FEDROM: Costumul popular de ieri şi de astăzi

1 [640x480]

Sâmbătă, 31 mai, în Sala Bibliotecii Lucian Blaga din cadrul FEDROM, a avut loc o expoziție de costume populare românești și țesături de interior, un eveniment ce face parte din proiectul „Se întâlneşte dor cu dor”, ce aparține Asociației România, cofinanţat de DPRRP. Evenimentul a fost deschis de către Miguel Fonda Ștefănescu, președintele asociației, într-o autentică atmosferă de sărbătoare aparținând satului românesc.

3 [640x480]

Cei prezenți, au avut posibilitatea să admire o colecție deosebită de costume populare oltenești ce aparține Eugeniei Mateescu, precum și piese de interior, autentice, confecționate manual în războiul de țesut. „Costumul popular de ieri şi de astăzi” a fost subiectul evenimentului, o temă interesantă care a oferit invitaților prilejul de a desluşi mesajul social și istoric al nemuritorului costum popular tradițional românesc.

2 [640x480]

Ica Tomi, coordonatorul proiectului a ținut să menționeze faptul că: „Se întâlneşte dor cu dor”, este un proiect ce aparține Asociaţiei România, finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Proiectul se adresează în primul rând românilor din comunitatea Madrid, din dorința de a se crea o punte de legătură între comunităţile româneşti și a fi o carte de vizită atrăgătoare și de interes pentru cei de altă naţionalitate. Toate comunitățile din afara graniţelor ţării doresc apropierea de valorile culturale naţionale, de tradițiile și obiceiurile strămoșești. Într-un fel sau altul, toți românii din străinătate aparțin satului românesc şi oriunde ei trăiesc, au obligația morală de a duce mai departe generațiilor viitoare, toată aceată comoară de neprețuit. Așadar, în cadrul proiectului „Se întâlneşte dor cu dor”, se vor desfășura 11 ateliere în care, printre altele, cei interesați, vor avea posibilitatea, cu ajutorul materiei prime puse la dispoziție, să cunoască arta de a confecționa o ie românească.”

4 [640x480]

Printre invitați, s-a remarcat prezența Cristinei Florea din cadrul Ambasadei României la Madrid, a Zelmirei Paredes care și-a manifestat dorința de a cunoaște îndeaproape secretul confecționării unei ii românești (Zelmira Paredes, a studiat în urmă 30 de ani Facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești, vorbește bine românește și participă la toate evenimentele FEDROM).

Printre cei care au contribuit la organizarea și desfășurarea evenimentului, se regăsesc: Dorina Toader-fotograf FEDROM, Mariana Vlad, Natalia Oprea, Lina Florea şi traducător Loredana Stan. Într-o atmosferă plăcută, evenimentul s-a încheiat cu o scurtă reprezentaţie a grupului de dansuri folclorice ce aparține Asociației Muntenia, condus de Florica Chiriţă.