Florentina Marin: Stabilirea domiciliului fiscal în Spania

Taxe_impozite

Având în vedere că am tot primit întrebări pe tema „Ce anume trebuie să facă cetăţenii români care locuiesc în afara României pentru a stabili domiciliul fiscal în ţara de rezidență?”, voi încerca să explic ce anume avem de făcut dacă desfăşurăm o activitate economică în ţara de rezidenţă, în acest caz, Spania.

Confom Legii 35/2006, din 28 noiembrie, ce se numeşte în limba spniolă „Impuesto sobre la renta de las personas físicas y de modificación parcial de las leyes de los impuestos sobre sociedades, sobre la renta de no residentes y sobre el patrimonio” (această lege este în vigoare până la data de 1 ianuarie 2016), orice persoană care locuieşte în Spania, neîntrerupt, timp de 183 de zile calendaristice, într-un an calendaristic întreg, trebuie să îşi stabilească domiciliul fiscal în această ţară. Pentru ca un român să facă acest lucru trebuie să fie rezident în Spania, adică să aibă NIE cu drept la muncă şi să meargă în ţară sau la Consulatul României pentru a preschimba paşaportul cu cel nou, în care domiciliul este cel din străinătate. În această situaţie, evident, cetăţeanul român nu o să mai dețină Cartea de Identitate Românească (adică buletinul).

După ce dispune de documentele amintite anterior, dacă va desfăşura o activitate pe cont propriu, adică « autonomo » în spaniolă şi PFA-persoană fizică autorizată, în limba română, primul pas, înainte de a începe activitatea, este acela de a merge la Finanţe (Hacienda, în limba spaniolă) şi de a completa Formularele 036 şi 037 cu datele persoanale, specificând obiectul de activitate pe care doreşte să-l realizeze, unde anume se va desfăşura activitatea (locaţia, oraşul, etc., dacă aveţi sediu sau nu) şi ce impozite trebuiesc plătite pentru a desfăşura acea activitate. De fiecare dată când se schimbă ceva din datele specificate în aceste declaraţii, persoana fizică autorizată (autonomo) are obligaţia de a merge la Finanţe şi de a întocmi Formularele 036, 037 cu datele noi, adică cu modificările survenite.

Atunci când se declară activitatea ce se doreşte a fi desfăşurată pe teritoriul Spaniei, va trebui să se selecteze şi tipul de impozit aferent activităţii respective pe care îl puteţi găsi în «Impozitele aferente activităţilor economice» pe scurt IAE, unde sunt incluse o multitudine de activităţi comerciale şi profesionale care pot fi întreprinse de către o persoană fizică autorizată (autonomo).

În termen de 30 zile după ce aţi completat şi prezentat formularele 036 şi 037 la Finanţe (Hacienda) trebuie să vă înregistraţi în cadrul regimului special al Asigurărilor Sociale (în limba spaniolă şi prescurtat se numeşte RETA). Va trebui să prezentaţi modelul TA-0521 în oricare dintre administraţiile publice ale Serviciilor Sociale (Seguridad Social), împreună cu fotocopie a actului de identitate (în cazul unui român, paşaportul cu domiciliul ales în Spania sau NIE plus CI) şi fotocopie a documentului ridicat de la Finanţe cu înregistrarea activităţii. Abia după ce aţi făcut toate aceste demersuri puteţi să vă începeţi activitatea şi să plătiţi statului spaniol impozitele aferente.

Important!

Nu vă lăsaţi păcăliţi! Nu EXISTĂ dublă impozitare! Dacă plătiţi taxele în Spania, NU le veţi mai plăti și în România (şi invers). Iar în cazul în care sunteţi rezident în Spania şi au trecut cele 183 de zile calendaristice din momentul obţinerii rezidenţei sunteţi obligaţi să vă stabiliţi domiciliul fiscal în Spania.

Un material realizat de Florentina Marin – Avocat / BARCELONA. Articol publicat în ediția tipărită Occidentul Românesc / Octombrie 2015.

FLORENTINA MARIN – (De naționalitate română, avocat ICAB nr. 38804) / Barcelona; Telefon: 608 565 018

AVOCAŢI PROFESIONIŞTI LA DISPOZIŢIA TA

Cabinet de avocatură specializat în diferite ramuri de drept, alcătuit dintr-o echipă de avocaţi profesionişti, cu experienţă vastă, recunoscută internaţional

C/Rambla Catalunya nr. 14, etaj 3, ap. 3, CP. 08007

BARCELONA

 Telefon: 932 006 766, Fax: 932 006 987

www.marinpasalodos.com