„Dacă politichie nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț – Marea însetare
Fostul președinte Donald Trump și partidul republican american au acuzat mai multe state că au tolerat regulamente anti-constituționale, nereguli și ilegalități și chiar fraudă electorală în alegerile câștigate de către candidatul democrat Joe Biden. Deși au produs documentație, declarații sub jurământ și chiar dovezi video, republicanii nu au reușit să treacă de intransigența aparatului judiciar care a refuzat să se implice, până la curtea supremă. Pe principiul că în perioada de urgență generată de pandemie orice vot trebuie să conteze indiferent de condițiile în care a fost depus și de dispozițiile legale ale fiecărui stat. Și chiar dacă birocrația a schimbat reguli electorale care, în concordanță cu prerogativele constituționale, nu pot fi modificate decât prin act legislativ.
Mass media l-a acuzat pe Trump de “marea minciună” că a pierdut alegerile prin fraudă, și congresul american a apelat la procedura de suspendare a președintelui (care nu mai era în funcție la vremea respectivă) pentru că, prin declarațiile sale, a instigat “marea insurecție” de la 6 Ianuarie.
După ce Joe Biden a fost inaugurat, mai multe state americane au început să investigheze neregulile electorale și să evalueze măsuri legale pentru a garanta că alegerile viitoare vor fi libere și independente. Statul Georgia, teren de bătălie electorală majoră în Noiembrie trecut, a votat în legislativ o serie de schimbări. Ceea ce a declanșat o campanie media împotriva statului pentru că – își dau cu părerea comentatorii – noua legislație rasistă suprimă fără drept de apel drepturile fundamentale ale alegătorilor, mai ales cei de culoare. În contencios, susținută cu aplomb ideologic de către politicienii democrați, mențiunea legală că organizații și asociații cu legături politice nu au voie să ofere cetățenilor care stau în cozile interminabile de la centrele de votare nici măcar o sticluță de apă.
Astfel, votanții, mai ales cei non-albi, vor fi însetați până la epuizare și nu vor mai putea să-și exercite dreptul de vot. Pe lângă această imensă problemă există și una mai delicată, dezbătută de decenii: votanții trebuie să prezinte un act de identitate pentru a vota.
Republicanilor li se pare elementar, democrații o consideră un instrument de a anula dreptul de vot. Pentru că în vreme ce democrații vor ca orice fel de buletin de vot să fie luat în considerare, valid sau nu, mai ales cele care le dau câștig de cauză, republicanii vor ca numai buletinele de vot legale (pe baza legilor în vigoare în fiecare stat) să fie numărate, indiferent cine va profita.
Și mai mult decât atât. Faptul că mai multe state verifică din nou procedurile electorale îi sperie pe democrați pentru că nu au control asupra unor posibile inexactități ce pot să iasă la lumină.
Marea însetare a votantului georgian este doar o spoială ideologică a democraților. Pentru că, de fapt, schimbările legilor electorale în mai multe state demonstrează tacit că au fost nereguli în alegerile din toamnă și validează prezumția de fraudă a republicanilor. Procesul legislativ accentuează acuzația de non-constituționalitate e modificărilor efectuate de către birocrațiile locale pe motive de pandemie și le unifică pentru viitor, indiferent de starea de necesitate. Critica pentru marea însetare nu demonstrează grija pentru popor ci o abilă manevră politică în încercarea de a federaliza legile electorale în favoarea partidului la putere. Îndrăznesc să cer un pahar cu apă, domnilor democrați?
Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.