„Dacă politică nu e, nimic nu e”, cu Tudor Petruț – Prezidențiale și nu numai
Alegerile preliminare ale Partidului Democrat american sunt în ultimul rând pentru stabilirea candidatului la alegerile prezidențiale din toamnă! Toate alegerile locale în care la suprafață pare că alegătorii vor găsi candidatul ideal care să-l poată înfrunta pe președintele Donald Trump la prezidențiale, doar minimalizează miza principală. O mare parte din media, gălăgioase ca de obicei în a-l ataca pe actualul președinte republican, mai comentează din când în când și despre problemele fundamentale ale democraților, remarcând procesul adânc prin care trece partidul lor favorit.
Partidul democrat american este într-o reală criză de identitate. Alegerile nu sunt neapărat despre candidații la președinție cât o luptă internă pentru a susține câte o direcție. Democrații din teren vor trebui să stabilească, prin voturile lor pentru un candidat sau altul, care va fi ideologia care va domina politica democrată de acum încolo. Cu sau fără Trump la Casa Albă. Fără drept de apel, aripa socialistă a partidului a devenit significantă și dominantă în lupta politică împotriva moderaților și republicanilor de dreapta. Întregul proces de suspendare a președintelui a fost marcat de declarații politice prin care socialiștii din partid și-au dorit ca poziția lor să devină publică, transparentă și pregnantă. Sub oblăduirea lui Bernie Sanders și prin aportul câtorva politicieni tineri, socialismul american s-a conturat cu claritate. Sub presiunea aripii socialiste, majoritatea candidaților la președinție democrați, au început să îmbrățișeze poziții ideologice care erau de neconceput cu doar câțiva ani în urmă, chiar sub influența fostului președinte Barak Obama.
Garda veche, în frunte cu Chuck Shumer și Nancy Pelosi, chiar dacă ar vrea să dea impresia că cedează în fața presunilor de stânga, continuă să manevreze cu abilitate pentru a balanța ruptura din partid. Așa numiții moderați, parte efectivă și eficientă a clasei politice, consideră că alegătorul american nu este pregătit pentru o invazie de idei socialiste. Popularitatea populistului domn Trump la jumătate din electorat nu poate fi înlocuită, în viziunea lor, cu idei extreme. Fără a nega influența aripii socialiste, democrații de carieră înțeleg că nu este momentul unei riscante schimbări de direcție ideologică. Și chiar dacă Joe Biden nu va putea genera suficient entuzism, sau dacă Pete Buttigieg va continua să navigheze către stânga ca să poată concura cu Elizabeth Warren, partidul ca întreg, nu poate să susțină remarcabila ascensiune a lui Bernie Sanders, politicianul care a pus socialismul pe harta politică a Americii. Ca și acum patru ani, structurile din conducerea partidului democrat nu-l vor pe Bernie.
Pentru democrați, candidatul ideal ar fi Elizabeth Warren. În primul rând pentru că ideologic pare mai balanțată în ochii votanților. În al doilea rând pentru că e femeie și dacă pierde în fața lui Donald Trump o să fie numai pentru că alegătorii sunt misogini și rasiști și deplorabili și nu sunt în stare să aleagă la conducere o persoană de gen feminin. Așa că va fi vina altora dacă democrații pierd prin doamna Warren.
Pentru socialiști nu pare a mai fi vreo cale de întoarcere. În câțiva ani au ajuns să fie validați în partid, la alegerile locale, în mass-media. Dacă Bernie Sanders va pierde nominalizarea, atunci structurile de partid vor fi atacate vehement. Există posibilitatea, așa cum declară unii dintre susținătorii domnului Sanders, ca schisma să devină violentă. Dacă nu pot domina Partidul Democrat în structura sa actuală, socialiștii vor pleca cu siguranță din partid și se vor coagula într-o formațiune politică pe care o compară cu Partidul Muncii britanic.
O asemenea ruptură a democraților ar fi nu numai fără precedent, dar și cu implicații de anvergură în politică internă a Statelor Unite. Așa cum ar fi fost cu câțiva ani în urmă când dreapta conservatoare și mișcarea Tea Party au pus în pericol unitatea republicană. Dar dacă republicanii au reușit să păstreze partidul intact, într-o confruntare cu stânga socialistă democrații nu au nici o șansă.
Alegerile preliminare ale Partidului Democrat sunt în primul rând pentru stabilirea parcursului ideologic de viitor. Și în contextul acestei lupte interne, pentru democrați nu prea contează dacă Donald Trump va continua să troneze la Casa Albă încă patru ani. Ba din contra, în funcție de care aripă va domina, se va crea cadrul propice pentru o consolidare de autoritate printr-o opoziție activă ce va pregăti electoratul tânăr pentru o perpetuă preluare de putere după 2024.
Autor: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA)
Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.