„Cunoaşte România” – concurs tematic dedicat copiilor români din Spania şi Italia, ajuns la a V-a ediţie

48

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Asociaţia Rumes Europa din Spania, în colaborare cu Institutul Limbii Române din Bucureşti, anunţă organizarea concursului tematic de limbă, cultură şi civilizaţie românească „Cunoaşte România”, dedicat copiilor români de vârstă şcolară mică. Concursul se va desfăşura în mai multe oraşe reprezentative pentru comunitatea româneasca din Spania şi Italia: Madrid, Zaragoza, Castellón de la Plana (Valencia), Bilbao, Guadalajara, Motril (Granada- Andaluzia), Alicante, Torino şi Roma. Ediţia finală va avea loc la Madrid şi va coincide cu sărbătorirea Zilei României, în jurul datei de 1 Decembrie.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Asociaţia Rumes Europa doresc ca prin aceste activităţi culturale să ajute la păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii culturale româneşti, să deschidă noi căi de comunicare interculturală şi educaţie nonformală interactivă, dând populaţiei româneşti stabilite in Spania şi Italia posibilitatea exprimării cultural – artistice, consolidării interne şi întăririi legăturilor acesteia cu România. Prin organizarea de activităţi cultural – educative de acest tip se încearcă, de asemenea, mărirea gradului de cointeresare a populaţiei româneşti în conţinutul de elemente culturale, tradiţionale şi de civilizaţie, pentru menţinerea în acest fel a contactului lingvistic şi cultural cu „patria mamă, România”.

 

Evenimentul organizat în Spania include concursul tematic propriu-zis de cultură generală „Cunoaşte România”, organizarea expoziţiilor cu cele mai reuşite lucrări tematice „Cu gândul la România”, în colaborare cu Institutul Limbii Române prin Proiectul LCCR, precum şi  momente artistice, prezentate de copiii şi artiştii români din Spania, cu titlul „România, te iubim!”. Activităţile proiectate în cadrul concursului se vor încheia cu degustări de produse tradiţionale româneşti. Se vor acorda premii şi diplome de participare. Toate activităţile şi detaliile de participare, bibliografia şi alte date importante vor fi anunţate pe pagina de Facebook „Concurs tematic de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească Cunoaşte România”, iar la finalul proiectului, întrebările din concurs şi temele interesante utilizate la sesiunile de pregătire vor fi recompilate într-un compendiu al concursului, intitulat „Cunoaşte România”, ediţia a V-a, 2017. Concursul este deschis atât asociaţiilor de români, bisericilor, dar mai ales copiilor înscrişi la cursurile de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Pentru detalii, emailul de contact este cunoaste_romania@hotmail.com