetăţenescă, situaţii de urgenţă şi plajă; María Francisca Ripoll Ripoll, Arturo Cabrillo Salguero, Leopoldo David Bernabeu López, Juan García García, Maria Jesús Pinto Caballero, María Teresa Águila Santos, Bernardo Mira Estirado, Juan García García, Maria Jesús Pinto Caballero.

De asemenea, au mai fost prezenți: Andrés Verdú Reos – primarul municipiului Villajoyosa, alături de Pascal Amigó de Vleeschauwer – consilier Patrimoniu, Servicii Tehnice și Jaime Ramis Galiana – consilier Urbanism, Protecţie cetăţenească și Trafic.

Și reprezentanți ai primăriei din Calpe au răspuns invitației cu aceeași căldură și aleasă considerație pentru evenimentul nostru: Carole Sanders – Consilier participare cetăţenească, Consum, Muncă, Dezvoltare Locală, Relaţii cu publicul, Statistic și șefa cabinetului de presă Neus Gomez.

Din partea autorităților române: Sandra Pralong – Consilier de Stat (Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor – Administrația Prezidențială din România);: Ilie Bănică – Ministru Consilier, Prim-colaborator al Ambasadorului (Ambasada României în Spania); Dragoș Viorel Țigău – Ministru plenipotențiar, Șeful oficiului consular (Consulatul României la Castellón de la Plana).

Autor foto: Rafael Paraschiv Coșarcă

A consemnat: Gabriela Căluțiu Sonnenberg (Costa Blanca – Spania)

Important!

Nota redacției: Campania de excelență organizată de publicația „Occidentul Românesc” a fost lansată în anul 2015 și promovează români din afara granițelor țării, care prin pasiune și dăruire fac performanță în țările lor de adopție și aduc un plus de valoare României. Prin interviurile realizate despre aceștia voluntar și gratuit de către redactorii publicației „Occidentul Românesc”, dorim să facem cunoscute rezultatele deosebite și eforturile care stau în spatele succesului lor. Selecția românilor de succes pentru campania noastră se realizează în urma unor nominalizări și voturi. Cei care ajung în etapa finală sunt premiați în cadrul unei gale de excelență organizate în exclusivitate de „Occidentul Românesc” într-o zonă exotică de pe coasta de est a Spaniei. Premianții nu sunt implicați financiar în realizarea acestor evenimente și nu au niciun fel de obligație față de organizator. Campania de excelență este creația noastră, pe suport financiar personal, cu sponsorizări minimale din partea unor sponsori și nu face parte din proiecte de finanțare guvernamentale sau europene.