MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petruţ

25

 

MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petruţ: A şti sau a nu şti, aceasta e întrebarea

Celebrul cotidian New York Times a fost de la început unul dintre cei mai acizi critici ai preşedintelui Donald Trump şi ai administrației republicane care a câştigat alegerile din Statele Unite. La cuţite cu preşedintele şi de multe ori la limita factualului, majoritatea jurnaliştilor şi editorilor promovează un constant baraj de ştiri şi comentarii care să ţină în şah Casa Albă. Guralivul domn Trump nu a precupeţit nici un efort ca să-i demaşte ca unelte ale unei agende ideologige de stânga, tributare pierzantei doamne Hillary Clinton şi mai ales a partidului democrat aflat în opoziţie.

Cu toate acestea, New York Times i-a făcut preşedintelui un cadou suculent. Deşi a fost vedetă de televiziune, printre altele, Donald Trump n-a fost niciodată acceptat în Hollywood. Lumea filmului şi a televiziunii a fost mai mereu de partea democraţilor, susţinătoare vocală a preşidenţiei domnului Barak Obama şi a candidatei Hillary Clinton. Tradiţional, republicanii, şi  mai ales aripa conservatoare a partidului, s-au plâns mereu că arta îi portretizează ca refractari la modernismul social. Că produsul cultural nu-i validează ci îi înfierează.

Până când New York Times a lansat bomba scandalului în care e implicat celebrul producător de film Harvey Weinstein. Detaliile despre un Hollywood îmbâcsit în balamuc sexual, marat de abuzuri şi hărţuiri, ascunse ochiului public prin avocaţi şi cu mulţi dolari, au oferit republicanilor şi lui Trump o bază inedită ca să demonizeze lumea filmului şi a televiziunii. Să submineze „rezistenţa” artiştilor ca o simplă ipocrizie care ascunde, în fapt, o cultură a corupţiei şi abuzurilor.  Producătorul Harvey Weinstein a fost un mare succes; filmele sale au câştigat nenumărate premii Oscar, a lansat cariere şi a promovat valori artistice, oferndu-le şansa unică de a se lansa.

În acelaşi timp, Harvey a fost unul dintre marii donatori în campaniile electorale ale democraţilor, un susţinător al lui Obama şi un amic al familiei Clinton. Aşa că s-ar putea spune că în timp ce ruşii l-au insinuat pe Trump în Casa Albă – ceea ce încă nu s-a demonstrat – cu siguranţă obsedatul sexual Harvey Weinstein şi ai lui amici au făcut tot posibilul ca s-o propulseze pe Hillary, ceea ce e un fapt.  Dincolo de conotaţiile politice, cazul Harvey Weinstein a creat o atmosferă inedită în Hollywood. A adus culisele într-o lumină a rampei care nu face cinste talentului şi eforturilor majorităţii artiştilor care trăiesc în, şi pentru lumea de celuloid şi a micului ecran. Arta, şi fascinanta ei micro-bucătărie a creaţiei, nu poate fi politizată. Folosită în încleştări ideologice.

Va fi greu pentru noi toţi, cei implicaţi doar în procesul normal şi captivant al creaţiei, să continuăm, cum ar spune americanul, business as usual. Cel puţin momentan. Pentru că întrebarea logică nu poate să nu fie cine, când şi cât a ştiut despre abuzurile lui Harvey, sau ale altora din lumea filmului aflaţi în poziţii de putere. O întrebare care va atârna ca o ghilotină deasupra uzinei de vise. Şi ca să participăm şi noi la teoria conspiraţiei, pentru că se poartă, trebuie să privim scandalul şi din altă perspectivă. Cel mai detaliat şi incredibil articol despre tinerele talente care au fost atacate frontal de către Harvey Weinstein, a apărut în The New Yorker, la rându-i un bastion al rezistenţei anti-Trump.

Autorul incendiarelor destăinuri este un ziarist pe nume Ronan Farrow. Care este fiul actriţei Mia Farrow şi al legendarului regizor Woody Allen. Deşi gurile rele spun că de fapt ar putea fi, de fapt, al lui Frank Sinatra, cu care Mia a avut o tovărăşie îndelungată. Ronan a fost foarte dezamăgit de relaţia pe care prezumtivul sau tată Woody a avut-o cu adoptata soră vitregă a lui Ronan, pentru care regizorul a şi divorţat de mama Mia Farrow. După marele scandal, care a explodat în presa vremii, Woody Allen părea că a pierdut orice şansă de a-şi continuă cariera.

Până când nimeni altul decât Harvey Weinstein i-a întins o mână prietenească prin care venerabilul simpatic Woody s-a întors cu brio în lumea filmului. Se pare că Ronan şi-a dorit să împuşte doi iepuri fioroşi cu un singur articol, şi a reuşit. În încleștarea cu mass media, posturi de televiziune ostile şi o lume artistică înclinată de mult spre stânga eşicherului politic, lui Donald Trump i s-a oferit un as.  (Foto cu Hillary şi Harvey prin thedailybeast.com) #TudorPetrut şi #RoHo sunt pe Twitter @tudorpetrut

Autor: Tudor Petruț – California